Strona 54 z 70 PierwszyPierwszy ... 444525354555664 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 695

Wątek: Olympus E-620

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    No jak dla mnie to nie jest taka drobna różnica, chciałbym np dostać 20% podwyżki w pracy pewnie bym to odczuł
    Piksele to nie pieniądze.
    I zwiększając matrycę o 20% zwiększasz o tyle jej powierzchnię, jej boki zwiększają się w mniejszym stopniu.

ale głównie chodzi mi o szumy i tu bym widział tę różnicę 20%-tową mniej więcej...
    Jesteś pewien, że by była? Testy pokazują że Olkowe 12Mpix radzi sobie tak samo albo minimalnie lepiej, albo minimalnie gorzej w stosunku do 10Mpix.
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 30.04.09 o 21:54
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Piksele to nie pieniądze.
    I zwiększając matrycę o 20% zwiększasz o tyle jej powierzchnię
    W tym problem, że fizyczna powierzchnia matrycy się nie zmienia, (olympusy mają 17.3 x 13.0 mm, system 4/3) na tej samej powierzchni jest bardziej upakowana pikselami, piksele sąsiednie w pewnym stopniu oddziaływują na siebie i stąd wzrastają szumy..., gdzieś to wyczytałem i chyba się nie mylę...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    W tym problem, że fizyczna powierzchnia matrycy się nie zmienia, (olympusy mają 17.3 x 13.0 mm, system 4/3) na tej samej powierzchni jest bardziej upakowana pikselami, piksele sąsiednie w pewnym stopniu oddziaływują na siebie i stąd wzrastają szumy..., gdzieś to wyczytałem i chyba się nie mylę...
    Zbyt wiele zależy od samej technologii produkcji matryc, która jest ciągle udoskonalana, żeby ta zasada zawsze się sprawdzała. Czasami tak jest, ale jednak kilkunasto-megapikselowe matryce dzisiaj szumią mniej, niż 4-5- megapikselowe sprzed paru lat. A przecież powinny szumieć bardziej?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Chyba 80 rawów....
    Za 100zł można kupić na Allegro CF 8 GB. Miałem nadzieję, że średnio RAW ma ok 10MB ale nawet przy 12MB ->
    8 *1024/12 = 682 zdjęcia.
    Gdzie tu błąd

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Gdzie tu błąd
    Błędem byłoby polecić komuś kartę 8 GB za 100 zł.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Zbyt wiele zależy od samej technologii produkcji matryc, która jest ciągle udoskonalana, żeby ta zasada zawsze się sprawdzała. Czasami tak jest, ale jednak kilkunasto-megapikselowe matryce dzisiaj szumią mniej, niż 4-5- megapikselowe sprzed paru lat. A przecież powinny szumieć bardziej?
    Tu się zgodzę, zapewne tak jest, ale po małej części jest też spowodowane lepszymi algorytmami odszumiającymi, które też pozbawiają szczegółów zdjęcia, ogólnie jednak można chyba stwierdzić jeśli na tego samego typu matrycy (mam tu na mysli tą High-Speed Live MOS) zamiast 12 jest 10 MPix powinna szumieć trochę mniej, a mi 10 MP starczyłoby aż nadto, mój kompakt C. a610 ma 5 Mp.... i jakoś się tym muszę zadowolić... na razie...

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Tu się zgodzę, zapewne tak jest, ale po małej części jest też spowodowane lepszymi algorytmami odszumiającymi, które też pozbawiają szczegółów zdjęcia...
    Mam na myśli rawy, w które (z reguły) nie są odszumiane.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Błędem byłoby polecić komuś kartę 8 GB za 100 zł.
    ...no to już kończąc to głupią dyskusję. SanDisk CompactFlash ULTRA II 4GB - 119,00 w sklepfotograficzny.pl co da nie mniej niż 342 zdjęcia to i tak znacznie więcej niż liczba 80 zdjęć wzięta z sufitu. Ta sama karta 8GB ok 150zł.

Pozdrawiam

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Mam na myśli rawy, w które (z reguły) nie są odszumiane.
    epicure też tak myślę, że nie są odszumiane i zapewne tak jest albo przynajmniej powinno być, to surowy materiał z matrycy, różnica między 10 MP i 12 MP matrycą Olympusa wynika (jak napisałeś zresztą) iż ta druga wykonana jest w lepszej technologii (High-Speed Live MOS), a mi chodzi o to aby w tej lepszej technologi dać 10, a nie 12 MPix, to chyba by nie było zbyt trudne dla producenta...
    Tak w ogóle dzięki za dyskusję, bo to już trochę nie na temat się robi, decyzję i tak sam muszę podjąć...
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 30.04.09 o 22:53

Awatar st3j4
    Mieszka w
    Oława
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzisiaj widziałem billboard z MM z e-620. 3999,- w dual kicie.. Dla mnie cena maksymalnie zaporowa

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów