Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Własne www

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Własne www

Jak w temacie -
    chciałbym wreszcie zrobić coś własnego. Do tej pory korzystałem jedynie z ogólnodostępnej picasy czy serwera firmy i wrzucałem galeryjki robione w PSie. Zamarzylo mi się własne www, takie znieco wyższej półki, czyli edytowalne, ładne galerie, które można uaktualniać, dodawać, usuwać zdjęcia, na ładnym, ciemnym tle, coś więcej napisać przy fotkach lub galerii. No , żeby to miało ręce i nogi. Niestety warunkiem jest stosunkowo prosta obsługa - żadne skrypty, htmle i inne wymysły, których nawet nazw nie powtórzę.
    Czy jesteście w stanie mi pomóc, coś podpowiedzieć, gdzie szukać i czego?
    Jakiś program, może sa jacyś providerzy, oferujący "gotowce" do wykorzystania za nieduże pieniądze. Coś stojącego wyżej od picasy ale stosunkowo przyjaznego w obsłudze.
    Wszystkie informacje będą cenne.
    Zrobiłem porządek w fotkach i sporo mam do pokazania, zwłaszcza że interesuje mnie tyle tematów...
    Niestety w temacie projektowania stron www jestem słaby a na większe wydatki mnie nie stać, żeby ktoś zrobił to za mnie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Na CF jest mega wątek o Coppermine. Napisano w nim chyba wszystko w tym temacie. Tutaj

Ja nie mam nerwów, by rozkminić Coppermine. Zrobiłem swoją stronę darmowym programikiem Jalbum. Jest masa skórek do wyboru. Pierwszą stronę zrobiłem w jakimś starym edytorze kodu HTML, a z niej linki do galerii utworzonych automatycznie przez Jalbum. Na pewno nie jest to rozwiązanie tak wygodne jak Coperrmine, ale mnie wystarcza. I nie wymaga serwera obsługującego bajery potrzebne Coperowi.

Stronę mam podwieszoną na Onecie. Mogę Onet polecić śmiało - mam tam od lat podwieszoną stronę o Marku Hłasko - http://www.marekhlasko.republika.pl i chodzi bez zarzutu. Zabawa kosztuje 36 zł. za rok.

Moją galerię możesz oglądnąć Tutaj
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    na Twoją stronę zaglądam i podoba się układ i poruszanie się po niej. Ale HTML to dla mnie kompletna pustynia, więc chyba wszystko co się z tym wiąże odpada. Co do platformy na której by to leżało to bez znaczenia - powiedzmy do 100rocznie mogę dać.
    Zajrzę na ten wątek o Coperze
    Dziękuję

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    HTML nie jest straszny, skoro taki koleś jak ja dał sobie radę (nie wiem czy śledziłeś moje ostatnie zmagania na forum z FireFoxem ).

Znajdź w necie jakiś prosty edytor. Ja nie mam zielonego pojęcia o tych tajemniczych znaczkach HTML - wszystko generuje program. A ten Jalbum jest prościutki w obsłudze i w prosty sposób aktualizuje się galerię.

Są jeszcze jakieś inne zalety stron w HTML, ale nie bardzo się na tym znam. Kiedyś pisał coś o tym Igrabun. Coś z wyszukiwaniem chyba...

Jednak jeśli chcesz mieć bajery, komentarze, punkty itp. to najlepiej rozczaj Coppermine.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    bajery są fajne ale...chcę mieć prostą w obsłudze dla mnie i widza stronkę. Czy dodawanie do galerii już wiszącej na stronie w tym programie (JA ) jest możliwe "na bieżąco" czy muszę od nowa całą galerię robić i wrzucać na stronę? Tak jest z galeriami generowanymi przez PS, niestety. Zalezy mi np na zrobieniu powiedzmy galeryjki : krajobrazy, a jak zrobię nową fotkę i uznam że czas ją pokazać to chciałbym po prostu dodają ją na stronie do albumu, bez "odnawiania" wszystkiego - bo taką opcję mam w PSie i umiem się nią posługiwać. Tyle że wymaga to robienia wszystkiego od początku a chciałbym tego właśnie uniknąć.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    A JAlbum mam zapisane na stałe ustawienia (skórkę, wielkość miniatur, ilość miniatur na stronie itd.). Kiedy wrzucam nową fotę do katalogu, to wciskam tylko jeden przycisk - generuj album - i to cała robota. Potem poprzez program JAlbum łączę się z serwerem i on coś tam zmienia na serwerze. I jest git. Naprawdę niekłopotliwe jak dla mnie.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    czyli masz katalog JAlbum na stałe w kompie i do niego dokopiowujesz fotę w odpowiednią kategorię/galerię? I gerujesz a potem wysyłasz? Ostatecznie mogłoby by tak to funkcjonować , chociaż jeśli dobrze kumam to bedzie to rozwiązanie połowiczne moich zmartwień. Wolałbym coś na zasadzie wrzuć i zapomnij gdzie, i czy w ogóle, masz to na swoim dysku.
    Najbliższą przyszłość poświęcę zglębieniu tematu. I przypomniałem sobie że mam 200mb do dyspozycji w ramach dostawy łącza od multimedia s.a. więc mam gdzie powiesić stronkę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    W coppermine masz tak, że wrzucasz fotki na serwer np. do katalogu krajobrazy, potem w nim dajesz wsadowe dodawanie plików i resztę robi sam, tzn. miniaturi, foty pośrednie itp. A na serwer nie potrzeba 100 zł, ja mam 1 GB, 30 GB transferu na miesiąc, polską domenę i kosztowalo mnie to w sumie 40 zł. Mam w ovh.pl, mogę śmiało polecić.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    na pewno bedę śledził ten wątek bo jest to dla mnie czarna magia a za jakiś czas bedę tym mocno zainteresowany. Rafał nie jestes najgorszy ponieważ ja mam i kozystam z IE 7 i jak na razie nie zamierzam z niej rezygnować a raczej nie widze potrzeby. Pozdrawiam.
    pozdrawiam Wiejo

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Łukasz,

40 na miesiąc czy jednorazowo? I rozumiem że w ovh jest możliwość położenia copermine`a? Bo zdaje sie musi obsługiwać php, czy jak to się nazywa, a wiem że nie wszyscy to oferują?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów