Czy na forum jest więcej posiadaczy E-P1 + 14-42 ?
Czy mają podobne objawy?
Rozumiem, że z 17/2.8 ten problem nie występuje. Dziwne.
Czyżby nie chodziło o zakres szkła, a o jego budowę?
Czy ten problem występuje JEDYNIE we współpracy z O14-42?
Czy ktoś jest w stanie sprawdzić jak zachowuje się E-P1 z P14-45 (i z innymi szkłami na czasach od 1/100 do 1/200)?
święta idą, a ja w kropce![]()
No i co serwis zrobi?
To najprawdopodobniej wada konstrukcyjna. A serwisom w tak niekonkretnych sprawach dziękuję, nie naprawili mi Sigmy (zwichrowana optyka), ani G9 Canona (puszcza śmieci na matrycę) nie mówiąc o wielu niefotograficznych zabawkach. Takie jest życie, emerytury nie będzie, w następnych wyborach znowu wybiorą tych niedobrych, a sprzęt często nie działa tak jak ma działać. Grunt to robić zdjęcia, mimo wszystko
No nie wiem właśnie. Spróbuję podłączyć m42 i trochę popstrykać (zrobiłem sobie przejściówkę z dekielka).
Mysle ze nie wiedzieli, zbyt powazna wada by pozwolic sobie na ryzyko z nia zwiazane czyli np naprawa wszystkich wadliwych egzemplarzy. Przyklady takie w historii juz byly. Co do serwisu, nie jest wykluczone ze istnieje lub powstanie sposob na wyeliminowanie wady, serwis takie mozliwosci posiada i zastosuje w przypadku osob ktore sie zglosza.
Wpadki sie zdarzaja, w Canonie 1D z slynnym AF'em lub kapaniem oleju na matryce, naprawiali bez dyskusji przedluzajac w ramach przeprosin gwarancje.
Sam oddawalem do serwisu drukarke HP LJ 5L, miala wadliwy podajnik papieru, serwis mial specjalnie dociete kawalki gumy ktore po naklejeniu w odpowiednim miejscu usuwaly usterke. Mimo to wprowadzili na rynek 6L z identyczna wada![]()
Piotrek,
Ty chyba nie czytales tekstu na Imaging Resource...
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Ja czytałem, ale dalej nie rozumiem, dlaczego ten problem dotyczy tylko(?) o14-42 ?
Dlaczego ep1 ze stałką działa poprawnie? Ciekawe czy z P14-45 problem się pojawi? Może wystarczy unikać jedynie tego mini-zooma?
No i najważniejsze pytanie: czy problem pojawia się przy współpracy z P20/1.7.
Napisano też, że problem nie jest aż tak widoczny, a na próbce Janka widać go jak jasna.
Janko, mógłbyś pokazać dwa zdjęcia w całości - dobre i złe ?
Ostatnio edytowane przez outsider ; 2.12.09 o 23:29
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Mam E-p1 od niedawna. Foty nieostre (poruszone) zdarzają się - ale to też z mego pośpiechu - bo mało światła ostatnio. Pstrykam głównie z 14-54 przez MMF-1 , oraz ciut rzadziej 9-18 - krajobrazy itp. Przy 9-18 zdawało mi się , że trochę więcej nieostrych, ale to wtedy gdy testowałem pstryk z opóźnieniem 1/8 s. z ręki (jeszcze zobaczę). Mikro 14-42 miałem pierwsze parę dni założone; i na razie nie zakładam. Co do tych nieostrości to jeszcze się przyjrzę czy to kwestia pośpiechu/poruszenia czy body lub obiektyw/y . Miałem 14-54 na E-510, i te 14-54 daje wyraźnie lepsze efekty na E-p1 ; ostrość, iso ,itd.