Zapraszam do komentowania moich zdjęć w galerii.
Taki tam wątek z moimi różnistymi zdjęciami, oraz ślubno plenerowe zmagania.
Poszukujesz ciekawych wtyczek do GIMPa zajrzyj koniecznie tutaj....
Witam !
Zabralem sie za ten plik... w GIMP-ie i efekt przeskalowania jest taki...
Wagowo JPG jest wiekszy od... przykladu z GIMP-em
Faktycznie... przyklad podany przez kolege po przeskalowaniu dawal schody.
Ale wystarczy to zrobic tak:
Resize - Lanczos 800x.... na krotki bok zdjecia
i... ponownie...
Resize Lanczos na 800x.... na dlugi bok zdjecia i schody znikaja a
koncowy obrazek nie traci na jakosci i zawiera wiecej szczegolow
Czyli ta metoda likwiduje schody![]()
Dodalem jeszcze jedno przeskalowanie inna metoda i
poziomy poprawilem bo bylo... nie tak
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
masz + za te schodki, dawno tego szukalem
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
Nie przypuszczałem, że taki oburzenie wywołam moją ignorancjąNa swoją obronę przytoczę kilka zdań z tego wątku:
"W kod źródłowy GIMPa możesz zajrzeć i sprawdzić jak zaimplementowali ten algorytm..."
"Niby algorytm ten sam a PS robi to lepiej. Nie mam pojęcia, dlaczego tak jest i nie chcę wdawac się w spory..."
"Nie wpadłem na to, że może to być wynikiem wyboru parametrów zapisu"
"... dawno tego szukalem"
Jak widzisz, nie tylko ja nie znałem podstaw, dlatego śmiem twierdzić, że takich jak ja jest więcej
Darek, chyba mnie nie zrozumiałeś. Ja nie chcę się dowiedzieć która metoda jest lepsza- bicubic czy Lanczos? Porównałem wyniki skalowania tą samą metodą w Gimpie i PSE (był to bicubic, bo Lanczosa nie ma w PSE). W wyniku otrzymałem schodki w Gimpie a w PSE ich nie było. Dlatego napisałem posta, liczyłem, że się czegoś dowiem. No i się dowiedziałem
Od zbyma72age, skąd się bierze ta różnica, zaś od kilku inych userów, jaki to ze mnie ignorant. OK nie wiedziałem i nie mam zamiaru udawać, że jest inaczej
Mam nadzieję, że dzięki temu wątkowi, jeszcze kilka osób dowie się o tych podstawach.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Bo "ta sama metoda" nie oznacza tej samej implementacji.
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether
Witaj !
Ta sama nazwa metody skalowania nie oznacza tego
samego procesu obrobki i wszystko zalezy od konkretnych
warunkow na jakie nastawil sie producent...
Dla danego zdjecia... ta sama metoda resize zadziala
gorzej w jednym narzedziu a lepiej w innym.
Pozostaje pytanie, czy da sie
obejsc niedociagniecia i czy mozna z tym zyc
GIMP ma to do siebie, ze caly czas sie rozbudowuje i jest ulepszany.
Co tutaj narzekac jak narzedzie jest darmowe i ma
napawde wiele fajnych rozwiazan
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Helmuth, twoje wyniki skalowania nie są w gimp'ie gorsze, tylko inne niż w pse. Sam napisałeś, że gimp dał mniejszy plik. Dla innych uzutkownków gimp'a to może mieć większe znaczenie niż parametr, który ty podajesz. Oczywiście w gimp'ie możesz sobie poustawiać tak jak sobie życzysz. Na dodatek za free, więc nie ma co krruszyć kopii tylko poustawiać tak jak sobie chcesz.
Bo.
"Ci, co chcą dobrze, postępują w taki sam sposób jak ci, co chcą źle".
Aldous Huxley
Dlaczego jaja?
Napisałem:
Komu nie chce się czytać poradników (a są tacy i nic nam do tego) to kupią program, który wiekszość zrobi z automatu. Po to się płaci za zaawansowany program dla amatora, żeby wyręczył go w pracy, której nie chce mu się robić z takich, czy innych powodów.
A kłócić się naprawdę nie ma o co.
Oj Wojtku. Automatem wszystkiego nie rozwiążesz, a żadnych kłótni tu nie ma.
Jeśli ktoś narzeka że coś działa bleee, a nie chce mu się spróbować innych opcji (nie mówię już o czytaniu książek na ten temat, czy choćby helpa) prowadzi do dywagacji na temat "mam poruszone i niedoświetlone zdjęcie, a przecież pracuje na AUTO!". Obróbka zdjęć wymaga minimum chęci, z czasem okazuje się również że i wiedzy - a ona sama nie przyjdzie.
Czy jest jakiś program który z automatu poprawi zdjęcia dokładnie tak jak bys sobie tego życzył? Może z zaimplementowaną funkcja OSOBISTA WRÓŻKA
Dzis Ci automat wystarczy, za pare miesięcy okaze się niedostateczny - chyba, że się mylę
.
Zapraszam do komentowania moich zdjęć w galerii.
Taki tam wątek z moimi różnistymi zdjęciami, oraz ślubno plenerowe zmagania.
Poszukujesz ciekawych wtyczek do GIMPa zajrzyj koniecznie tutaj....