Strona 4 z 28 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 276

Wątek: e-520 Problem z Fokusem !? Front Focus ?

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MartinP Zobacz posta
    a czy mozecie zamiescic jedno zdjecie ukazujace Wasze problemy z ff? najlepiej "test z bateryjkami"...
    1. Test bateryjkowy - bateryjki leżą kolo test charta ;D
    2. Jak widac ostrzejszy jest mebel po lewej niż książki na regale (na ksiazki byl focus łapany)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar MartinP
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    jutro w normalnym swietle lookne jak u mnie bedzie bo chyba mam swoja teorie na ten problem
    E-520 i inne foto szpeje

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MartinP Zobacz posta
    jutro w normalnym swietle lookne jak u mnie bedzie bo chyba mam swoja teorie na ten problem
    Przedstaw teorie już dziś, jestem ciekawy.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A czy ktoś z FF może sprawdzić to o czym pisałem wcześniej? Tzn. jak działa AF w sytuacji kiedy ostrość ustawimy najpierw na jakiś dalszy punkt a potem w punkt ostrzenia i w sytucaji kiedy ostrość ustawiona jest bliżej a potem w punkt ostrzenia? Może być na karcie. Teoretycznie powinno być to samo niezależnie czy jest AF czy nie. U mnie nie jest.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez puchan Zobacz posta
    A czy ktoś z FF może sprawdzić to o czym pisałem wcześniej? Tzn. jak działa AF w sytuacji kiedy ostrość ustawimy najpierw na jakiś dalszy punkt a potem w punkt ostrzenia i w sytucaji kiedy ostrość ustawiona jest bliżej a potem w punkt ostrzenia? Może być na karcie. Teoretycznie powinno być to samo niezależnie czy jest AF czy nie. U mnie nie jest.
    Ja sprawdzałem to juz jakis czas temu. I jest tak samo.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    U mnie też nie jest, przynajmniej w niektórych sytuacjach. Dopiero na sam koniec to zauważyłem, przed wysyłką przy robieniu zdjęć testowych. Myślę, że jest to związane z głębią ostrości. GO, jak wiadomo rozpościera się 1/3 przed obiektem i 2/3 za obiektem. Załóżmy, że aparat ma front focus. Ostrzymy od najmniejszej odległości aż ostrość zostanie ustawiona na obiekcie (faktycznie przed nim), czyli obiekt nie łapię się do GO. W drugą stronę (od nieskończoności) jest lepiej. Moim zdaniem to chyba nie jest żadna dodatkowa wada tylko efekt połączenia FF i ciemnego szkła.
    | C-220 ZOOM | SP-550 UZ | FE-290 |
    | E-620 | ZD 14-42mm | ZD 40-150mm | FL-36R |

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    U mnie też nie jest, przynajmniej w niektórych sytuacjach. Dopiero na sam koniec to zauważyłem, przed wysyłką przy robieniu zdjęć testowych. Myślę, że jest to związane z głębią ostrości. GO, jak wiadomo rozpościera się 1/3 przed obiektem i 2/3 za obiektem. Załóżmy, że aparat ma front focus. Ostrzymy od najmniejszej odległości aż ostrość zostanie ustawiona na obiekcie (faktycznie przed nim), czyli obiekt nie łapię się do GO. W drugą stronę (od nieskończoności) jest lepiej. Moim zdaniem to chyba nie jest żadna dodatkowa wada tylko efekt połączenia FF i ciemnego szkła.
    Nie o to chodzilo. Test polega na tym, ze w obydwu przypadkach ustawiamy ostrosc autofokusem na linie srodkowa kartki z tym ze w jednym przypadku wczesniej ostrosc byla ustawina gdzies blizej niz srodek kartki a w drugim wczesniej gdzies dalej od srodka kartki. W moim przypadku jak autofokus musial ostrzyc z dalszego punku na srodek kartki to spisywal sie OK. Jak ostrosc ustawial sobie z punku ktory byl wczesniej ostry i byl blizej obiektywu to mialem FF. I dalej tak mam.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Nie o to chodzilo. Test polega na tym, ze w obydwu przypadkach ustawiamy ostrosc autofokusem na linie srodkowa kartki z tym ze w jednym przypadku wczesniej ostrosc byla ustawina gdzies blizej niz srodek kartki a w drugim wczesniej gdzies dalej od srodka kartki. W moim przypadku jak autofokus musial ostrzyc z dalszego punku na srodek kartki to spisywal sie OK. Jak ostrosc ustawial sobie z punku ktory byl wczesniej ostry i byl blizej obiektywu to mialem FF. I dalej tak mam.
    Piszemy dokładnie o tym samym Jak obiektyw ostrzył od nieskończoności to FF był wyraźnie mniejszy niż wtedy, gdy ustawianie ostrości przebiegało w drugą stronę. Aczkolwiek nie zawsze efekt ten był dobrze widoczny. Na tej słynnej kartce można to zauważyć.
    | C-220 ZOOM | SP-550 UZ | FE-290 |
    | E-620 | ZD 14-42mm | ZD 40-150mm | FL-36R |

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    jestem zdruzgotany wynikami moich badan. Sprawdzilem swoja 520 z kitami i dwie inne takze z kitami. Opisze wyniki:
    pomiary robione na skrajnych ogniskowych czyli 14,42,40,150mm.
    1. W przypadku pomiaru ostrosci ustawionego na sensor af na 14mm i 40mm wychodzi straszny front focus ktorego nie ma juz na dlugich koncach czyli 42 i 150.
    2. Gdy pomiar ostrosci ustawimy na i-af caly problem znika.
    Tak wiec wniosek jest jeden: albo wada fabryczna wrodzona 520 albo tez jakas cala partia wyleciala tych aparatow i my mamy z nimi do czynienia.
    W zwiazku z tym mamy dwa wyjscia: albo focic z uzyciem lv i imager-af albo odsylac sprzet do serwisu.
    Pytanie do osob ktore wybraly opcje nr 2: czy Wasze serwisowanie (u niektorych kilkukrotne) przynioslo jakies rezultaty w postaci wyeliminowania tej wady? czy odsylanie mija sie z celem bo sprzet wraca z front focusem?
    Pozdrawiam.
    E-520 i inne foto szpeje

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    zaznaczam ze testy wykonywalem ze statywu ze wstepnym unoszeniem lustra i wyzwalaniem z pilota. dwa ponizsze zdjecia zrobione jako dowod na "szybciocha" przed chwila ukazuja caly problem. pierwsze pomiar przez sensor af a drugie na lv i i-af. ostrosc ustawiona w centralnym punkcie zdjecia czyli na popialce (dokladnie gorna krawedz miedzy wnekami na faje )
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1222944.JPG
Wyświetleń:	615
Rozmiar:	467,4 KB
ID:	11709   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1222945.JPG
Wyświetleń:	634
Rozmiar:	525,6 KB
ID:	11710  
    Ostatnio edytowane przez MartinP ; 22.01.09 o 17:57
    E-520 i inne foto szpeje