Strona 11 z 239 PierwszyPierwszy ... 9101112132161111 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 2385

Wątek: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta

KOREKCJE
    Szkla w u43 sa korygowane programowo. Robi to aparat produkujac JPG, a tak naprawde to wczesniej, w locie, gdyz to co widac na LCD, badz EVF juz jest skorygowane. Oznacza to, iz np. wideo tez bedzie juz skorygowane (Panas na 100%, Oly - niech ktos potiwerdzi).

Jesli chodzi o wywolywarki RAW wspierajace te korekcje, mozesz liczyc na soft od producenta, albo ACR\LR (nie jestem pewien jak z Aperture, i innymi).

Wlasnie w tym kontekscie Adobe rozszerzylo swoj format DNG o kolejne metadane, pozwalajace korygowac szklarnie.
    Tak to zostało napisane, że można wysnuć wnioski, że w szkłach u4/3 wprowadzili jakąś nowość. A ta "nowość" była od zawsze nawet i w najstarszym szkle jakim jest ZD50.

Nowość siedzi w aparatach. Widocznie moc procesorów poszła na tyle do przodu, że te obliczenia można zrobić w locie.
    Jest duże prawdopodobieństwo, że to trafi też do normalnego 4/3.

Jestem ciekaw jak zostanie potraktowany np ZD1260 na 12mm podpięty pod jakiś korpus u4/3 (chodzi o korekcję beczki).
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Tak to zostało napisane, że można wysnuć wnioski, że w szkłach u4/3 wprowadzili jakąś nowość. A ta "nowość" była od zawsze nawet i w najstarszym szkle jakim jest ZD50.

Nowość siedzi w aparatach. Widocznie moc procesorów poszła na tyle do przodu, że te obliczenia można zrobić w locie.

Jestem ciekaw jak zostanie potraktowany np ZD1260 na 12mm podpięty pod jakiś korpus u4/3 (chodzi o korekcję beczki).
    Ciesze sie Skow, ze to przypominasz. Zajrzyj do dysksuji tutaj od postu 85:
    https://forum.olympusclub.pl/showpos...3&postcount=85

i wlacz sie tam do dyskusji PROSZE.

PS: Tu mozna zobaczyc dla ilu szkiel i body oferuje korekcje platny soft DXO:
    http://www.dxo.com/intl/photo/dxo_op...rsions_pricing

Wybierzcie np WIN i E-3, albo WIN - Canon 5D. W u43 sa szkla, ktore tej korekcji mniej wymagaja, sa i takie co wiecej. W kazym badz razie nie trzeba kupowac DXO, zeby sobie z tym poradzic. W podanym przeze minie watku rozpoczela sie dyskusja na ten temat.

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta

Robiłem takie porównanie w lutym- obrazków wykonanych 12-60 z G1 i E-3 kiedy zastanawiałem się co po kupieniu G1 ( gdy zdecydowałem , że sprzedam E-3 i zostanę w U4/3) ze szkieł zostawić -miałem równolegle 14-50/2,8 (jeszcze wtedy miałem L1), 12-60( z E-3) i 14-54 II który sciągąłem ze względu na działający z G1 AF .
    Odnośnie 12-60 z G1 to świetne szkło- problemu nie było - również z beczką, generalnie optycznie nie było gorzej jak z E-3, jednak brak AF i rozmiar spowodował moją decyzję o sprzedaży, podobnie 14-50/2,8 Lumix (+) była stabilizacja , ale brak AF i rozmiar - tutaj przypuszczam , że Panas w G1 miał wprowadzoną korekcję ich przecież szkła. Przez chwilę został 14-54 II też optycznie było OK ale kit naprawdę wiele nie odstawał ( w kicie efektywna stabilizacja, równoważyła jasność 14-54II w trudniejszych warunkach) jednak "użytkowość" kita przeważyła i z nim zostałem i nadal jestem bardzo zadowlonym z tej decyzji.
    Z ZD cały czas używam ze świetnym skutkiem : ZD9-18( korekcja beczki jest bezbłędna- efekt dokładnie jak z E-3- jak dalece może to być zarówno z E-3 jak i G1 programowe - nie wiem ale efekt jest bardzo dobry), podobnie z ZD70-300.
    Może w RAW-ach różnice były by bardziej widoczne - jednak jeżeli jest ta ingerencja, to efekt jest , zeby się nie rozpisywać: OK.
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 7.11.09 o 17:00

EuroLiberty
    Gość
    Straciłem wiarę, że tu jeszcze chodzi o fotografowanie. Dwóch balonowych chłopców i misja euaggelizein.
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 13.11.09 o 17:27

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Straciłem wiarę, że tu jeszcze chodzi o fotografowanie. Dwóch balonowych chłopców i misja euaggelizein.
    Zawsze możesz pojechać po reputacji. Administracja minusów nie daje, choć często nas korci.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Zawsze możesz pojechać po reputacji. Administracja minusów nie daje, choć często nas korci.

Pozdrawiam
    I czasami się łamiemy... :P
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Straciłem wiarę, że tu jeszcze chodzi o fotografowanie
    EuroLiberty,
    chyba dzialy Ci sie pomylily...

Zatem powoli, skup sie:

Forum Olympusclub.pl > Dział sprzętowy > System micro 4/3 > u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?

A wracajac do tematu, na wiosne 2010 ma wyjsc nowa puszka u43 Panasonica, co byloby zgodne z zapowiedziami, ze co 6 miesiecy cos wydadza. Pytanie czy bardziej GH2, czy GF2, czy cos nowego: albo bardziej w strone profesjonalnej linii (uszczelnienia, szybkostrzelnosc), a moze jakas tansza laternatywa. Zostaje poczekac troche.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 13.11.09 o 17:46

qbic
    Gość
    Podlaczylem do G1 obiektywy rozne i inne nie podlaczylem np 12-60 na plus jest stabilizacja ale na minus gabaryty, potem inny obiektyw ale tam znowu stabilizacja na minus bo waga i potem znowu raw sprawdze widac od razu ze obiektyw dobry, kit niewiele odstawal ale tez byl dobry tamten obiektyw, dlatego lepiej tamten uzywac bo niewiele mniejszy a lepszy od tego wiekszego co ma dluzszy obiektyw i stabilizacja na minus i na plus tez obraz prawie nie do odroznienia (+) (-) dlatego tak lepiej kupic, sprzedalem E-3 jednak "użytkowość" kita przeważyła i dlatego kit nadal jest in plus naprawde niewiele gorzej i nadal jestem bardzo zadowlonym z tej decyzji.

Może w RAW-ach różnice były by bardziej widoczne - jednak jeżeli jest ta ingerencja, integracyjnosc integracja synergizacja optyczna i swieci na matryce kit dalej.

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    EuroLiberty,
    chyba dzialy Ci sie pomylily...

Zatem powoli, skup sie:

Forum Olympusclub.pl > Dział sprzętowy > System micro 4/3 > u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?
    zgadzam się z Tobą Jerry_R w pełni być może gdyby to były hymny na cześć zwłaszcza Olka ale i Panasa - to było by OK ale rzeczywiste techniczne doświadczenia bezpośrednich użytkowników są jakimś dziwny problemem-
    może zbyt głęboko drążymy temat.
    Dziś 13 piątek i ktoś musiał zatrolować.
    A w temacie nowych korpusów zwłaszcza hi end (to tylko FT3) ale miło pomarzyć .
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Podlaczylem do G1 obiektywy rozne i inne nie podlaczylem np 12-60 na plus jest stabilizacja ale na minus gabaryty, potem inny obiektyw ale tam znowu stabilizacja na minus bo waga i potem znowu raw sprawdze widac od razu ze obiektyw dobry, kit niewiele odstawal ale tez byl dobry tamten obiektyw, dlatego lepiej tamten uzywac bo niewiele mniejszy a lepszy od tego wiekszego co ma dluzszy obiektyw i stabilizacja na minus i na plus tez obraz prawie nie do odroznienia (+) (-) dlatego tak lepiej kupic, sprzedalem E-3 jednak "użytkowość" kita przeważyła i dlatego kit nadal jest in plus naprawde niewiele gorzej i nadal jestem bardzo zadowlonym z tej decyzji.

Może w RAW-ach różnice były by bardziej widoczne - jednak jeżeli jest ta ingerencja, integracyjnosc integracja synergizacja optyczna i swieci na matryce kit dalej.
    O stabilizacji pisałem w kontekscie 14-50 /2,8 Lumix-bo tu wyszło jakby chodziło o 12-60.
    Nieżależnie dobry jasny kit w u4/3 zarówno od Olka jak Panasa byłby bardzo miłym uzupełnieniem systemu.
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 13.11.09 o 18:01 Powód: Automatyczne scalenie postów

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    O stabilizacji pisałem w kontekscie 14-50 /2,8 Lumix-bo tu wyszło jakby chodziło o 12-60.
    Nieżależnie dobry jasny kit w u4/3 zarówno od Olka jak Panasa byłby bardzo miłym uzupełnieniem systemu.
    Wow, wiadomość została zdekodowana !