Strona 105 z 117 PierwszyPierwszy ... 55595103104105106107115 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.041 do 1.050 z 1164

Wątek: E-3 subiektywne odczucia posiadaczy

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    wybrałem AIRCELL.
    Jak się urwie to będę miał blisko by się zemścić
    haha, do Mogilan czy do mnie ?
    czasem uwieszam na nim e-3 z gripem i 50-200 - przede wszystkim jest cholernie wygodny, na początku miałem wątpliwości do tych zapięć skracających, ale już przestałem o tym myśleć

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Tommy_G
    Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    wybrałem AIRCELL.
    Jak się urwie to będę miał blisko by się zemścić
    czyli jednak z tymi felernymi paskami to prawda...

ten AIRCELL wydaje sie byc solidny ale jakos nie mam zaufania do tych klamerek... mozecie cos napisac o nim ze swojego doswiadczenia?
    E-3, 8, 9-18, 12-60, 30, 50, 70-300, metz 58AF-1
    Mój wątek
    Mój blog

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wujek.samo.h Zobacz posta
    Ja po tym jak zerwał mi się pasek u Nikona F65, który uderzył w chodnik zabezpieczałem ustrojstwo agrafkami.
    hmm, agrafki mi się nie podobają ale jest to pomysł.
    Wydaje mi się, że idealnie by było mieć klamerki metalowe.
    Na szczęście moja córka wykazała się refleksem i aparat jest prawie cały.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria
    E-czy noszę na innym pasku, też ma plastikowe klamerki jak Aircell, pomimo ciężaru aparatu nigdy nie miałem z nimi problemu. Testowałem klamerki dość mocnymi szarpnięciami, nawet nie pomyślały o wypięciu. Także i ten pasek mogę polecić choć niestety po odpięciu paska belontają się tasiemki z klamerkami.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    temat paska był juz kiedys "poruszany" .... zapraszam do czytania TU

a ja dalej preferuję TAKI PASEK ze względu na możliwość przesuwania go po szyi nie obcierając jej, ze względu na stały element osłony dopasowany i nie poruszający się po szyi. A bez problemu znosi cieżar E-3 z grip`em plus ZD 50-200 SWD .... i inne ustrojstwa

i kropka ....

.
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Niezbyt wstrzelilem sie w watek , wiec moderator moglby gdzies przeniesc,jesli zajdzie taka koniecznosc.
    Znalazlem taki artykul:

http://www.radiantlite.com/2009/10/o...stem-fate.html
    ------------------------------------------------------------------------------------------

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blacha Zobacz posta
    Niezbyt wstrzelilem sie w watek , wiec moderator moglby gdzies przeniesc,jesli zajdzie taka koniecznosc.
    Znalazlem taki artykul:

http://www.radiantlite.com/2009/10/o...stem-fate.html
    Tylko powtarzają ploty z 43rumors bez żadnego przesiewu.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez AndrzejSzczecin Zobacz posta
    Post wydzielony z tematu E-3 made in...

To może ja rozpocznę poruszony wątek jako pierwszy...

E-1 (z 14-54) miałem 2 lata a E-3 (z 12-60) mam od 4 miesięcy - kilka spostrzeżeń:

1. Ergonomia w E-1 chyba lepsza - ale z każdym dniem jest lepiej a od pewnego czasu nie muszę odrywać zwroku od wizjera przełączając funkcje. Wg mnie jest ok.

2. W E-1 używałem praktycznie tylko ISO 100 wyżej to się bałem... Z E-3 jest odważniej - ISO 200, 300, 400 jest praktycznie trudne do odróżnienia - chyba, że ktoś będzie robił testy w specyficznych warunkach.

3. Stabilizacja to po prostu bajka.

4. Podgląd na żywo - używam rzadko - ale czasem się przydaje - szczególnie przy zdjęciach nocnych ze statywu.

5. Odchylany ekranik uważałem za bajer, ale jak się później okazało często używam.

6. I to chyba co dla mnie najważniejsze - zdecydowanie mam więcej ostrych zdjęć z E-3 niż z E-1 - a to zasługa super auto focusa i świetnego obiektywu.

7. E-1 z gripem trzymało się dużo lepiej niż E-3 z gripem.

8. Jakość zdjęć E-1 do E-3 - w dobrych warunkach wg mnie nie do odróżnienia - oczywiście nie porównując skrajnie dużych powiększeń.

Resume:
    E-3 zdecydowanie na plus - zdecydowanie wg mnie poprawiony komfort użytkowania aparatu i jego funkcjonalność . Zakupu nie żałuję a wręcz przeciwnie. Polecam.

Poprzedni aprat E500 mój pierwszy aparat i moja miłość do końca swiata , używany tak często, ze wszystko co mogło się od niego odkleić i zginać to już to zrobiło a aparat ciagle działą i nie zawodzi.

Teraz od listopada E-3. Nietety używany jeszcze dużo mniej niż poprzedni, ale co nieco już mogę powiedzieć.

1. Autofokus: znacznie szybszy autofokus, któy mnie w pełni zadowala i nie amm zastrzeżeń.

2. Pomiar światła: wielopunktowy pomiar światła jest moim zdaniem znacznie lepszy, na dodatek ma do wyboru opcje 11 i 5 punktową oprócz jednopunktowej. E500 miał 3 punktowy tylko, chociaż wtedy tez nie narzekałam.

3. Balans bieli: Z E500 miałam troche problemów z ustawieniem balansu bieli, pomimo różnych kombinacji zawsze troche ocieplał kolry. W E-3 jest wszystko super. Nawet na autoamtycznym balansie bieli sprawuje sie moim zdaniem bardzo dobrze.

4. ISO: w E500 granicznym ISO do przyjecia dla moich oczu było 320 w skrajnych warunkach 400 ale musiało być odszumiane. W E-3 ISO używam znacznie swobodniej i znacznie wyższe wartosci. przy bardzo wysokich wartosciach (800,1600 w ramach ekseprymentów) tez odszumiam, ale nie stanowi to bardzo duzego problemu.

5. Live view: E500 nie miało, w E-3 używam sporadycznie ale faktycznie czasami się przydaje. Mam na myśli zdjecia w tłumie gdzie czasami trzeba strzelic fotke ponad głowami innych. W E500 kadry były przypadkowe nie zawsze trafione, w E-3 można podejrzeć kadr.

6. E500 angielskie menu w E3 polskie menu, dla niektórych żadna różnica, dla nieznajacych języka dosć duża.

7. Oba typy bardzo poręczne do trzymania w jednej ręce. Mam porównanie z nIkonem któy akurat gorzej mi się trzyma niż Olki.

To by było na razie tyle ile mi przyszło do głowy, ale szukałąm wątku na temat E-3 żeby zadać pytanie innym jego użytkownikom.
    Otóż czy ktoś może mi powiedzieć, czy używajac E-3 na dłuższych czasach naświetlania słyszy wyraźnie i głosno odgłos jego pracy? W E500 było praktycznie bezgłosnie więc zastanawiam sie czy to normalne. Z góry dziekuje za odpowiedź. Pozadrawiam
    "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jarmana Zobacz posta
    Otóż czy ktoś może mi powiedzieć, czy używajac E-3 na dłuższych czasach naświetlania słyszy wyraźnie i głosno odgłos jego pracy? W E500 było praktycznie bezgłosnie więc zastanawiam sie czy to normalne. Z góry dziekuje za odpowiedź. Pozadrawiam
    Czy pytanie dotyczy używania E-3 na statywie? Jeżeli tak należy WYŁĄCZYĆ stabilizacje ponieważ to ona generuje drgania rezonansowe. Temat był już na forum omawiany. W skrócie: układ wykrywania drgań jest o wiele czulszy niż wynosi dokładność układu korekty położenia matrycy. Mikrodrgania od statywu są przekładane na samonapędzające się drgania układu stabilizacji
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jarmana Zobacz posta
    Ten dźwięk to pracująca stabilizacja w aparacie - można spróbować wyłączyć dla lepszego komfortu fonicznego