Problem rozlatującego się ekraniku z całą pewnością jest znany konstruktorom Olympusa ponieważ ekran e620 jest inaczej zbudowany: 1) lżej się otwiera (w e3 trzeba włożyć trochę siły), 2) dwie części obudowy są zespolone niesymetrycznie, tak że otwierając/zamykając ekran siła oddziaływuje jedynie na jedną część obudowy (w e3 łączenie było "po środku co mogło powodować przeciążenia łączeń), 3) pojawiły się wypustki ułatwiające otwieranie.
Ergo: skoro problem jest znany, być może zmieni się sposób produkcji obudowy dla wyświetlaczy e3. Jeżeli zostanie ona upodobniona do tej z e620 - wtedy defekty powinny zniknąć. W przeciwnym wypadku problemy z rozlatującą budową będą b. prawdopodobne. Jak mój sprzęcik wróci z naprawy napiszę jak wygląda obudowa i czy firma leczy tylko "objawowo" czy też likwiduje "przyczyny".
MK
Dyskusję o AF w e-3 wydzieliłem do osobnego wątku: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18970
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Wczoraj moja E-Trójka wróciła z serwisu. Wysłałem w poniedziałek 8-go, odebrałem 19-go. W serwisie była 6 dni roboczych (lub 7 jeśli liczyć piątek bo Bożym Ciele). Także serwis jak najbardziej szybki, zwłaszcza że gdy dzwoniłem w poniedziałek 15-go powiedziano mi, że aparat i obiektyw już naprawione (ZD50 też naprawiali). Jakby usprawnili wysyłki, to można by się wtedy wyrobić z naprawą w jeden tydzień.![]()
No ale w sumie nie o tym miałem pisać, lecz o pozytywnym zdaniu testu przez Olka podczas deszczu. Strzeliłem dzisiaj sesję w deszczu, 3 godziny chodziłem po mieście. Deszcz padał cały czas. Ja byłem calutki mokry, Olek również ale jemu to nie groźne.Także uszczelnienia dają radę i sprzęt sprawuje się w takich warunkach jak marzenie.
![]()
Jestem lekko uziemiony w domu i tak sobie przeglądam i pisze głupoty.
Zawsze zastanawiała mnie jedna rzeczw w wyglądzie E3. Po co jest to dziwne przetłoczenie pod lampą od strony bagnetu. Jedyne co mi przychodzi do głowy to wzmocnienie konstrucji. Wiem że trochę to dziwneale swego czasu bardzo mi to przeszkadzało w stylistyce trójki
takie lekkie skrzywienie![]()
Szczerze mówiąc po ponad roku dopiero to zauważyłem po tym jak o tym wspomniałeś![]()
Zapraszam na: stronę - www.mikolaj-kalina.com foto blog -http://mikolajkalina.wordpress.com/
ja przesiadłem się kilka dni temu z 510'tki na E3.. generalnie dużo rzeczy na plus: wykonanie, rozmieszczenie przycisków, odgłos migawki (jest o niebo lepszy od 510).. ALE mam wrażenie że E3 o wiele łatwiej przepala biel..i tu jestem mocno zawiedziony. Kupowałem E3 z myślą o szerszym zakresie tonalnym a tu z pierwszych fotek widzę że lekka lipa.. ustawienia mam te same co w E-510, fotki w rawach.. i nawet przy niewielkim świetle padającym przez okno do pokoju foty są przepalone...
ciekaw jestem waszej opinii w tej kwestii
pozdr.
T.
FujiNikon
http://kasinskislawek.pl
To chyba dotyczy wszystkich korpusów w 4/3 (nie wiem jak było ze starszymi matrycami kodaka-ponoć lepiej)
Pamiętam jak jakieś 3 lata temu stanąłem przed dylematem zakupu swojego pierwszego lustra (przesiadałem się z panasa fz7). Pomimo braku specjalnej wiedzy technicznej w temacie z jakiejś dziwnej sympatii do marki Olympuswybór padł na E330.
Cieszyłem się nim 3 dniAparat w słoneczny dzień tak okropnie przepalał jasne partie obrazu, że się przestraszyłem (wtedy myślałem że aparat jest uszkodzony) i zamieniłem na aparat z innego systemu.
Jakiś niecały rok temu powróciłem do olego i jest lepiej aczkolwiek naprawdę trzeba uważać na biele.
Wydaje mi się że obecne matryce panasa nie wróżą optymistycznie na przyszłość 4/3, szum w E3 jak dla mnie biorąc pod uwagę fakt że powierzchnia matryc 4/3 jest prawie o połowę mniejsza od APS-C stoi na naprawdę niezłym poziomie to DR trochę kuleje.
Mam nadzieję że jednak mądre głowy z olego i panasa coś wykombinują w niedługim czasie bo w przeciwnym razie, niestety muszę to przyznać widzę to w ciemnych barwach
Mam też wielką nadzieję, że następca trójki nie będzie się różnił od niej dodaniem trybu filmowania i filtrów art. Jak dla mnie byłby to zły zwiastun.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A to dobre sławek żarty się Ciebie trzymają -14-35 idź do sklepu, przymierz, pobaw się. Ja co najwyżej mogę sobie pomacać 12-60 jest taki JEDEN egz. w moim zasięgu.
Swoją drogą to takie przeznaczenie też mi przyszło do głowy, tylko bardzej skłaniałem się ku jakimś filtrom czy coś w tym rodzaju.![]()
Ostatnio edytowane przez arhtus ; 7.07.09 o 17:31 Powód: Automatyczne scalenie postów
Nauczcie się korzystać ze światłomierza i histogramu. Żaden aparat nie będzie Wam przepalał jasnych obszarów kadru, jeśli mu na to nie pozwolicie.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb