Strona 129 z 151 PierwszyPierwszy ... 2979119127128129130131139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.281 do 1.290 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marecki Zobacz posta
    Ani specjalnie dla niego stworzonej FL-14?
    niestety nie.
    Z tego co przeczytałem w necie wynika, że E-P1 nie ma takiej opcji w menu.
    link

Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Czy ktoś wie z jaką prędkością E-P1 zapisuje zdjęcia/filmy na kartę SDHC ?

Za pół godziny będę kupował sandiska SDHC extreme III i mam do wyboru starą wersję 20mb/s i nowszą (ale prawie dwa razy droższą) 30mb/s.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    Nie wiem, czy producenci udostepniaja takie info.

Moze sie przyda: http://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital_card#Speeds

Dla przykladu najw. bitrate video w GH1 to 17 Mbit/s.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Zapewne z taką, na jaką pozwala karta. Nie sądzę, aby były na rynku karty, które zapisują dane szybciej, niż aparat jest w stanie je przesłać.

Ja mam zarówno Sandiska 20 MB/s, jak i 30 MB/s. Przed chwilą sprawdziłem, jak obie karty zachowują się przy zapisywaniu zdjęć seryjnych raw+jpeg z E-30. Do bufora wchodzi 11 zdjęć. W przypadku karty 20 MB/s bufor opróżnia się w około 16 s (mierzyłem ze stoperem w ręku, chociaż to nie jest zbyt dokładny pomiar), a w przypadku karty 30 MB/s w około 12 s. Tak wygląda różnica kiedy po zapełnieniu bufora kończysz pstrykanie zdjęć. Jeśli jednak trzymasz spust migawki ciągle wciśnięty, to jest chwila pauzy i aparat w obu przypadkach kontynuuje zdjęcia seryjne, ale już dużo wolniej. W ciągu 30 s z kartą 20 MB/s zrobiłem 30 zdjęć, a z szybszą kartą 35. Różnice w E-P1 będą chyba mniejsze, bo aparat ten robi zdjęcia z szybkością 3 kl/s, więc zawsze to mniej danych do zapisania, niż w przypadku 5 kl/s.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    mini porównanie GF1, E-P1 i E450 + dyskusja

A pro po zdjęć typu tilt-shift dostępnych w E-P2:

- jeśli komuś brakuje DIORAMA art filter to tutaj (wersja angielska - rozbudowana)znajdzie mini howto w photoshopie (wersja polska - skromniejsza, ale za to z przykładami ).

Ewent. wersja dla leniwych: tutaj.
    Ostatnio edytowane przez outsider ; 16.12.09 o 13:36

robuhoo
    Gość
    Właśnie przygotowuję trochę odbitek pod święta 21x15 (i ciut większe). I barwy, przy wielu okazjach (a i szczegóły w tym rozmiarze) z kultowej kamery Canon HV20 (kupiłem 1,5 roku temu, 3 Mpx) nie są gorsze od tego co mam z tego okresu na E 510 i to z ZD 14-54. Zmroziłem się trochę. Ale me zakupione niedawno E-P1 miażdży to wszystko "trójwymiarem". B. dobry zakup w tej cenie.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Za pół godziny będę kupował sandiska SDHC extreme III i mam do wyboru starą wersję 20mb/s i nowszą (ale prawie dwa razy droższą) 30mb/s.
    Ech, no pewnie dziś to ci psu na budę. Przyda się w szukajce. E-P1 wymaga karty SD klasy 6. Na wolniejszych nie gwarantuja bezproblemowego zapisu. Wg. szefa lustrzanek na Europę, pani Claudii również niektóre karty klasy 4 mogą dać radę (zależnie od produktu).

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    dzięki Już zakupiłem SDHC (klasa 10) i jestem na etapie studiowania instrukcji obsługi E-P1 (aku ładuje się już drugą godzinę).

BTW: czy to możliwe, aby pokrowiec CS-10B składał się tylko z dolnej części? Na wszystkich zdjęciach w internecie widzę tylko to zdjęcie:

Brakuje mi górnej części pokrowca, która zakrywała by resztę aparatu.... przynajmniej w ubiegłym wieku pokrowce składały się zawsze z dwóch części... czyżby coś się zmieniło?

Drugie pytanie. Zauważyłem, że LCD w E-P1 strasznie się palcuje. Czy używacie folii ochronnej w swoich PEN-ach? Znalazłem ofertę zakupu folii 3M Vikuiti armr200 dla E-P1 za 25pln. Warto?
    Ostatnio edytowane przez outsider ; 19.12.09 o 17:31

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Jest jeszcze inna alternatywa, ze szkla hartowanego: http://www.allegro.pl/item856234015_...szklo_har.html
    (tylko rozmiar trzeba do PEN'a dopasowac, ta wyzej pasuje do Lumix'ow)

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Brakuje mi górnej części pokrowca, która zakrywała by resztę aparatu.... przynajmniej w ubiegłym wieku pokrowce składały się zawsze z dwóch części... czyżby coś się zmieniło?
    Być może, ale ja używam takiego po zenicie i jest fajnie. Trzeba mu wkleić tylko wyściółkę z podstawki pod myszę.
    Drugie pytanie. Zauważyłem, że LCD w E-P1 strasznie się palcuje. Czy używacie folii ochronnej w swoich PEN-ach?
    Ja ocieram o gacie

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów