Dla malkontentow i goracych glow.... ceny w przedsprzedazy w PLN!!!!!!
http://www.euro.com.pl/kompakty-z-wy...?boks_www=true
Ostatnio edytowane przez enem ; 17.06.09 o 00:28
Olympus E-420 + ZD 25mm (kieszonkowy potffór) na poważnie , Nikon D7000, Nikon D600 + pokaźne stadko słoików do zabawy
Obserwuję wątek, wczoraj nad ranem położyłem się spać śledząc całe zamieszanie związane z premierą mikrusa na którego bardzo czekałem dorzucę swoje pięć groszy. W sumie dla mnie i dla wielu którzy zaczynali focić w czasach FEDów, ZORKI itp... super aparacik pięknie zrobiony mały i poręczny idealny w góry czy w długą podróż. Ciekawi mnie jakość optyki trochę ciemny zoom a stałka za długa (super jak by była w miarę jasna stałka ok10-14 lub jak by zaproponowali zoom np 12-60); nie tak dawno gdybałem dlaczego teraz nie robi się już takich aparatów jak np Contax G w "starym dobrym stylu" bez zbędnych wodotrysków a tu proszę miła niespodziankajeżeli kit będzie OK optycznie EXXX+14-54 idzie pod młotek. Ciekawi mnie jak będzie wyglądała współpraca z FL36R czy mocując np w szynie będzie pełna współpraca z gorącej stopki i bezprzewodowo? Dopisuję się do listy kolejkowej!
Ostatnio edytowane przez micky ; 17.06.09 o 00:43
WOW! CUDO!
Dokładnie. Mały, porządny aparat, a nie kompakt z używalnym iso100, ciemnym zoomem i GO jak stąd do nieskończoności.
A mnie baaardzo cieszy cena. I podobno powolny AF.Jakby było tańsze i podobno szybsze, to bym kołowała $, a tak mi problem odpadł :P Nie ma tego złego...
![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 17.06.09 o 02:19
FYI
Sprzedaz w Japonii rusza 3 lipca.
Mozliwe zestawy i ceny w linku:
http://www.biccamera.com/bicbic/jsp/.../ep1/index.jsp
OM-D E-M1; E-620; E-330; OM Zuiko 50/1.4; mZD 12-40/2.8; ZD 14-54/2.8-3.5; ZD 50-200/2.8-3.5; Sigma MACRO 150 1:2.8 APO EX DG HSM; Sigma 30 1.4 DC HSM; ZD 9-18; FL-36; E-620 Grip
Jeszcze opinie z opacznych:
http://www.optyczne.pl//1961-nowość-...ykładowe.html
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
To co w koncu z tym AF'em?
"Trudno cokolwiek zarzucić Olympusowi E-P1 pod względem użytkowania. Aparat działa szybko i sprawnie. Przede wszystkim rzuca się od razu w oczy szybkość autofokusu. Obawialiśmy się wcześniej, biorąc za wzór tryb Live View w najnowszych lustrzankach E-Systemu, że mechanizm ten może nie być najlepiej dopracowany pod względem szybkości. Jest jednak bardzo dobrze. Nie odczuwa się drażniących opóźnień i pracujemy z nim jak z szybkim kompaktowym aparatem. "
Patrzac wstecz na to jak to wyglada u wszystkich producentow, w zasadzie powinno sie wstrzymac sie z ocenami przedprodukcyjnych firmware'ow.
Ja caly czas obserwuje, bede wybieral miedzy GH1 a E-P1.
Jak AF będzie jak w szybkich kompaktach to będzie ok - byle był pewny. Moim zdaniem to nie ma być aparat do pracy, nie potrzebuje szybkiego AF itp - to jest aparat na wycieczkę, na spacer, na pamiątkowe zdjęcia, kieszonkowy aparacik dający dobrą jakość zdjęć. Łączy kompaktowość i jakość lustrzanki. Czego chcieć więcej do takich celów? Aparat jest moim zdaniem bardzo ciekawy. Właściwie jedyne czego się obawiam to sprawa tego wizjera - jeśli nie ma ogromnego błędu paralaksy, jest w miarę duży (np jak w e1) to git majonez. Ciekawe jak będzie z innymi obiektywami - tam tylko lcd? To mi się mniej podoba, ale całość wydaje mi się bardzo ciekawą pozycją.
Myślę, że ma szanse być hitem o ile ceny nie będą zbyt wygórowane. Zawodowcy będą go kupować aby w weekend zostawić pełne klaty w domu, gadżeciarze będą kupować po dwie sztuki - w różnych kolorach, aby pasowało do ubioru/pogody/pory roku, ludzie mający pieniądze i szukający zaawansowanego kompakta też w to wejdą, bo jest tych samych rozmiarów co kompakt, a daje o niebo lepszą jakość, mozliwość kontrolowania GO itd. Dla mnie bomba.
AF obiektywow u43:
"The autofocusing speed is about two times higher than the ZUIKO DIGITAL [...] thanks to the new algorithm."
http://www.olympus-global.com/en/new...0616zuikoe.cfm
Piotr, czemu takie bzdury powielasz..? Jedyna odpowiedz jaka mi sie nasuwa - to, ze naczytales sie suchych "white papers"..?
Juz wielokrotnie na canon desce tlumaczono zarowno teoretycznie, jak i praktycznie - ze AF w 5D II dziala sprawniej niz AF w 5D, mimo tej samej specyfikacji... Wyglada to bardzo podobnie do powyzszego E-P1, nowy procesor DIGIC, nowy algorytm. I ludzie, ktorzy mieli okazje porownac 5D i 5D II widza roznice na plus.
Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 17.06.09 o 04:21