Strona 6 z 28 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 276

Wątek: e-520 Problem z Fokusem !? Front Focus ?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Niemożliwe... Nigdy wcześniej tej animacji nie widziałem, aktualizowałem firmware oraz robiłem reset. W menu też nie natknąłem się na taką opcję. Jak się ona nazywa i gdzie się znajduje w angielskiej wersji menu?
    Wyślij go do serwisu, niech usuną tą animację.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Awatar pajek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Animacja pojawiała mi się wtedy gdy aparat włączałem bez karty pamięci w środku - sprawdźcie u was też powinna się pojawić.
    Jak jest karta animacja znikała

Mój problem z focusem zakończył się wymianą aparatu na nową sztukę - bęzdzie w przyszłym tygodniu .
    E-510 + 14-42 i 40-150
    standard

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cóż, po pierwszych testach mogę powiedzieć, że chyba jest dobrze
    A przynajmniej lepiej niż było... Tzn. test na słynnej kartce wypada różnie. Natomiast test "polowy", czyli na razie "pokojowy" w słabym świetle, wypada bardzo dobrze. Ostrość jest prawie zawsze ustawiana w punkt. Robię po 2 zdjęcia - pierwsze kadrując wizjerem a drugie w LV po kontraście. Co ciekawe, cześciej błędy w ustawieniu ostrości są przy tej drugiej opcji. Więc te błędy to może faktycznie tylko wina kitowych szkieł w połączeniu z małą ilością światła... Zobaczymy jak aparat zachowa się w plenerze.
    | C-220 ZOOM | SP-550 UZ | FE-290 |
    | E-620 | ZD 14-42mm | ZD 40-150mm | FL-36R |

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar MartinP
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    z niecierpliwoscia czekam na testy w plenerze no i na moja zabawke
    E-520 i inne foto szpeje

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Generalnie wydaje się być dobrze, ale zauważyłem kilka dość ciekawych rzeczy... Wybrałem się w plener z na stałe podpiętym ZD 40-150mm i tak:
    Zdjęcia robione na najmniejszej ogniskowej w sytuacji, że aparat powinien ustawić ostrość na nieskończoność lub blisko niej mają ogromny front focus! W domu zrobiłem taki test - ustawiłem AF na S-AF+MF i ostrzyłem na odległe obiekty za oknem. Prawie zawsze miałem możliwość poprawienia ostrości, czyli ręcznego ustawienia na faktyczną nieskończoność. Następnie przełączyłem na LV i ostrzenie po kontraście - o dziwo było jeszcze gorzej! Ostrość była zawsze ustawiana przed nieskończonością i to bardziej niż w przypadku czujnika AF. Czy to wskazuje na usterkę obiektywu, a nawet dwóch (kitowych)? Przy okazji wyszło coś innego - obiektyw czasem umożliwia ręczne ustawienie ostrości na dalej niż nieskończoność. Widać to wyraźnie na LV przy powiększeniu x10. Po włączeniu aparatu obiektyw jest ustawiony na nieskończoność (prawdziwą), ale po przekręceniu pierścienia w lewo ostrzy jeszcze dalej i obraz się rozmywa (ważne aby wcześniej nie ruszać obiektywu autofocusem). Gdy obiektyw przejedzie sobie po całym zakresie (np. szuka ostrości a nie może znaleźć) to błąd ten zostaje skorygowany i nie da się już "przeostrzyć". Jednak po pokręceniu pierścieniem raz w jedną a raz w drugą stronę znów pojawia się wychodzenie poza nieskończoność. Trochę to dziwne, bo ustawienie obiektywu na nieskończoność powinno być jednoznaczne. Też zauważyliście to u Was?

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ...Po włączeniu aparatu obiektyw jest ustawiony na nieskończoność (prawdziwą), ale po przekręceniu pierścienia w lewo ostrzy jeszcze dalej i obraz się rozmywa (ważne aby wcześniej nie ruszać obiektywu autofocusem). Gdy obiektyw przejedzie sobie po całym zakresie (np. szuka ostrości a nie może znaleźć) to błąd ten zostaje skorygowany i nie da się już "przeostrzyć". Jednak po pokręceniu pierścieniem raz w jedną a raz w drugą stronę znów pojawia się wychodzenie poza nieskończoność. Trochę to dziwne, bo ustawienie obiektywu na nieskończoność powinno być jednoznaczne. Też zauważyliście to u Was?
    U mnie na 70-300 po wlaczeniu aparatu w ciemno musze przekrecic pierscien w lewo (10-12 brzdekniec silniczka) przy ogniskowej 300 zeby ksiezyc ostry wyszedl. Wydawalo mi sie ze jest to normalne, ze nieskonczonosc po resecie jest na jakas inna galaktyke .
    Dobrze przynajmniej, ze jest to stala i przewidywalna dolegliwosc. O tym ze AF (wariacje AF) jest w jakis sposob powiazany z praca silnika AF juz pisalem wczesniej i o wynikajacym w zwiazku z tym FF.
    Sorki za brak polskich znakow

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Czy jesteście pewni, że za problemy z FF odpowiedzialny jest korpus a nie obiektywy skoro wyniki zależą od ogniskowej obiektywu i np. na maksymalnej jest dobrze a na minimalnej źle? Jeżeli korpus miałby FF to niezależnie od ustawienia obiektywu FF powinien być zawsze. Dobrze myślę?
    Może wysłać teraz obiektywy do serwisu, napisać, że puszkę ostatnio mi kalibrowaliście, problem nadal występuje, więc najwyraźniej winne muszą być obiektywy. Lepiej wysłać same szkła czy razem z aparatem? Powinienem chyba móc założyć, że po serwisie puszka jest w 100% sprawna.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Czy jesteście pewni, że za problemy z FF odpowiedzialny jest korpus a nie obiektywy skoro wyniki zależą od ogniskowej obiektywu i np. na maksymalnej jest dobrze a na minimalnej źle? Jeżeli korpus miałby FF to niezależnie od ustawienia obiektywu FF powinien być zawsze. Dobrze myślę?
    Napisze Ci co mysle: Kazdy korpus jest z definicji przeznaczony do pracy z wieloma obiektywami. I to obiektywy powinny byc tak skalibrowane i przetestowane przed znalezieniem sie w sprzedazy, zeby podczas pracy z korpusem, ktorego specyfikacja jest przeciez znana, pracowaly poprawnie w kazdym zakresie ogniskowych i nie robily FF/BF.

Przeciez lustrzanka to sprzet z 'wymienna optyka'!
    Problem polega jednak na tym, ze tak nie jest i obiektywy nie trzymaja tej specyfikacji. W zasadzie powinno sie skalibrowac najpierw puszke zgodnie z wzrocem specyfikacji a potem, oddawac do naprawy kolejne obiektywy z zadaniem skalibrowania pod wzorcowy korpus. Jednak sposob postepowania serwisu z problemami FF/BF nie jest mi znany (a mam tu powazne watpliwosci, ktorych nie upublicznie).

Dlatego prosciej bylo producentowi wprowadzic baze danych o 'przypadlosciach' wielu obiektywow do samego korpusu i dac uzytkownikowi mozliwosc jej konfiguracji w menu e-30, zeby korpus 'wiedzial' dokladnie z jakimi felerami spotka sie majac podpiety dany obiektyw. Jednoczesnie nie wymaga to wowczas kalibracji obiektywow pod korpus wzorcowy i umozliwia poslugiwanie sie kazdym niedbale wyprodukowanym szklem bez problemow.
    Sprytne, tylko nie wiadomo, czy mozna cos takiego zrobic w serwisie dla e-xxx oddajac wszystko co sie ma do regulacji?

Dlatego tak mocno akcentuje na forum potege tego rozwiazania w e-30 i jego brak w e-3 w dobie coraz czestszych narzekan na FF/BF.

Czytaj tez tutaj: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=16563
    Ostatnio edytowane przez Legal ; 4.02.09 o 12:52
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A ja sie bede upieral ze FF zalezy i od obiektywu i od korpusu bo na moje oko winny jest silnik w obiektywie i (lub) zasilanie ktore dostaje z body. Byc moze jeszcze jakis silnik ale nie znam dokladnie budowy E510 i obiektywu. W przekroju 14-42 widzialem 2 silniki. Na moim 14-42 jak silnik kreci sie od nieskonczonosci do punktu ostrzenia to nie mam FF a jak od aparatu do punktu ostrzenia to mam FF i jest to regularne. Nie wiem czy jest to sam silnik czy zasilanie ktore spada jednak w miare uzytkowania z 8,5 do 7,5V. I jak FF sie zmienia w tych warunkach spadajacego napiecia. Szkoda zdrowia na testy. Dobrze ze odkrylem przynajmniej jak obejsc FF w moim przypadku. Moze u innych jest inaczej.
    Przepraszam za brak polskich znakow.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez puchan Zobacz posta
    A ja sie bede upieral ze FF zalezy i od obiektywu i od korpusu bo na moje oko winny jest silnik w obiektywie i (lub) zasilanie ktore dostaje z body.
    Prawie na pewno nie, bo to są zdaje się silniczki krokowe, a te jako tako powinny pozwalać liczyć ilość pokonanych kroków, więc mniejsze napięcie znaczyłoby wolniej, ale nie niedokładnie. Chyba że stosuje się jakieś inne rozwiązania, żeby było szybciej.
    Swoją drogą Sigma twierdzi - z tego co znalazłem na Google - że FF i BF to wina body, a nie szkieł, ale wiadomo, chcą swoje szkła chronić pewnie.
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 4.02.09 o 14:16
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether