jutro w normalnym swietle lookne jak u mnie bedzie bo chyba mam swoja teorie na ten problem![]()
E-520 i inne foto szpeje
A czy ktoś z FF może sprawdzić to o czym pisałem wcześniej? Tzn. jak działa AF w sytuacji kiedy ostrość ustawimy najpierw na jakiś dalszy punkt a potem w punkt ostrzenia i w sytucaji kiedy ostrość ustawiona jest bliżej a potem w punkt ostrzenia? Może być na karcie. Teoretycznie powinno być to samo niezależnie czy jest AF czy nie. U mnie nie jest.
U mnie też nie jest, przynajmniej w niektórych sytuacjach. Dopiero na sam koniec to zauważyłem, przed wysyłką przy robieniu zdjęć testowych. Myślę, że jest to związane z głębią ostrości. GO, jak wiadomo rozpościera się 1/3 przed obiektem i 2/3 za obiektem. Załóżmy, że aparat ma front focus. Ostrzymy od najmniejszej odległości aż ostrość zostanie ustawiona na obiekcie (faktycznie przed nim), czyli obiekt nie łapię się do GO. W drugą stronę (od nieskończoności) jest lepiej. Moim zdaniem to chyba nie jest żadna dodatkowa wada tylko efekt połączenia FF i ciemnego szkła.
| C-220 ZOOM | SP-550 UZ | FE-290 |
| E-620 | ZD 14-42mm | ZD 40-150mm | FL-36R |
Nie o to chodzilo. Test polega na tym, ze w obydwu przypadkach ustawiamy ostrosc autofokusem na linie srodkowa kartki z tym ze w jednym przypadku wczesniej ostrosc byla ustawina gdzies blizej niz srodek kartki a w drugim wczesniej gdzies dalej od srodka kartki. W moim przypadku jak autofokus musial ostrzyc z dalszego punku na srodek kartki to spisywal sie OK. Jak ostrosc ustawial sobie z punku ktory byl wczesniej ostry i byl blizej obiektywu to mialem FF. I dalej tak mam.
| C-220 ZOOM | SP-550 UZ | FE-290 |
| E-620 | ZD 14-42mm | ZD 40-150mm | FL-36R |
jestem zdruzgotany wynikami moich badan. Sprawdzilem swoja 520 z kitami i dwie inne takze z kitami. Opisze wyniki:
pomiary robione na skrajnych ogniskowych czyli 14,42,40,150mm.
1. W przypadku pomiaru ostrosci ustawionego na sensor af na 14mm i 40mm wychodzi straszny front focus ktorego nie ma juz na dlugich koncach czyli 42 i 150.
2. Gdy pomiar ostrosci ustawimy na i-af caly problem znika.
Tak wiec wniosek jest jeden: albo wada fabryczna wrodzona 520 albo tez jakas cala partia wyleciala tych aparatow i my mamy z nimi do czynienia.
W zwiazku z tym mamy dwa wyjscia: albo focic z uzyciem lv i imager-af albo odsylac sprzet do serwisu.
Pytanie do osob ktore wybraly opcje nr 2: czy Wasze serwisowanie (u niektorych kilkukrotne) przynioslo jakies rezultaty w postaci wyeliminowania tej wady? czy odsylanie mija sie z celem bo sprzet wraca z front focusem?
Pozdrawiam.
E-520 i inne foto szpeje
zaznaczam ze testy wykonywalem ze statywu ze wstepnym unoszeniem lustra i wyzwalaniem z pilota. dwa ponizsze zdjecia zrobione jako dowod na "szybciocha" przed chwila ukazuja caly problem. pierwsze pomiar przez sensor af a drugie na lv i i-af. ostrosc ustawiona w centralnym punkcie zdjecia czyli na popialce (dokladnie gorna krawedz miedzy wnekami na faje)
Ostatnio edytowane przez MartinP ; 22.01.09 o 17:57
E-520 i inne foto szpeje