U mnie prawie rok użytkowania E-3 i do tej pory żadnych awarii - odpukać!
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Tu masz wątek na ten temat:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15780
sądzę że tak się dzieje jak kożystamy z jednej karty na kilku urządzeniach. U mnie stalo się tak jak zmieniłem aparat z E-300 na E-510 i urzyłem tej karty.
sposób Jacka:
Można wymusić w sposób prosty:
- ustaw FILE NAME na RESET (albo NAZWA PLIKU -> KASUJ)
- zatwierdź OK
- sformatuj kartę w aparacie
Voila! Gotowe.
Pozdrawiam
Jack
A moja trójeczka pojechała do serwisu :/ W Obudowie lcd w miejscu gdzie odchyla się ją paznokciem, pękł zaczem śrubki mocującej i obudowa się rozpołowiała :/ Powiedzieli,że naprawią ponieważ musiała to być wada materiału
Wyświetlacz odchylałem może z 20 razy :/
Trzeba na to uważać bo te śrubki są bardzo delikatne
pozdrawiam !!
Peter
Kartę z 510 włożyłem do 3-ki i podobny problem.Jak dokładnie się przyjrzałem karcie to zauważyłem że 510-tka utworzyła folder o nazwie 999OLYMP,zaś E-3 swój 100OLYMP.W tym utworzonym przez E-3 można było zapisać tylko 50 fotek gdyż tyle wolnego miejsca na karcie zostało.Nawet po usunięciu foldera z 510-tki E-3 meldował mi że mogę zapisać 50 fotek choć karta miała 16 GB pojemności.Poradziłem sobie w ten sposób że kartę sformatowałem w kompie i ręcznie utworzyłem folder z nazwą jaką nadaje E-3,problem został rozwiązany.Teraz staram się nie mieszać kart,każde body ma swoje karty.
Nie wiem czy formatowanie kart w czytniku podpiętym do kompa to taki dobry pomysł. Używam kilku CF naprzemiennie w dwóch OLKACH (E-330/E-3) i nie miałem takiego bonusa. Po każdym zapodaniu karty robię formacik coby numeracja się nie posypała.
Napiszcie lepiej z jakimi modelami kart występują atrakcje...
Sandisk Extreme III. Formatuje przed każdym zleceniem w aparacie. Niestety właśnie sformatowana karta zrobiła taki numer.
Bardzo, bardzo rzadko stosuję formatowanie tak w kompie jak i w aparacie. Ponieważ pracuję na linuksie, zazwyczaj usuwam wszystkie katalogi z karty - łącznie z katalogiem DCIM z poziomu systemu operacyjnego. Jak do tej pory wszystko ok.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||