Strona 87 z 117 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 861 do 870 z 1164

Wątek: E-3 subiektywne odczucia posiadaczy

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rafrog Zobacz posta
    Dziś miałem dziwną przygodę z E-3. Fotografowałem prymicję w kościele. Kiedy skończyła się karta założyłem nową Sandisk'a 2GB. Na liczniku wyskoczyło tylko 9 zdjęć. Szybko zrobiłem format - dalej tylko 9 klatek. POmyślałem padła karta. Wsadziłem drugą Sandiska 4 GB. Efekt ten sam. Dalej aparat pokazuje 9 klatek. Znów format i znów nic. Wyjąłem baterię i dalej nic. Pomogło dopiero zrobienie tych 9 zdjęć tak aby licznik pokazał 0, a potem format karty.

Ktoś miał podobne zdarzenie? Troszkę mnie to zaniepokoiło. Nie chciałbym, żeby się okazało pewnego razu na zleceni, że straciłem jakieś zdjęcia przez błąd aparatu.
    Miałem tak na ostatnim zlocie na Jurze. Z tego co pamiętam, West poradził mi formatowanie na kompie, a potem w aparacie. Spróbuj, bo nie wiem, czy to tak do końca leciało.

Pozdrawiam
    "There's no such thing as free titties"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    U mnie prawie rok użytkowania E-3 i do tej pory żadnych awarii - odpukać!
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rafrog Zobacz posta
    Dziś miałem dziwną przygodę z E-3. Fotografowałem prymicję w kościele. Kiedy skończyła się karta założyłem nową Sandisk'a 2GB. Na liczniku wyskoczyło tylko 9 zdjęć. Szybko zrobiłem format - dalej tylko 9 klatek. POmyślałem padła karta. Wsadziłem drugą Sandiska 4 GB. Efekt ten sam. Dalej aparat pokazuje 9 klatek. Znów format i znów nic. Wyjąłem baterię i dalej nic. Pomogło dopiero zrobienie tych 9 zdjęć tak aby licznik pokazał 0, a potem format karty.

Ktoś miał podobne zdarzenie? Troszkę mnie to zaniepokoiło. Nie chciałbym, żeby się okazało pewnego razu na zleceni, że straciłem jakieś zdjęcia przez błąd aparatu.
    Tu masz wątek na ten temat:
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15780
    sądzę że tak się dzieje jak kożystamy z jednej karty na kilku urządzeniach. U mnie stalo się tak jak zmieniłem aparat z E-300 na E-510 i urzyłem tej karty.

sposób Jacka:
    Można wymusić w sposób prosty:
    - ustaw FILE NAME na RESET (albo NAZWA PLIKU -> KASUJ)
    - zatwierdź OK
    - sformatuj kartę w aparacie
    Voila! Gotowe.
    Pozdrawiam
    Jack

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    west73: używałem tych kart równocześnie z E-330. Co prawda za każdym razem formatowałem w aparacie, ale to może być rzeczywiście przyczyna. Dzieki za info. Oczywiście rep +

| OlyJedi Awatar marder
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Miałem identyczną sytuację z E-300 jak używałem karty w z innymi aparatmi.
    Dopiero wysptrykanie pomogło, format w aparacie i na kompie nic nie dawał.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    A moja trójeczka pojechała do serwisu :/ W Obudowie lcd w miejscu gdzie odchyla się ją paznokciem, pękł zaczem śrubki mocującej i obudowa się rozpołowiała :/ Powiedzieli,że naprawią ponieważ musiała to być wada materiału
    Wyświetlacz odchylałem może z 20 razy :/
    Trzeba na to uważać bo te śrubki są bardzo delikatne

pozdrawiam !!

Peter

| OlyJedi Awatar adamowski1
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Miałem podobny przypadek

Kartę z 510 włożyłem do 3-ki i podobny problem.Jak dokładnie się przyjrzałem karcie to zauważyłem że 510-tka utworzyła folder o nazwie 999OLYMP,zaś E-3 swój 100OLYMP.W tym utworzonym przez E-3 można było zapisać tylko 50 fotek gdyż tyle wolnego miejsca na karcie zostało.Nawet po usunięciu foldera z 510-tki E-3 meldował mi że mogę zapisać 50 fotek choć karta miała 16 GB pojemności.Poradziłem sobie w ten sposób że kartę sformatowałem w kompie i ręcznie utworzyłem folder z nazwą jaką nadaje E-3,problem został rozwiązany.Teraz staram się nie mieszać kart,każde body ma swoje karty.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nie wiem czy formatowanie kart w czytniku podpiętym do kompa to taki dobry pomysł. Używam kilku CF naprzemiennie w dwóch OLKACH (E-330/E-3) i nie miałem takiego bonusa. Po każdym zapodaniu karty robię formacik coby numeracja się nie posypała.

Napiszcie lepiej z jakimi modelami kart występują atrakcje...

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Sandisk Extreme III. Formatuje przed każdym zleceniem w aparacie. Niestety właśnie sformatowana karta zrobiła taki numer.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Bardzo, bardzo rzadko stosuję formatowanie tak w kompie jak i w aparacie. Ponieważ pracuję na linuksie, zazwyczaj usuwam wszystkie katalogi z karty - łącznie z katalogiem DCIM z poziomu systemu operacyjnego. Jak do tej pory wszystko ok.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||