Strona 56 z 70 PierwszyPierwszy ... 646545556575866 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 695

Wątek: Olympus E-620

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tak było kiedyś. Dziś puszka entry level może mieć nawet uszczelnienia jak Pentax K200D, który zresztą jak pamiętam ma i górny wyświetlacz ale a to jest na paluszki.

A700 nie ma górnego wyświetlacza a i to co ma A900 to jakiś żart chyba, więc?

Jeśli brać pod uwagę AF/Wizjer/jakość wykonania/Szybkość/Innowacyjność to E-620 jako amatorskie lustro zaliczyć nie można.

Właściwie problem segregacji wynika stąd, że producenci co chwilę jakieś elementy z wyższego przedziału, wciskają do niższego. Klienci powinni się cieszyć ale czasem mogą i pogubić się w tym wszystkim :P

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lailonn Zobacz posta
    Tak było kiedyś. Dziś puszka entry level może mieć nawet uszczelnienia jak Pentax K200D, który zresztą jak pamiętam ma i górny wyświetlacz ale a to jest na paluszki.

A700 nie ma górnego wyświetlacza a i to co ma A900 to jakiś żart chyba, więc?
    Wyjątek potwierdza regułę.

Jeśli brać pod uwagę AF/Wizjer/jakość wykonania/Szybkość/Innowacyjność to E-620 jako amatorskie lustro zaliczyć nie można.
    A to dlaczego? Innowacyjności mu nie brakuje, ale cała reszta jest jak najbardziej na poziomie entry-level.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Przecież podział na poziomy jest zalezny od ceny Wszystkie ine czynniki są zbyt płynne.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Przecież podział na poziomy jest zalezny od ceny Wszystkie ine czynniki są zbyt płynne.
    W takim razie większość puszek Olka jest z półki co najmniej półprofesjonalnej

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    W takim razie większość puszek Olka jest z półki co najmniej półprofesjonalnej
    Dziwnie liczysz.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    jeżeli ktoś powie że było to zabije (54strony!)

pytanie do kolegów
    jak się ma szybkość i pewność af w stosunku do e3 i e30?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    jak się ma szybkość i pewność af w stosunku do e3 i e30?
    Chyba jeszcze nie ma informacji na ten temat, przynajmniej ja nie widziałem. Ze specyfikacji wynika, że czułość układu AF w E-620 jest o 1 EV niższa. Jak to wpływa na szybkość i celność? Nie wiem.

Marcin510
    Gość
    Sugerujesz, że E-450,E-520 & E-620 to konkurenci D60? (teraz wyszło D5000 ale to nowinka) W czym D90 przebija E-620? Jakość obrazu? Chyba ciężko oceniać sprzęt po ISO 1600/3200, bo i tak mało kto ich używa ale i tu i tu są nieużyteczne. LV/Czyszczenie/Stabilizacja/Ergonomia/Klawiszorologia/AF/Wizjer ? E-620 nie ma się czego wstydzić.

Choć tka an prawdę to dzisiaj trudno jest jednoznacznie powiedzieć co jest konkurentem czego, bo poszczególne segmenty bardzo się nachodzą.
    ja mysle ze rywale w olku i nikonie mniej wiecej to

e620 - D5000
    e30 - D90
    e-3 i nastepca - D300

wszystko ponizej e620 to raczej rywale nikona d60, choc nie do konca
    funkcjonalnoscia d60 odstaje, acz bije olki jakoscia obrazu
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 20.05.09 o 10:58

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    D60 ma podobną jakość obrazowania, co olki. Jak nie wierzysz, to ściągnij sobie rawy z imaging-resource i wywołaj. CCD w rozmiarze APS-C szumi podobnie, jak NMOS w 4/3. Różnica jest dopiero w D5000, D90, D300 i wyższych.

| OlyJedi Awatar pajkert
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Od niedawna używam E-620 i szumy nie są dla mnie istotnym problemem. Trzeba tylko uważać przy korzystaniu z LV. Jak się rozgrzeje elektronikę za bardzo (a Olek o tym ostrzega, wyświetlając stosowną ikonę na LCD), to szumy rosną dramatycznie, tak, że fotka z ISO 100 wygląda, jakby była zrobiona z ISO1600, a nawet 3200 w ciemnych obszarach. Może u mnie szczególnie się to dało we znaki, bo fociłem po ciemku, tylko w świetle błyskowym, dużo ciemnych obszarów było w kadrze, tam zawsze szum się najchętniej pokazuje.

Miałem chwilę zwątpienia, kiedy zmieniałem body na E-620, rozważałem także D-90 (wiem, wyższa półka) - ale jednak Olek wygrał, już mam kilka szkieł, lampę, a rozbudowa tego pod Nikona + wyższa cena body jednak utwierdziły mnie przy pozostaniu przy Olku. Na pewno matrycja w E-620 i E-30 jest, w mojej ocenie, najmniej i najladniej szumiącą, jaką widziałem w Olympusach. E-510 szumi o wiele bardziej, teraz do ISO 800 focę bez przesadnych obaw, 1600 jeszcze jakoś użyteczne, choć już słabo, niestety 3200 to już straszna "kasza", do użycia tylko w naprawdę wyjątkowej sytuacji.
    E620+ZD12-60+ZD14-42+ZD40-150+ZD35+HLD-5+Helios44M-MF2+Pentacon135F2.8+FL36R+Lowepro Nova200AW+FastPack 250

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów