Strona 8 z 28 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 276

Wątek: e-520 Problem z Fokusem !? Front Focus ?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Napiszę na ten temat pewnie większy tekst, albo zrobię film...
    Kilka uwag:
    1. 14-42 jest kijowy na szerokim kącie w pełni otwarty. Bardzo szybko mu to przechodzi, ale taki jest @14mm@f3.5. I to pewnie ma wpływ na działanie autofocusa. Łatwo zobaczyć tragedię ostrości w zdjęciach ze wszystkich szkieł olka w galerii. 14-42 po szerokiej stronie otwarty na maksa jest nieostry.
    2. Pole AF jest większe od tego co widać w ramce, na szerokim kącie trudno zrobić dobry test AF, bo system AF widzi za dużo.
    3. Ludzie robią zdjęcia zabałaganionych biurek, na których obierki od mandarynki sąsiadują z paczką fajek, a wszystko w świetle halogena 18W.
    4. To musi przynosić skutki w postaci narzekania na FF/BF, która to wada w większości istnieje w głowach włascicieli.

Oczywiście, bywają zapewne sytuacje, kiedy ten frontfocus istnieje, proponuję jednak zastanowić się, jaki wpływ na zdjęcie będzie mieć 5cm FF na szerokim kącie, kiedy GO dla takiego ustawienia jest ogromna.
    Wyimki z dofmastera:
    Subject distance 2 m

Depth of field
    Near limit 1.3 m
    Far limit 4.36 m
    Total 3.07 m

In front of subject 0.7 m (23%)
    Behind subject 2.36 m (77%)

Hyperfocal distance 3.68 m
    Circle of confusion 0.015 mm

Cytat Zamieszczone przez be_rcik Zobacz posta
    Mam do was takie pytanie, w jakich sytuacjach fografowania taki problem może wpłynąć na jakość zdjęć.
    Przy robieniu makr?
    Przy robieniu panoram?
    Obie sytuacje fotograficzne, które wymieniłeś wymagają właściwie wyłączenia autofocusa. Macro czasem można robić z AF, ale i tak przy dużych skalach odwzorowania to się sprawdza średnio i przegrywa z techniką "bujania".
    Problem FF/BF może być upierdliwy z jasnymi szkłami tele przy fotografowaniu ptaków, przy reportażu, ślubach itepe. Tam, gdzie liczy się szybkość i ma znaczenie/jest widoczne rozmycie drugiego planu.
    Możliwe, że w studio przy pakszotach będzie to jakiś problem.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 7.02.09 o 20:03 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Jak to mówią - zdrowy choremu nie wierzy
    Aby nie być gołosłownym zamieszczam przykładowe zdjęcie. Ostrość była ustawiana mniej więcej w centrum kadru jednak aparat ustawił są znacznie bliżej. To na pewno nie jest kilka centymetrów i jak widać ma kluczowy wpływ na zdjęcie. Obiektyw to ZD 40-150mm ustawiony na 40mm i F4,0. Podobnych zdjęć mam więcej, tzn. z podobnie ustawioną ostrością. ZD 14-42 wydaje się ostrzyć lepiej, chociaż może jest to efekt większej GO. Przy dłuższych ogniskowych FF maleje lub jest mniej widoczny. Również gdy obiekt znajduje się blisko obiektywu ostrość wydaje się być w miarę poprawna. Całkiem możliwe, że wina leży po stronie obiektywu / obiektywów. Pisałem do serwisu w tej sprawie i poradzili wysłać im oba obiektywy do regulacji oraz korpus do ponownego sprawdzenia. Chyba nic innego mi nie pozostało...

Pozdrawiam

P.S. Ponawiam prośbę czy ktoś mógłby sprawdzić kitowe obiektywy na obecność cech opisanych przeze mnie wcześniej odnośnie ostrzenia na nieskończoność? Z góry dziękuję
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2010037.jpg
Wyświetleń:	450
Rozmiar:	830,2 KB
ID:	12327  
    | C-220 ZOOM | SP-550 UZ | FE-290 |
    | E-620 | ZD 14-42mm | ZD 40-150mm | FL-36R |

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez be_rcik Zobacz posta
    ...występował tylko w przypadku ostrzenia AF gdy wcześniej był ustawiony na bliższą odległość....
    Robert
    Witaj, jesteś pierwszy który potwierdził moje spostrzeżenia odnośnie FF i jego występowania w zależność od kierunku pracy silnika AF. Może jeszcze ktoś z FF mógłby to sprawdzić?

pozdrawiam

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    puchan, ile razy mam Ci mówić, że u mnie jest tak samo Tzn. gdy obiektyw ostrzy od nieskończoności FF jest mniejszy, ale nie zawsze. Zauważ, że czasem obiektyw po dojechaniu do punktu ostrzenia delikatnie dostraja raz w jedną raz w drugą stronę i wtedy ten efekt jest niwelowany.

Jakby nie było aparat już czeka spakowany razem z obiektywami i jutro rusza do serwisu.
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 8.02.09 o 19:21

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Potwierdzam taki efekt, mam zestaw z "fabrycznym" FF i zdjęcia robię właśnie z pomocą horyzontu (np. odległy słup energetyczny) a później patrzę w bliski plan.
    Zauważyłem też, że działanie AF jest rożne akustycznie, jeśli przechodzimy z planu bliższego na dalszy - silnik ustawia ostrość w 1, góra 2 ruchach, natomiast przy odwrotnej operacji robi to zazwyczaj w 3, czasem nawet 4 podejściach (wykonuje najpierw jeden duży krok a następnie 2, 3 małe).

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    puchan, ile razy mam Ci mówić, że u mnie jest tak samo Tzn. gdy obiektyw ostrzy od nieskończoności FF jest mniejszy, ale nie zawsze. Zauważ, że czasem obiektyw po dojechaniu do punktu ostrzenia delikatnie dostraja raz w jedną raz w drugą stronę i wtedy ten efekt jest niwelowany.

Jakby nie było aparat już czeka spakowany razem z obiektywami i jutro rusza do serwisu.
    Sorki, zapomniałem o twoim poście. Chociaż twój przypadek nie jest stały jak sam piszesz. A ja szukam jakiegoś ogólego potwierdzenia. Jak będzie pogoda to sprawdzę 70-300. Tam też miałem FF na 70 mm płynnie zanikający aż to 300 mm.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez sadownik Zobacz posta
    Potwierdzam taki efekt, mam zestaw z "fabrycznym" FF i zdjęcia robię właśnie z pomocą horyzontu (np. odległy słup energetyczny) a później patrzę w bliski plan.
    Zauważyłem też, że działanie AF jest rożne akustycznie, jeśli przechodzimy z planu bliższego na dalszy - silnik ustawia ostrość w 1, góra 2 ruchach, natomiast przy odwrotnej operacji robi to zazwyczaj w 3, czasem nawet 4 podejściach (wykonuje najpierw jeden duży krok a następnie 2, 3 małe).
    Dokładnie jakbym czytał o swoim sprzęcie. Dzięki. A może zauważyłeś jaki wpływ na to zachowanie (częstotliwość) ma stan naładowania akumulatorka? Bo jeżeli jak podejrzewam jest to za małe napięcie przekazywane do silników w obiektywach to stan akumulatorka ma duży wpływ na AF. Może ktoś wie dokładnie jak działa AF w Olymusach? Czy ostrość jest potwierdzana niezależnie od pracy silnika czy może żeby przyśpieszyć działanie jest obliczana na bazie kroków silnika krokowego (czesto spotykane w precyzyjnych obrabiarkach itp.)?. Jaki wpływ na AF i strasze obiektywy ma umieszczenie w sofcie obsługi obiektywów z SWD?
    Ostatnio edytowane przez puchan ; 8.02.09 o 20:42 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar MartinP
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    ... tak wiec po 14 dniach wedrowki po polsce i czechach powrocila moja 520 wraz z jej standardowym towarzystwem w postaci zd 14-42 i 40-150. Opisze po krotce co i jak sie dzialo:
    1. kontakt z serwisem (nie omieszkalem wykonac telefon oraz poslac maila) doskonaly, z uzyskaniem szczegolowych informacji na temat mojego cyfrowego wedrownika nie bylo problemu.
    2. sprzet wrocil w takim stanie jak wyjechal ale z dodatkiem stosu papierow na ktorych najwazniejszy zapis brzmial: b0019 b0053 co w wolnym tlumaczeniu oznacza wymiane sensora AF
    Po wstepnych testach (focus test chart, bateryjki, butelki i inne klamoty oraz w warunkach domowych) stwierdzam "dzien do nocy" wsio jest tam gdzie powinno i tak jak powinno i mam nadzieje ze potwierdza to testy w plenerach.
    Tak wiec na ten czas nie pozostaje mi nic innego jak cieszyc sie z naszej wspolnej pasji jaka jest fotografia...
    Pozdrawiam Was cieplo w ta kulawa pogode
    E-520 i inne foto szpeje

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Dobrze słyszeć, że serwis działa. Co dokładnie powiedzieli na temat naprawy? Winne było tylko body? Obiektywów nie ruszali? U mnie widnieją te same kody - jesteś pewny, że oznaczają wymianę układu AF? Mnie serwis poinformował, że "układ ostrości w aparacie został naprawiony". Wysyłałem sam korpus za pierwszym razem, teraz pojechał z obiektywami.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar MartinP
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Czacha - bylo tak, zadzwonilem do centrum serwisowego i jakis gosc nie pamietam nazwiska ale bardzo konkretna osoba powiedzial zebym poczekal chwile to posprawdza wsio co i jak, pogrzebal w swoim komputerku i systemie i powiedzial ze aparat jest juz po naprawie w drodze do polski oraz ze wymieniono w nim sensor af na nowy i ze wiecej nic nie robili.
    E-520 i inne foto szpeje

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Jak testy plenerowe wypadły? Sprawdź zachowanie ZD 40-150mm na 40mm F4 podczas ostrzenia na dość odległe obiekty - powiedzmy około 100m. Mi wtedy wychodził potężny FF.