Strona 126 z 151 PierwszyPierwszy ... 2676116124125126127128136 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.251 do 1.260 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Szkoda trochę, bo bardzo fajnie poza tą wadą pracuje ten aparat (jeszcze ma za silny filtr aa, ale nie ma ideałów).
    Moze do serwisu?
    Jak dla mnie wada powazna, wplywa bezposrednio na jakosc zdjec.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Moze do serwisu?
    Myślisz że nie wiedzieli o tym wypuszczając go na rynek i naprawią ci teraz egzemplarz? Nie wydaje mi się ale może warto choć spróbować.
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Czy na forum jest więcej posiadaczy E-P1 + 14-42 ?
    Czy mają podobne objawy?

Rozumiem, że z 17/2.8 ten problem nie występuje. Dziwne.
    Czyżby nie chodziło o zakres szkła, a o jego budowę?
    Czy ten problem występuje JEDYNIE we współpracy z O14-42?
    Czy ktoś jest w stanie sprawdzić jak zachowuje się E-P1 z P14-45 (i z innymi szkłami na czasach od 1/100 do 1/200)?

święta idą, a ja w kropce

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Moze do serwisu?
    No i co serwis zrobi?
    To najprawdopodobniej wada konstrukcyjna. A serwisom w tak niekonkretnych sprawach dziękuję, nie naprawili mi Sigmy (zwichrowana optyka), ani G9 Canona (puszcza śmieci na matrycę) nie mówiąc o wielu niefotograficznych zabawkach. Takie jest życie, emerytury nie będzie, w następnych wyborach znowu wybiorą tych niedobrych, a sprzęt często nie działa tak jak ma działać. Grunt to robić zdjęcia, mimo wszystko
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    Rozumiem, że z 17/2.8 ten problem nie występuje. Dziwne.
    No nie wiem właśnie. Spróbuję podłączyć m42 i trochę popstrykać (zrobiłem sobie przejściówkę z dekielka).

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez marecki Zobacz posta
    Myślisz że nie wiedzieli o tym wypuszczając go na rynek i naprawią ci teraz egzemplarz? Nie wydaje mi się ale może warto choć spróbować.
    Mysle ze nie wiedzieli, zbyt powazna wada by pozwolic sobie na ryzyko z nia zwiazane czyli np naprawa wszystkich wadliwych egzemplarzy. Przyklady takie w historii juz byly. Co do serwisu, nie jest wykluczone ze istnieje lub powstanie sposob na wyeliminowanie wady, serwis takie mozliwosci posiada i zastosuje w przypadku osob ktore sie zglosza.
    Wpadki sie zdarzaja, w Canonie 1D z slynnym AF'em lub kapaniem oleju na matryce, naprawiali bez dyskusji przedluzajac w ramach przeprosin gwarancje.
    Sam oddawalem do serwisu drukarke HP LJ 5L, miala wadliwy podajnik papieru, serwis mial specjalnie dociete kawalki gumy ktore po naklejeniu w odpowiednim miejscu usuwaly usterke. Mimo to wprowadzili na rynek 6L z identyczna wada

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Piotrek,
    Ty chyba nie czytales tekstu na Imaging Resource...

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Ja czytałem, ale dalej nie rozumiem, dlaczego ten problem dotyczy tylko(?) o14-42 ?
    Dlaczego ep1 ze stałką działa poprawnie? Ciekawe czy z P14-45 problem się pojawi? Może wystarczy unikać jedynie tego mini-zooma?
    No i najważniejsze pytanie: czy problem pojawia się przy współpracy z P20/1.7.

Napisano też, że problem nie jest aż tak widoczny, a na próbce Janka widać go jak jasna .
    Janko, mógłbyś pokazać dwa zdjęcia w całości - dobre i złe ?
    Ostatnio edytowane przez outsider ; 2.12.09 o 23:29

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Napisano też, że problem nie jest aż tak widoczny
    Ja mysle, ze fakt, iz w ogole napisano (a opublikowano z opoznieniem, dopiero jak rozni ludzie zaczeli to dostrzegac) - to wielki sukces!!!

Nie wiem niestety jak sie ma sprawa z innymi szklami.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Ja czytałem, ale dalej nie rozumiem, dlaczego ten problem dotyczy tylko(?) o14-42 ?
    Dlaczego ep1 ze stałką działa poprawnie? Ciekawe czy z P14-45 problem się pojawi? Może wystarczy unikać jedynie tego mini-zooma?
    No i najważniejsze pytanie: czy problem pojawia się przy współpracy z P20/1.7.
    Może to skutki korekcji aberracji geometrycznych?

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

robuhoo
    Gość
    Mam E-p1 od niedawna. Foty nieostre (poruszone) zdarzają się - ale to też z mego pośpiechu - bo mało światła ostatnio. Pstrykam głównie z 14-54 przez MMF-1 , oraz ciut rzadziej 9-18 - krajobrazy itp. Przy 9-18 zdawało mi się , że trochę więcej nieostrych, ale to wtedy gdy testowałem pstryk z opóźnieniem 1/8 s. z ręki (jeszcze zobaczę). Mikro 14-42 miałem pierwsze parę dni założone; i na razie nie zakładam. Co do tych nieostrości to jeszcze się przyjrzę czy to kwestia pośpiechu/poruszenia czy body lub obiektyw/y . Miałem 14-54 na E-510, i te 14-54 daje wyraźnie lepsze efekty na E-p1 ; ostrość, iso ,itd.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów