Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 87

Wątek: O modzie na papierową GO

| OlyJedi Awatar kojot3.0
    Mieszka w
    wies k/Skieniewic
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Uff. właśnie przebrnąłem przez temat Prawie bitwa sie zrobiła. Ja powiem jedno. Wszystko jest dla ludzi, a o gustach sie nie powinno dyskutować.
    E- system i N-system

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Moje poglądy na temat nienadużywania małej GO ustabilizowały się w okresie pracy na średnim formacie. Uznałem za trafny osąd Mistrza Jana Bułhaka, że w fotografii zaletą jest miękkość kreski (ostry rdzeń z nałożoną poświatą) w przeciwieństwie do papierowej GO. Takie nieco impresjonistyczne efekty daje obiektyw Mamiya Sekor 150mm soft focus (format 6x7) Można nim osiągnąć właśnie średnią głębię przy ogólnej świetlistości zdjęcia...
    Przejście na cyfrowy format 4/3 było dla mnie bezbolesne, gdyż nie fetyszyzowałem małej głębi, a wręcz z nią często walczyłem . Racjonalnym wytłumaczeniem problemu jest kwestia spokojnego odbioru kompozycji. Jeśli kompozycja wywołuje u mnie zmęczenie wzroku, to uznaję ją za błędną ...
    ----------------------------
    --Przy portrecie najbardziej mi odpowiada, gdy głębia sięga od nosa do 1/2 lub 3/4 głowy modela...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 1.03.09 o 18:44

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    a tak z GO radzi sobie sekor 90/3,8 na przysłonie 3,8 właśnie:
    https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=822&pos=27
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    icelander: I to jest git

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez icelander Zobacz posta
    A kto tutaj przygląda się GO... ewentualnie Panie?
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez icelander Zobacz posta
    Tak się reklamuje swoje zdjęcia w galerii

Wiecie co, czytam tę dyskusję i myślę, że każdy ma rację. Na swój sposób rzecz jasna. A ci, którzy są w błędzie dopiero dotrą do punktu, w którym go dostrzegą. I takie tam.
    Jednak, jest coś na rzeczy z tym przereklamowaniem małej GO.
    Osobiście bardzo lubię gdy jest 'papierowo' albo tylko tyci grubiej niż papierowo.
    Niedawno jednak robiłem sesję, podczas której nie schodziłem z przysłony poniżej f/10-13. I wiecie co?
    Nie było papierowej GO, ale też było zajebiście
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rumpel Zobacz posta
    Ale po co kruszyć te kopie - przecież mała GO istniała już dawno, pełna klatka również. Wielu pewnie używało Zenita z Heliosem (f=2) i co ? Nie było problemu z GO. Moda nastała gdy producenci optyki zaczęli dawać nam coraz jaśniejsze szkła, a nie od momentu wejście "pełnej klatki" w matrycach cyfrowych . A to jak komponować zdjęcie i jak wykorzystywać środki to już inna para kaloszy.
    Za czasowo analogowych byly tez szkla 1.0 do malego obrazka.
    50/1.4 nie byl czyms wyjatkowym.
    A maly obrazek byl tym co crop dzisiaj, uzywano tez sredniego i wielkiego formatu.
    35mm nie oznacza ze GO musi miec 3mm, jak nie uzywamy tele to przymkniecie aby uzyskac GO do nieskonczonosci nie jest problemem.
    W srednim formacie nie jest to problemem.
    Mala GO to mozliwosc, mozna uzyc ale nie trzeba.
    Wg mnie wlasciwe uzycie GO pozwala stworzyc wrazenie glebi zdjecia.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Autor zdjęcia z przykładu rafroga zastosował mała GO, ostrząc na kwiatku-ozdobie w reku panny młodej.
    Kiedy ja zobaczyłem te zdjęcie pomyslałem, że nie chodzi w nim o kwiaty czy pierścionek ale o paznokcie.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Komisja Europejska uchwaliła jaka jest dopuszczalna krzywość banana.
    Wy próbujecie ustalić normę dopuszczalnej płytkości głębili ostrości (a raczej - ustalił ją RE, a większość ślepo podążyła za tym hasłem).

No i tyle mojego podsumowania tej arcypłytkiej (pewnie zbyt płytkiej ) dyskusji
    pzdr
    hmmm, ciekawa analogia
    - oni ustalili krzywość banana, aby można było importować tylko z powiązanych z UE plantacji,
    - a my ustalimy normę GO, aby Olympus nie musiał wypuszczać czegoś jaśniejszego niż f/2
    Fujifilm X10

Marcin510
    Gość
    no nie do konca

nie ponizej f2, ale ponizej f1.4 bo tylko wtedy moglby jako tako konkurowac pod wzgledem plytkiej go z innymi aparatami ktore maja 50tki 1.4 w cenach okolo tysiaca zlotych

niech zrobia np 40mm f1.2 ostry od pelnej dziury w ludzkiej cenie a nie bedzie takich tematow na forum olka ze plytka glebia jest zla

zamysl tego tematu wydawal mi sie jasny od poczatku... ja rozumiem go mniej wiecej tak
    "skoro nie mozemy ludziom zaoferowac to co ma konkurencja, to najlepiej zdyskfalifikujmy to lub przekonajmy ludzi ze tego nie potrzebuja"
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 5.03.09 o 14:40