Promocja na lampę do e-p1 jest do końca m-ca , więc moge poczekać z zakupem tylko 3 tyg. - czy do tego czasu jeszcze stanieje? Po kilkugodzinnym szukaniu w necie cena Euro Agd jest najlepsza.
Promocja na lampę do e-p1 jest do końca m-ca , więc moge poczekać z zakupem tylko 3 tyg. - czy do tego czasu jeszcze stanieje? Po kilkugodzinnym szukaniu w necie cena Euro Agd jest najlepsza.
No i kupiłem
W porównaniu do posiadanej Leci Dlux4 wypada korzystniej .
Są plusy dla Dluxa , są dla E-p1
Olympus E-P1 - firmware 1.2:
http://www.optyczne.pl//2568-nowość-...mware_1.2.html
http://www2.olympus.pl/consumer/208_7226.htm
Zainstalował ktoś z was? Chyba niewiele poprawia, wymieniają raptem dwa błędy naprawione.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Podobno także...The updates improve the autofocus operation of both the lenses.
Co nawet zostało przetestowane....
E-P1, center point focus, ISO 200, 14-42mm, 35mm, without pre-focus, 4 pictures taken before and 4 pictures after :
...i kolejne (mniej dokładne) informacje na temat pracy AF po zainstalowaniu v1.2:
Here is what I could conclude :
20mm
I could notice a change in the sound of the 20mm, it's not a
bzzzzz bzzz anymore
but rather a
bz bzzz bzz, something changed in the way it scans. Seems a tad faster.
Pana 14-45
On the panasonic 14-45, you can't hear the motor at all so hard to judge.
Relying only on the beep, it seems it has improved.
Oly 14-42
Like frederick concluded, seems faster too
Oly 17mm
I didn't see any improvements.
EDIT:
Przed chwilą wgrałem firmware v1.2 do mojego E-P1.
Wszystko trwało około 4-5minut.
Wydaje mi się, że zoom szybciej ustawia ostrość, nawet 17-tka jakby nieco szybciej i pewniej ostrzyła (pokój oświetlony jedną energo-oszczędną żarówką 11w). Najważniejsze, że poprawiono działanie ostrzenia manualnego. Teraz na AF-S+MF nie muszę czekać 10 sekund po ręcznym ostrzeniu na zamknięcie powiększenia (teraz jest to 1 sekunda po zakończeniu doostrzania = idealnie!).
Ostatnio edytowane przez outsider ; 13.01.10 o 23:32
Dynnks z rozmazywaniem przy czasach ~1/200 ?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
...przy czasach od 1/160 do 1/200 dla zoomowego kitu 14-42 ?
To była pierwsza rzecz, którą sprawdziłem po otrzymaniu paczki z e-p1. Nie mam tej przypadłości! Od początku wgrany był firmware 1.1, a aparat pochodzi z późniejszej serii (grudzień 2009), więc może to problem wcześniejszych serii. Namawiałem Janka Muzykanta do kontaktu z serwisem olympusa, ale nie wiem jak to się skończyło w jego przypadku (miał tą wadę, nawet wklejał przykładowe zdjęcie).
Ale my tu gadu gadu, a e-p1 rośnie konkurent w postaci NX10
Samsung robi wszystko, aby pokazać jaka to ICH matryca większa...............
a ICH aparat mniejszy.....
![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
A więc tak; wgrałem firmware 1.2 : wszystko się zgadza ; a poza tym co nie mówione to : AF w kicie ZD 14-42 przyspieszył u mnie jak podano o ok 30 może do 40 % aż. ; ZD 9-18 poprzez olympusowy MMF1 troszkę , ale góra o przeszło 20 %; natomiast ZD 14-54 jeśli w ogóle przyspieszył to może z 10 % - ale tu wyraźniejszej różnicy nie czuć u mnie (mimo , że 14-54 , podobnie jak 9-18 jest jednym z kompatybilniejszych tu szkieł wg Olympusa bodaj) (tak , że różnica w szybkości AF 14-42 tu a 14-54 zrobiła się , niewiele brakuje dwukrotna - przynajmniej u mnie ; choć mimo to i tak stosuję <w plenerze> 14-54 )
Tyle przy tym E-P1 E-P2, G1 itd mówicie o tym "podobaniu się" aparatów; ja mam E-P1 i zarzekam się że "podobanie się" nie miało u mnie żadnego znaczenia. Nawet nie uważam , żeby był "ładny" (!!) , choć to jest tylko moje zdanie - od samego przymierzania się. Interesowała mnie najlepsza jakość osiąganych zdjęć (niewielkoplakatowych oczywiście i nie ISO powyżej 800 , i nie musiała być super szybkość - robię gł. krajobrazy, choć i szybsze sprawy da radę) a do i znacznie droższych zestawów konkurentów E-P1 było niewielu. Dość ważna też była ogólna poręczność , do końcowego efektu - wydruku włącznie.
Pozdrawiam