Strona 127 z 151 PierwszyPierwszy ... 2777117125126127128129137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.261 do 1.270 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robuhoo Zobacz posta
    Co do tych nieostrości to jeszcze się przyjrzę czy to kwestia pośpiechu/poruszenia czy body lub obiektyw/y
    Łatwo rozróżnić:
    jeśli poruszone jest całe zdjęcie = twoja wina,
    jeśli poruszona jest tylko górna część zdjęcia, a dolna jest OK = wina aparatu.

@Jerry
    Na początku brak ostrości tłumaczyli własnymi błędami, ale po paru miesiącach używania e-p1 okazało się, że pojawianie się poruszonych zdjęć jest dosyć regularne jeśli wykonuje się je na określonych czasach. Co więcej, są one bardzo specyficzne bo występują jedynie na górnej połowie zdjęcia.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    Janko, mógłbyś pokazać dwa zdjęcia w całości - dobre i złe ?
    No to muszę zrobić nowe, bo te były na ramdysku (został tylko ten gif). Ramdysk jest piękną nową starą ideą, ale to inny temat. Pstryknę coś, ale nie dziś, bo zaraz uciekam z Canonem do pracy.
    Pamiętajcie, że to fragmencik 1:1 i skrajne przypadki więc w praktyce nie jest aż tak źle.
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Może to skutki korekcji aberracji geometrycznych?
    Zanim powstał acr do ep1 używałem UFrawa i tam to zauważyłem.
    Tak przy okazji - UFraw i inne konwertery nie wspierające korekcji robią z eq. 28 mm gdzieś poniżej 27mm (ponad pół miliona pikseli więcej).
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    Na początku brak ostrości tłumaczyli własnymi błędami, ale po paru miesiącach używania e-p1 okazało się, że pojawianie się poruszonych zdjęć jest dosyć regularne jeśli wykonuje się je na określonych czasach. Co więcej, są one bardzo specyficzne bo występują jedynie na górnej połowie zdjęcia.
    I wkurza właśnie gdy w kadrze mamy np. krzaczory, bo wtedy to widać dość mocno. Jedyne zdjęcie, którego mi żal to jakiś chłop na wozie gdzieś w Gorcach, w lesie. Wszystkie trzy dostały mazów właśnie przy 1/100 (a mogłem zjechać z iso i mieć 1/25).
    A tak to mam tylko problem z ilością ze względu na te trzystrzałowe serie, bo trzeba to sortować - dodatkowa głupia praca. Ale ja nie robię setek ilości więc jakoś da się żyć.

Uprzedzając - wstępne zamknięcie migawki (jest taka opcja) nic nie daje.

robuhoo
    Gość
    Byłem dziś na zdjęciach (wreszcie słońce, w lesie) i sprawdzałem też dokładnie poprzednie zdjęcia z E-p1 : nie stwierdzam nieostrości, o których mowa tu od jakiegoś czasu tj. występujących dość często w górnej części zdjęcia przy czasach 1/200 czy 1/100 i w pozostałych wszystkich - do 1/1,6 np. Ani z mikro 14-42, ani z 14-54 ani z 9-18. "Niewyraźności" jeśli były to naturalne !- wynikające z zamglenia atmosfery, bądź znacznie większej odległości obiektów (czego przykłady wskazać można i na najwierniejszych zdjęciach). I tu chyba nie mam co szukać dziury w całym. Brak nieostrości na górnej części zdjęcia najlepiej widać w równo oświetlonym pomieszczeniu gdy obiekty fotografowane są we względnie równej odległości od aparatu.
    Z kolei moje poruszone częściej zdjęcia z 9-18 wynikały gł. z ustawienia opóźnienia na 1/8 s. czego przykładem może być zdjęcie najbardziej poruszone z czasem otwarcia 1/8 !
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    robuhoo mógłbyś podać kiedy i gdzie kupowałeś swojego ep1 i jaki ma numer seryjny? Tak samo Janko?

Może pierwszych kilka partii było obciążonych wadą, która jednak później została wyeliminowana.

Jeśli istnieją e-p1 bez tej wady to na miejscu Janko skontaktowałbym się z serwisem. Przynajmniej przez telefon pogadałbym z kimś rozsądnym (może olyjedi mogą pomóc?). Może TO jednak da się naprawić, lub przynajmniej wymienią tobie sprzęt na pozbawiony tej wady?

robuhoo
    Gość
    Też tak o tej partii pomyślałem w dalszych kolejnościach. Chyba nie mam tych "najsampierwszych" - srebrne body, ze srebrnym m 14-42 z Fotostrady - pod koniec października zamawiane; mieli na stanie. Nr ser. H46518785.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Też tak o tej partii pomyślałem w dalszych kolejnościach. Chyba nie mam tych "najsampierwszych" - srebrne body, ze srebrnym m 14-42 z Fotostrady - pod koniec października zamawiane; mieli na stanie. Nr ser. H46518785.
    Mój ma numer o pięć tysięcy niższy, ale ta cyfra jest dość kosmiczna i nie wynika z niej wiele. Za to dostałem go jak tylko się tylko pojawiły w Polsce, jakoś na początku sierpnia. Też srebrny plus srebrny.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Janko, ja tez Cie namawiam przynajmniej do zadzwonienia do serwisu Olympusa.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Janko, ja tez Cie namawiam przynajmniej do zadzwonienia do serwisu Olympusa.
    Spróbujemy. Muszę sobie coś najpierw popstrykać, bo nie mam źródeł dokumentujących problem (jestem czyścioszek, co nie odkłada rawów na nigdy i wywala na bieżąco buble

robuhoo
    Gość
    Może nie do końca ten wątek. Ale mam w końcu ten E-p1. Proszę o radę z grubsza choć. Jaki obiektyw do E-p1 , (mam też konwerter MMF1 pod Olympusy , mogę dokupić inny ) - w przedziale ok 50 (najdalej 80 ) - (min. 180 ) do 300 mm. Ważna dla mnie jest wierność odzwierciedlenia ogólna. Odbitka A-3 żyleta, A-2 z pół metra zjadalne. Myślałem Tamrony manual 70-210 mm 3,5 , względnie 60-300 3,8-... albo coś ok 80-200 ale w stanie dobrym z KEHa, ebaya itd do 500 zl. tam, do 750 tu u nas. Czy też niegorsze od niczego z takich manuali będzie nowe 70-300 Olympus ZD przynajmniej w co drugim zdjęciu ? No i nie chcę czekać na okazję 80-200 rok.
    Pozdrawiam.

rodzyn
    Gość
    Może nie do końca ten wątek. Ale mam w końcu ten E-p1. Proszę o radę z grubsza choć. Jaki obiektyw do E-p1 , (mam też konwerter MMF1 pod Olympusy , mogę dokupić inny ) - w przedziale ok 50 (najdalej 80 ) - (min. 180 ) do 300 mm. Ważna dla mnie jest wierność odzwierciedlenia ogólna. Odbitka A-3 żyleta, A-2 z pół metra zjadalne. Myślałem Tamrony manual 70-210 mm 3,5 , względnie 60-300 3,8-... albo coś ok 80-200 ale w stanie dobrym z KEHa, ebaya itd do 500 zl. tam, do 750 tu u nas. Czy też niegorsze od niczego z takich manuali będzie nowe 70-300 Olympus ZD przynajmniej w co drugim zdjęciu ? No i nie chcę czekać na okazję 80-200 rok.
    Pozdrawiam.
    ZD70-300 via adapter w G1 sprawuję się świetnie , to naprawdę bardzo dobre szkło, w jeszcze lepszej cenie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów