Strona 10 z 239 PierwszyPierwszy ... 891011122060110 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 2385

Wątek: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Sam się wcześniej tym zainteresowałem. Do systemu należą obiektywy:
    a) LUMIX G VARIO HD 14-140mm/F4.0-5.8 ASPH./MEGA O.I.S
    b) LUMIX G VARIO 7-14mm/F4.0 ASPH.
    c) LUMIX G VARIO 14-45mm/F3.5-5.6 ASPH./MEGA O.I.S.
    d) LUMIX G VARIO 45-200mm/F4.0-5.6/MEGA O.I.S.
    e) Panasonic LEICA DG MACRO-ELMARIT 45mm f/2.8 ASPH. MEGA O.I.S.
    f) LUMIX G 20mm / F1.7 ASPH.
    g) LUMIX 100-300mm f/4-5.6 OIS,
    h) LUMIX 8mm f/3.5 fisheye
    i) LUMIX 14mm f2.8
    j) Olympus Mikro Zuiko Digital 17mm f/2,8 Pancake
    k) Olympus zd 14-42 3,5-5,6 ED
    l) Olympus M. Zuiko Digital ED 9-18mm f/4.0-5.6
    m) Olympus M. Zuiko Digital ED 14-150mm f/4.0-5.6
    Qrcze, sporo już tego się uzbierało... Teraz mam dylemat czy dokupić 9-18, naleśnika 25 i 70-300 (no może w innej kolejności) czy pobiedować trochę i przejść na u4/3 w stylu GH1 + 9-18 + 14-140 + 20 + 100-300... Może za parę latek ceny "znormalnieją"
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    co to jest:
    .
    .
    .
    m) Olympus M. Zuiko Digital ED 14-150mm f/4.0-5.6
    ?? Nigdzie nie mogę odszukać takiego szkła.
    mente et malleo

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marecki Zobacz posta
    Czy zna ktoś może jakąś stronkę, na której widać pełną gamę szkiełek do systemu m4/3?
    Marecki:

Tu masz liste szkiel z parametrami, opisami, podstawowymi parametrami, a takze przykladowymi zdjeciami:
    http://www.four-thirds.org/en/microft/lense.html

Symulator, za pomoca ktorego mozesz sprawdzic jak body wygladaja ze szklami:
    http://www.four-thirds.org/en/produc...ing/index.html
    (mozesz otworzyc ten symulator w dwoch oknach i przelaczajac sie masz porownanie jak rozne szkla wygladaja na tym samym body i vice versa)

A tu masz tabele kompatybilnosci bodu u43 Panasonica:
    http://panasonic.jp/support/global/c...onnect/g1.html

OLYMPUS LENS ROADMAP

PANASONIC LENS ROADMAP

Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 6.11.09 o 23:01

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Marecki:

Tu masz liste szkiel z parametrami, opisami, podstawowymi parametrami, a takze przykladowymi zdjeciami:
    http://www.four-thirds.org/en/microft/lense.html

Symulator, za pomoca ktorego mozesz sprawdzic jak body wygladaja ze szklami:
    http://www.four-thirds.org/en/produc...ing/index.html
    (mozesz otworzyc ten symulator w dwoch oknach i przelaczajac sie masz porownanie jak rozne szkla wygladaja na tym samym body i vice versa)

A tu masz tabele kompatybilnosci bodu u43 Panasonica:
    http://panasonic.jp/support/global/c...onnect/g1.html
    Dzięki Jerry_R choć dwa pierwsze linki mi nie wchodzą ale to może u mnie jakiś problem lub chwilowo nie działa stronka. Co do kompatybilności to weszło (+ rep). Dokładnie takich informacji mi potrzeba. Jeśli nie naprawię E-330 to wejdę w m4/3
    mente et malleo

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    A wprowadzisz je tam?
    czemu nie...
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    czemu nie...
    Iwo czekam zniecierpliwiony
    mente et malleo

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Hmm, linki mi sie otwieraja, wiec moze sprobuj jeszcze raz za chwile, albo sprawdz u siebie.

KOREKCJE
    Szkla w u43 sa korygowane programowo. Robi to aparat produkujac JPG, a tak naprawde to wczesniej, w locie, gdyz to co widac na LCD, badz EVF juz jest skorygowane. Oznacza to, iz np. wideo tez bedzie juz skorygowane (Panas na 100%, Oly - niech ktos potiwerdzi).

Jesli chodzi o wywolywarki RAW wspierajace te korekcje, mozesz liczyc na soft od producenta, albo ACR\LR (nie jestem pewien jak z Aperture, i innymi).

Wlasnie w tym kontekscie Adobe rozszerzylo swoj format DNG o kolejne metadane, pozwalajace korygowac szklarnie.

Jezeli jakosc tej korekcji Ci wystarcza, raczej potraktujesz to jako zalete. Nie musisz dokupywac dodatkowo programow typu PT Lens, czy DXO Mark, czy ustawiac recznie, workflow staje sie prostszy! Chyba, ze uzywasz nie-kompatybilnej wywolywarki RAW.

Jezeli sam bawisz sie w swoim workflow w korygowanie, chcesz miec nad tym kontrole - moze to byc dla Ciebie wada. Jedne szkla wymagaja mniej ingerencji (20mm), inne wiecej (7-14mm).

KOMENTARZ
    Przy zakupie szkiel musisz jeszcze o jednym pamietac. Dla szkiel Panasa podlaczonych do body Olympusa - korygowana jest tylko aberracja chromatyczna, nie dystorsje. Jak jest odwrotnie (szkla O podpiete do body P) - nie pamietam w tej chwili.

Wiem, ze bardzo duzo osob na zachodzie uzywa PEN'a z 20mm oraz 7-14mm LUMIX'a i im to nie przeszkadza. Wazne, zeby miec tego swiadomosc.

Czy wywolywarka skoryguje RAW'a z PENa z podpietmym LUMIX'em? Hmm... Teraz zadalem sobie to pytanie, nie wiem.

STABILIZACJA
    Przy dluzszych ogniskowych musisz pamietac, ze szkla Olympusa nie maja stabilizacji, Panasonica maja. Jest to nie tylko istotne przy zdjeciach, ale rowniez, moze nawet bardziej - wideo.

AF
    Jak do tej pory - szkla Panasonica maja szybciej dzialajacy AF, niezaleznie do jakiego body sa podlaczone. Na ile to dla Ciebie wazne, jak wielka jest ta roznica - oczywiscie musisz ocenic sam.

Ponadto, nie kazde szklo umozliwia ciagly AF, informacje co i jak znajdziesz pod jednym z linkow, ktory dalem wczesniej (compatibility) dla P. Jak jest z O - nie wiem.

INNE
    Panas - nie kazde szklo przekazuje do body informacje o pozycji aparatu (pion, poziom). Te ze stabilizacja przekazuja. Dla mnie osobiscie jest to nieistotne, ale wspominam.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    PEN + 20mm - problem z przyslona 1.7 w LV
    (chyba, ze juz rozwiazany)

"The E-P1 has a wide open aperture of f2.8 for live view display - as you point the camera into bright light, the E-P1 will close down the aperture to reduce that brightness for live view display. Every time you focus, the aperture is opened fully to f1.7 - and then closed down to f2.8 at the end of the CDAF cycle. When you take the shot, the aperture is set to the chosen setting and afterwards, set back to f2.8 (or smaller, depending on light levels) for live view.

What the above means, is that there is a frequent, annoying 'ticking' going on as the aperture is cycled through these settings... it's even more annoying than the vibrating sound of the lens motors as it moves to focus. Every time the aperture is changed, there is an interruption (jerkiness) to the live view display. THIS NEEDS A FIRMWARE FIX PLEASE OLYMPUS

The above 'aperture dance' does not occur on the G1... which holds the aperture wide open for live view and focusing, only stopping down to the chosen aperture for the exposure."

http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=33260046
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 7.11.09 o 00:23 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Kurcze skąd taka wiedza. Ja nieco szukałem ale aż tak się nie doszukałem. Planuję ep-1 i 17 mm Olka + jakiś tele-zoom. Może w przyszłości 7-14, zobaczymy. Teraz zobaczyłem jeszcze tego Panasa GF1 ale chyba to zupełna nowość bo mało go w sklepach nie mówiąc o cenie. Do przyszłego roku jeszcze troszkę czasu więc może coś się bardziej wyklaruje.
    Dzięki jeszcze raz za info.
    Pozdrówka
    mente et malleo

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    STABILIZACJA
    Przy dluzszych ogniskowych musisz pamietac, ze szkla Olympusa nie maja stabilizacji, Panasonica maja. Jest to nie tylko istotne przy zdjeciach, ale rowniez, moze nawet bardziej - wideo.
    Komentarz
    Warto pamiętać o tym, że korpusy Olympusa mają wbudowaną stabilizację, nie potrzeba więc stabilizowanych obiektywów.
    Nawet używając manualnych starych szkieł m42 podczas kręcenia filmów aparat Olympusa umożliwia stabilizowanie obrazu.
    Brak stabilizacji w obiektywach może być uciążliwy dziś dla właścicieli aparatów produkcji Panasonica. Użytkownik korpusu Olympusa i obiektywu stabilizowanego Panasonica musi zadecydować, który rodzaj stabilizacji wybierze, nie można tych dwóch technologii używać jednocześnie.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 7.11.09 o 00:36
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marecki Zobacz posta
    Panasa GF1 ale chyba to zupełna nowość bo mało go w sklepach
    Fakt, Panas daje ciala jesli chodzi o dostepnosc. Jest sklep Panasonica on-line, droga Pixmania, sciaganie z zagranicy, uzywki na Alle czasem. Zdarza sie mozliwosc dotknieciea w Saturnach (G1 i od swieta GH1). Oliego mozna bez problemu dotknac w wielu sklepach, chociazby EURO (przynajmniej w W-Wie).

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Warto pamiętać o tym, że korpusy Olympusa mają wbudowaną stabilizację, nie potrzeba więc stabilizowanych obiektywów.
    Dzieki Radek za dodanie, wlasnie ze wzgledu na rozne "rozmieszczenie" stabilizacji (Oly body,Panas szkla) - wspomnialem o braku stabilizacji w szklach Olympusa - co jest istotne dla uzytkownikow body Panasa.
    Posiadacze PEN'a nie musza sie w ogole martwic, maja stabilizacje matrycy.

A propo stabilizacji PEN'a w WIDEO:

"The camera's Mechanical Image Stabilization automatically compensates for camera shake in low-light situations or when using a telephoto lens. In the Movie Modes the advanced Electronic Image Stabilization tracts the images both vertically and horizontally to achieve clear sharp movies, matching the performance of the in body IS."

Czyli w trybie WIDEO wyglada na korekcje programowa, wzgledem rozwiazania sprzetowego Panasa.
    Niech uzytkownicy Olka napisza cos o jej skutecznosci. Moze nie ma sie o co martwic.