Strona 34 z 151 PierwszyPierwszy ... 2432333435364484134 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 1504

Wątek: Olympus E-P1

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    Czy juz wiadomo do czego służy suwak unlock na 14-42 ?
    za Fotopolis:
    Przed rozpoczęciem fotografowania obiektyw trzeba "uruchomić". Służy do tego przełącznik na jego obudowie. Po "uruchomieniu" obiektyw znacznie zwiększa swoje rozmiary i dopiero wtedy jest gotowy do pracy.
    http://fotopolis.pl/index.php?n=9088
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    EP-1 ma lepszy wygląd, stabilizację matrycy i jest mniejszy (tu mały rozmiar to plus).

G1 ma odchylany LCD, szybszy AF i duży, nowoczesny EVF.
    Nie ma filmów, ale te ma GH1 (drogi głównie ze względu występowanie w kicie z obiektywem 14-140).

W końcu (po pierwszych orgazmach pierwszych nabywców), cena znormalnieje, i spadnie do poziomu/okolic G1. Może nie niższej, bo EP-1 jest, zdaje się, metalowy a G1 z tworzywa. Jak pojawi się zbliżona rozmiarami konkurencja (Panas, Samsung) to cena jeszcze bardziej znormalnieje. Obstawiałbym za rok, półtora poniżej 2kPLN.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maestro Zobacz posta
    W ostrym słońcu czasem trzeba - np. na plaży takie ot pamiątkowe zdjęcie ze znajomymi, rodziną. Kiedyś w takim ostrym słońcu robiłem kompaktem zdjęcia to nawet zasałanianie lcd ręką nie pomogło - niemal czarno na wyświetlaczu.

a co do optycznych ... myślę, że nie zjadą tego aparatu, tylko wychwalą pod niebiosa. Jeśli EP1 rzeczywiście będzie robił tak dobre zdjęcia jak się zapowiada, i jeśli powstaną fajne obiektywiki takie jak np. w e-systemie 50mm f 2.0 tylko w mniejszej wersji, to nie tylko Kowalski kupi taki aparat - grono zwolenników takiego rozwiązania będzie spore.
    Co jak co, ale za stylistykę na pewno dostanie max. ilość punktów. Piękne cacko.
    Już jest 50mm F2.0 i można podpiąć przez adapter i będzie sie fajnie trzymało za obiektyw, a do tego mikrusa zrobią chyba coś mniej wyrafinowanego, w końcu nie celują w miłośników Leica.
    Fujifilm X10

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A czy Zuiko 50mm f/2 obsługuje AF na kontraście? Zdaje się nie wszystkie szkiełka 4/3 obsługują Live View.

A może coś takiego?

http://www.cosina.co.jp/seihin/voigt...tandard-e.html

Ten obiektyw można podpiąć, przez stosowny adapter.
    Z G1 nawet fajnie by się ostrzyło (manulanie) powiększając obraz na EVF.
    Cena nawet może do akceptacji - 130 000 yenów (wg dpreview) to jakieś 4400 złotych. Gdyby Olek zrobił takie Zuiko z autofocusem - 50mm f/1.1, to byłaby świetna portretówka.
    Byłoby pięknie rozmyte tło i nie trzeba by FF do płytkiej GO.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi Awatar elminho
    Mieszka w
    bochnia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    jak dla mnie 3200 jest cymes, żadnego bandingu (chciałbym mieć taką pewność przy 1600 w e-3) i dobrze się odszumia.
    Smaku życia nie poczuje ten kto kuchnię bojkotuje

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Inna ciekawostka na temat AF EP-1 - AF będzie działał podczas nagrywania filmów (chyba, bo relacje są sprzeczne):
    Piotr, jak dotad znalazlem:
    1) pojedynczy AF - ustawiany przed filmowaniem, potem manual
    2) pojedynczy AF - ustawiany przed filmowaniem, potem po jednorazowym nacisnieciu przycisku aparat wyostrzy ponwnie (na srodku kadru? na wybranym punkcie AF?), mozna to naciskanie powtarzac wiele razy
    3) ciagly AF - aparat ciagle ostrzy (jak GH1), ale:
    a) na najblizszy plan, obiekt (?) (do zweryfikowania)
    b) jest wolniejszy od GH1, szczegolnie w "low light" oraz na dluzszej ogniskowej (pnoc wiecej bladzi w ta i z powrotem)
    c) slychac silnik AF

A propo filmow
    Do GH1 mu daleko, stary kodek kompresji (co widac golym okiem podczas ogladania), tylko 30 fps przy niepelnym HD, brak uchylnego LCD, stabilizacja nawet nie ta co w trybie foto, nie wspominajac, ze nie optyczna, nic nie mowi sie o bezstopniowej, bezglosnej przyslnie (wlasciwosc obiektywu), slyszalny podczas nagrywania odglos silnika AF, brak wejscia mikrofonowego (?).

Ja osobiscie sie troche rozczarowalem, ale... za chwile sie reflektuje - widze, ze VIDEO to mily dodatek do tego i tak swietnego! aparatu, i tak pozwalajacy na dosc kreatywne podejscie (np. zmiana przyslony w trakcie). A nie cel - jak w przypadku wyroznienia GH1 od G1.

Moj wybor staje sie coraz prostszy

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez elminho Zobacz posta
    jak dla mnie 3200 jest cymes, żadnego bandingu (chciałbym mieć taką pewność przy 1600 w e-3) i dobrze się odszumia.
    Patrząc na galerię z dpreview widać, że wyłazi toto przy iso6400, ale dla mnie taka czułość to raczej kosmos jakiś
    http://a.img-dpreview.com/gallery/ol...w/p1015306.jpg

(galeria EP1 na dpreview: http://www.dpreview.com/gallery/olympusep1_preview/)

Cheers!
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Patrzac na pierwsze sample - JPG, pewnie z domyslnie wlaczona funkcja rozjasniania cieni (czy jak sie to nazywa) - pozytywne zaskoczenie. W pelni uzywalny do ISO 400. Uzywalne ISO 800 i 1600. Z RAW'ow pewnie wiecej mozna wyciagnac.

Jak dla mnie - sukces. O 1 stop nizej niz aktualne FF, czego chciec wiecej od matrycy u43?

Chcialbym zobaczyc jakies porownanie ISO do GH1, a propo ktorego znalazlem iles przykladow bandingu na samym poczatku, chyba jeszcze z nieostatnim firmware. Potem juz nie widzialem gorszych zdjec niz te ostatnie z E-P1.

darkelf
    Gość
    Miejmy nadzieję, że ta sama technologia zostanie wykorzystana (niedlugo?) w E-5.

| OlyJedi Awatar Keek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    No tak. Pominęliśmy info, że OVF jest przeznaczony do stosowania wyłącznie z 17/2,8. Czyli do kadrowania pozostaje tylko LCD. I tu mnie zagięli. Szczerze. Nie podoba mi się ten pomysł. Troszkę mnie ostudzili
    Zawsze moga zrobic inne dedykowane do konkretnych ogniskowych.
    A poza tym wizjerow roznych jest od groma:
    http://www.kenrockwell.com/leica/21mm-finders.htm
    Nawet uniwersalne, rosyjskie za nieduze pieniadze:
    http://static.photo.net/attachments/...B-29196084.jpg

Zastanawia mnie tylko, czy w tym aparacie jest jakies wyjscie do ktorego mozna by w przyszlosci podlaczyc jakis wizjer elektroniczny.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów