Strona 125 z 151 PierwszyPierwszy ... 2575115123124125126127135 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.241 do 1.250 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    Zastanawiam się czy czasy od 1/100 do 1/200 są potrzebne (żart ), albo czy stabilizacja jest potrzebna przy tych czasach (z nadzieją, że wyłączenie stabilizacji poprawi - zniweluje poruszenia).
    Nie ma znaczenia, czy pracuje stabilizacja, czy nie. Niestety. To znaczy może coś to zmienia, ale problemy są nadal.
    Zastanawiam się, czy poruszenia są tak małe, że widoczne tylko na cropie 1:1, czy też całe zdjęcie nadaje się do kosza.
    Różnie, ale problem bywa większy niż to wychodzi na tamtej stronie. Część zdjęć z czasem 1/100 przypomina takie 1/10 z zenita.
    Zastanawiam się jak sobie radzą z tym problemem inni użytkownicy e-p1?
    Wygląda na to, że statystycznie użytkownicy aparatów w ogóle mają bardzo duży odsetek ujęć kiepskich i ta wada tonie wśród innych. Znowu ci, co robią ''zdjęcia piękne'' nie uniżają się do korzystania z takich różnych dziwadeł
    Zastanawiam się, czy E-P2 będzie miał ten sam problem
    Bardzo jestem ciekawy, ale sądząc po czasie wypuszczenia dwójki i zmianach względem jedynki stawiam, że będzie to samo.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Możecie w kilku słowach opisać problem z przykładowymi fotkami?
    mente et malleo

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    [QUOTE=marecki;575266]Możecie w kilku słowach opisać problem z przykładowymi fotkami?/QUOTE]
    Tu to jest opisane:
    http://www.imaging-resource.com/PRODS/EP1/EP1BLUR.HTM
    a tu animacja z dwóch skrajnych z pięciu ujęć, które zrobiłem przed chwilą (sorry za jakość, ale już ciemnawo, a ręcznie wymusiłem 1/100 przy otwartym obiektywie na 25mm i 400iso:
    http://www.tymczasowy.neostrada.pl/!/blur.gif
    To jest crop 1:1 z górnej części kadru, na której to najsilniej widać. Najczęściej załapuje się tam niebo z chmurkami i jakoś to umyka, ale czasem horyzontu brak i jest bida.

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Wygląda nieciekawie.
    Czyli w przypadku fotografowania czegokolwiek z czasem od 1/100 do 1/200 musisz robić serię składającą się co najmniej z 5 zdjęć, z których przynajmniej jedno jest ostre?

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    [QUOTE=Janko Muzykant;575337]
    Cytat Zamieszczone przez marecki Zobacz posta
    Możecie w kilku słowach opisać problem z przykładowymi fotkami?/QUOTE]
    Tu to jest opisane:
    http://www.imaging-resource.com/PRODS/EP1/EP1BLUR.HTM
    a tu animacja z dwóch skrajnych z pięciu ujęć, które zrobiłem przed chwilą (sorry za jakość, ale już ciemnawo, a ręcznie wymusiłem 1/100 przy otwartym obiektywie na 25mm i 400iso:
    http://www.tymczasowy.neostrada.pl/!/blur.gifTo jest crop 1:1 z górnej części kadru, na której to najsilniej widać. Najczęściej załapuje się tam niebo z chmurkami i jakoś to umyka, ale czasem horyzontu brak i jest bida.
    A powiedz jaki to ma wpływ na fotografowanie. Przynajmniej w twoim wypadku. Unikasz tych czasów? Czy robisz więcej zdjęć i losujesz?
    Fujifilm X10

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    [QUOTE=kateb;575466]
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    A powiedz jaki to ma wpływ na fotografowanie. Przynajmniej w twoim wypadku. Unikasz tych czasów? Czy robisz więcej zdjęć i losujesz?
    Robię seriami po trzy i płaczę, że zamiast robić tyle ile trzeba pstrykam jak lamer
    Nie patrzę na czasy, bo szkoda czasu. Chyba że ewidentnie jest jasno (pow. 1/500) to puszczam spust wcześniej.
    Szkoda trochę, bo bardzo fajnie poza tą wadą pracuje ten aparat (jeszcze ma za silny filtr aa, ale nie ma ideałów).

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dzięki za konkretną odpowiedź. Swoją drogą za taką kasę taki feler? A miałem go kupować niedługo i teraz to już nie wiem.
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    sorry, że powtarzam pytanie, ale z tego co napisałeś wynika, że robiąc 3 zdjęcia pod rząd - jedno ZAWSZE wychodzi nieporuszone? Środkowe? Ostatnie?

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    OMG - myślałem że to dowcip jakiś.
    było sobie życie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marecki Zobacz posta
    Dzięki za konkretną odpowiedź. Swoją drogą za taką kasę taki feler? A miałem go kupować niedługo i teraz to już nie wiem.
    No cóż, zawsze jest jakiś feler...
    sorry, że powtarzam pytanie, ale z tego co napisałeś wynika, że robiąc 3 zdjęcia pod rząd - jedno ZAWSZE wychodzi nieporuszone? Środkowe? Ostatnie?
    Ależ nie, nie ma w tym regularności. Po prostu na trzech łatwiej złapać ostre. Czasem wszystkie są okej, czasem żadne. Właściwie to straciłem o ile pamiętam dwa ujęcia do tej pory (tzn. każde było nieostre) więc da się z tym żyć.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów