Strona 7 z 28 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 276

Wątek: e-520 Problem z Fokusem !? Front Focus ?

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Legal Zobacz posta

No właśnie też to widziałem i zaciekawiło mnie...
    To co piszesz wydaje się być logiczne. Etap kalibracji (sprawdzenia) korpusu powinienem mieć już za sobą. Bałem się wcześniej wysłać korpus razem z obiektywami aby nie skalibrowali szkieł pod wadliwą puszkę. Teraz czas na obiektywy. Teoretycznie nie powinno być różnicy czy dostroją je do korpusu wzorcowego czy mojego
    Wydaje mi się, że kalibracja w serwisie powinna być o wiele bardziej dokładna niż ustawienie bateryjek i wprowadzenie korekcji +-20 jak np. w E30. Na błędną pracę AF może mieć wpływ wiele czynników. Serwis powinien robić to w bardziej profesjonalny sposób, a przynajmniej uregulowany przez procedury i w dużej mierze zautomatyzowany. Kto, jak nie oni?

Napięcie na wyjściu baterii litowo-jonowej waha się znacznie, więc chyba musi być dodatkowo stabilizowane przez elektronikę aparatu. Jeżeli nie jest stabilizowane, to najwyraźniej zmiana ta nie ma wpływu na pracę podzespołów. Takie ogromne niedopatrzenie przy projektowaniu może się zdarzyć w walkmanie kupionym za 10 zł. na targu, ale nie w lustrzance... bez przesady
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 4.02.09 o 14:19
    | C-220 ZOOM | SP-550 UZ | FE-290 |
    | E-620 | ZD 14-42mm | ZD 40-150mm | FL-36R |

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Moja pucha wróciła z serwisu. Jest minimalnie lepiej. Np. robiąc fotke z 3 metrów dawniej focus byl okolo 120cm przed obiektem, a teraz jest tak na 70-80cm. porażka. No i najwieksze problemy wiadomo na szerokim kącie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar MartinP
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja pare dni temu przed wyslaniem swojej zabawki wykonalem telefon do serwisu i poradzili mi odeslac body wraz z obiektywami na ktorych jest ff (tak wiec sami wiedza ze to zalezy takze od szkielek a nie tylko od samego body). Nie wiem czy dobrze zrobilem czy nie ale tak tez im to odeslalem, w najgorszym wypadku next time pojada same szkielka...
    E-520 i inne foto szpeje

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    rodia, problem występuje u Ciebie na wszystkich szkłach tak samo? Wysyłałeś aparat do serwisu z obiektywami czy masz pewność, że one są OK? Mi się wydaje, że gorzej jest w przypadku 40-150mm niż 14-42mm, chociaż może być to zasługa innej głębi ostrości. A może wina leży po obu stronach i ta drobna poprawa po wizycie w serwisie jest spowodowana tym, że jedna przyczyna zniknęła.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    rodia, problem występuje u Ciebie na wszystkich szkłach tak samo? Wysyłałeś aparat do serwisu z obiektywami czy masz pewność, że one są OK? Mi się wydaje, że gorzej jest w przypadku 40-150mm niż 14-42mm, chociaż może być to zasługa innej głębi ostrości. A może wina leży po obu stronach i ta drobna poprawa po wizycie w serwisie jest spowodowana tym, że jedna przyczyna zniknęła.
    Szkla są ok bo byly sprawdzane na innym body.
    Oczywiscie puche wyśle jeszcze raz, ale najpierw musze wywalczyc zastepcze body.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Prawie na pewno nie, bo to są zdaje się silniczki krokowe, a te jako tako powinny pozwalać liczyć ilość pokonanych kroków, więc mniejsze napięcie znaczyłoby wolniej, ale nie niedokładnie. Chyba że stosuje się jakieś inne rozwiązania, żeby było szybciej...
    Ale tylko przez silnik i jego ewentualne zasilanie mogę sobie tłumaczyć takie zachowanie FF jak opisałem wcześniej. Silniki krokowe mają coś takiego jak gubienie kroków przy mniejszym napięciu. Być może jest coś niedoszlifowane w obudowie i jest za duży opór. Mam pytanie: czy AF w samym body ma jakiś swój silnik czy jest to element stały? Co może w samym body zabierać moc silnikom w obiektywach?

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez puchan Zobacz posta
    Silniki krokowe mają coś takiego jak gubienie kroków przy mniejszym napięciu.
    A, to tłumaczy sprawę.

czy AF w samym body ma jakiś swój silnik czy jest to element stały?
    Nie chcę się znów pomylić, jak wyżej, ale jeśli nie ma "śrubokręta", to po co miałby być silnik w body? Body tylko robi pomiar i wysyła dane do obiektywu.

Co może w samym body zabierać moc silnikom w obiektywach?
    Wszystko co żre prąd.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Awatar pajek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Przyszła do mnie dziś nowa 510
    Niebo a ziemia więkość zdjęć trafionych!
    Stwierdziłem minimalny ff ale na słabej bateri i przy domowym oświetleniu więc nie ma czego się obawiać.

W każdym razie

W porównaniu do poprzedniego egzemplarza teraz dopiero wiem co to znaczy posiadać APARAT !

pozdrawiam i życzę wytrwałości przy tej usterce

Kurcze ale pech - mój "nowy" aparat ma bad pixela na swoim wyświetlaczu. W prawym górnym rogu siedzi. Myślałem że to hot na matrycy a okazało się że znajduje się on na wyświetlaczu.

Co mam w związku z tym zrobić ? Czy gwarancja obejmuje takie usterki ?

Głupio mi się zgłaszać z nowym aparatem że już nie działa :P
    Ostatnio edytowane przez pajek ; 6.02.09 o 17:32
    E-510 + 14-42 i 40-150
    standard

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Przykro słyszeć... Zobacz w gwarancji czego nie obejmuje, ale wydaje mi się, że aparat to nie telewizor czy monitor i inne zasady tutaj obowiązują. Zawsze możesz zapytać się w serwisie. Możesz też w żartach zaproponować, żeby przełożyli wyświetlacz z Twojej poprzedniej puszki, bo tam był akurat dobry

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Hej,
    kupiłem e-520 dwa tygodnie temu. Po przeczytaniu waszej dyskusji przetestowałem u siebie. Reczywiście, czasem występuje FF dla ogniskowej 14mm. Czasem oznacza że nie zawsze mi sie udało ten efekt stwierdzić (testowałem na bateriach połooznych w linii) i w zasadzie występował tylko w przypadku ostrzenia AF gdy wcześniej był ustawiony na bliższą odległość.
    Wszystko testowałem w domu, przy słabym oświetleniu.
    Mam do was takie pytanie, w jakich sytuacjach fografowania taki problem może wpłynąć na jakość zdjęć.
    Przy robieniu makr?
    Przy robieniu panoram?

Robert