Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 87

Wątek: O modzie na papierową GO

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Za chwilę mała GO urośnie do rangi wady technicznej zdjęcia - na tym forum . Oczywistym jest, że wyolbrzymiam, ale nie kumam o co Wam chodzi. Jeśli wartością estetyczną zdjęcia ma być głębia ostrości - to ja odpadam. To jedna ze składowych kompozycji - tylko ! A czy mała , czy duża to już od obiektu, światła, celu i zapatrywań fotografującego zależy.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rumpel Zobacz posta
    Za chwilę mała GO urośnie do rangi wady technicznej zdjęcia - na tym forum . Oczywistym jest, że wyolbrzymiam, ale nie kumam o co Wam chodzi. Jeśli wartością estetyczną zdjęcia ma być głębia ostrości - to ja odpadam. To jedna ze składowych kompozycji - tylko ! A czy mała , czy duża to już od obiektu, światła, celu i zapatrywań fotografującego zależy.
    To ja zacząłem dyskusję na ten temat, kiedy przeczytałem polewki ze zdjęć, na których wcale nie GO było problemem (a tak doradzano autorowi).

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Pokazuję i objaśniam:
    Autor zdjęcia z przykładu rafroga zastosował mała GO, ostrząc na kwiatku-ozdobie w reku panny młodej. Po co? Po to, aby skupić uwagę oglądającego na tym właśnie detalu. NA TYM DETALU!
    Wy sugerujecie że z większa GO byłoby widac twarz faceta. Prawda - ale autor NIE CHCIAŁ POKAZYWAĆ TWARZY! Gdyby chciał pokazać twarz, wyostrzyłby na nią.

Przykro mi, ale wg mnie komentarz typu "No, moim skromnym zdaniem, to zdjęcie z większą GO mogło by być ciekawsze, choćby z powodu możliwości rozpoznania wyrazu twarzy tła, znaczy tego pana (?) na drugim planie." nie różni się niczym od komentarza "Moim skromnym zdaniem zdjęcie jest fajne, ale kot byłby lepszy bo jest ciekawszy" pod zdjęciem psa na spacerze!

Zdjęcie w przykładzie i zdjęcie, o którym mówi RE to ZUPEŁNIE INNE ZDJĘCIA! Inne tematy, inne skupienie uwagi, itd.

Tak ciężko zrozumieć czym różni sie zdjęcie różyczki od zdjęcia faceta???

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Pokazuję i objaśniam:
    Autor zdjęcia z przykładu rafroga zastosował mała GO, ostrząc na kwiatku-ozdobie w reku panny młodej. Po co? Po to, aby skupić uwagę oglądającego na tym właśnie detalu. NA TYM DETALU!
    Wy sugerujecie że z większa GO byłoby widac twarz faceta. Prawda - ale autor NIE CHCIAŁ POKAZYWAĆ TWARZY! Gdyby chciał pokazać twarz, wyostrzyłby na nią.
    w takim razie, dla mnie GO na tym zdjęciu jest ZA DUŻA. Albo pan młody jest ostry- albo jest plama. Pomiędzy jest pan młody, który musi wziąć Rutinoscorbin.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Koriolan: Chciałem podobnie odpowiedzieć... Postać (twarz) odciąga uwagę swoją tragiczną nieostrością i staje się niechcianym motywem...

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Pokazuję i objaśniam:

Przykro mi, ale wg mnie komentarz typu "No, moim skromnym zdaniem, to zdjęcie z większą GO mogło by być ciekawsze, choćby z powodu możliwości rozpoznania wyrazu twarzy tła, znaczy tego pana (?) na drugim planie." nie różni się niczym od komentarza "Moim skromnym zdaniem zdjęcie jest fajne, ale kot byłby lepszy bo jest ciekawszy" pod zdjęciem psa na spacerze!

Zdjęcie w przykładzie i zdjęcie, o którym mówi RE to ZUPEŁNIE INNE ZDJĘCIA! Inne tematy, inne skupienie uwagi, itd.

Tak trudno zrozumieć, że by skupić uwagę można użyć mniej agresywnego środka? Inna kompozycja kadru (bez tej łyżki) lub mniej agresywne rozmycie tła były by wystarczające. Teraz jest to zdjęcie w którym autor nie sugeruje mi co mam podziwiać, tylko zmusza do podziwiania (i wcale nie pierścionka), tylko blura na drugim planie.
    Jest owo zdjęcie doskonałą ilustracją nadużywania owej papierowej GO. Ja tez mam tak, że jak mi się jakiś krój spodoba, wtykał bym go wszędzie, zanim się nie przyzwyczaję...

Pozdrawiam

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Teraz jest to zdjęcie w którym autor nie sugeruje mi co mam podziwiać, tylko zmusza do podziwiania (i wcale nie pierścionka), tylko blura na drugim planie.
    To zdjęcie ma jedna zaletę o której nikt nie wspomniał, można je wrzucić spokojnie na stocka

dinx6
    Gość
    Pokazuję i objaśniam:

Ciężko zrozumieć taką kompozycję, w której element nieistotny (wysadzony poza GO Pan Młody) został obsadzony w roli głównej. To, o czym powiedział RE, oczko biegnie w stronę twarzy Młodego, czy tego chcesz czy nie. Z kilku zresztą powodów. Gdyby autor zdjęcia chciał skupić się na tym co ostre, wówczas tak skomponowałby kadr że reszta nie odwracała by uwagi. A odwraca.

Nawiasem mówiąc, to nie mała GO jest tutaj problemem, tylko brak spójności między jej wykorzystaniem a kompozycją. Mała GO na tym zdjęciu jest pretensjonalna. To oczywiście MBS odczucie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Komisja Europejska uchwaliła jaka jest dopuszczalna krzywość banana.
    Wy próbujecie ustalić normę dopuszczalnej płytkości głębili ostrości (a raczej - ustalił ją RE, a większość ślepo podążyła za tym hasłem).

No i tyle mojego podsumowania tej arcypłytkiej (pewnie zbyt płytkiej ) dyskusji
    pzdr

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Komisja Europejska uchwaliła jaka jest dopuszczalna krzywość banana.
    Wy próbujecie ustalić normę dopuszczalnej płytkości głębili ostrości (a raczej - ustalił ją RE, a większość ślepo podążyła za tym hasłem).

No i tyle mojego podsumowania tej arcypłytkiej (pewnie zbyt płytkiej ) dyskusji
    pzdr
    Rozczarowujesz. Żal.pl

Pozdrawiam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Ludzie nie lubią, jak im narzucać siłą jeden punkt widzenia. Dlatego upadł "komunizm". Nie dlatego, że był gorszy od alternatyw, dlatego że myślał za ludzi.
    Podstawowa socjotechnika, to przekonać kogoś, że twój punkt widzenia jest jego, ze to on wymyślił. Ale to wymaga delikatnego poprowadzenia, a nie ordynarnego rozkazu.
    Mała GO jest fajna, ale teraz nadużywana.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 1.03.09 o 13:36 Powód: Automatyczne scalenie postów