Strona 16 z 28 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 276

Wątek: e-520 Problem z Fokusem !? Front Focus ?

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Dzięki za wszelkie sugestie
    Postanowiłem skorzystać z okazji i unowocześnić swój sprzęt. Cóż, 900 zł. to mało nie jest, ale myślę, że warto tyle dołożyć. Chyba nie muszę nikogo przekonywać o zaletach E-620 - m.in. odchylany ekran, większy wizjer, lepszy AF oraz masa innych drobnych, ale miłych dodatków w stylu multiekspozycja.
    Oczywiście nie ma róży bez kolców, trochę boli mnie mniejszy akumulator, mniejszy uchwyt (ale w miarę wygodny), mniejsze przyciski.
    Wymienią mi cały zestaw, czyli aparat i dwa kitowe obiektywy.
    A właśnie - może ktoś chce kupić oryginalny BLM-1 i ładowarkę?
    | C-220 ZOOM | SP-550 UZ | FE-290 |
    | E-620 | ZD 14-42mm | ZD 40-150mm | FL-36R |

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jeśli jeszcze wymienią dwa obiektywy to już nie ma o czym gadać.
    Plastikowe ślizgi 14-42 i 40-150 z czasem się rozkalibrowują, co skutkuje rozjustowaniem się obiektywu. Nie da się tego przeskoczyć. Jeśli dostaniesz je nowe - nie mam pytań.
    Czacha - możesz mi posłać na PW ile chcesz za aku+ład, liczę że za tak ciężką bitwę w obronie Twojej racji zaoferujesz mi porządnie wypasioną cenę

Pozdrawiam !
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar sikor
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Dzięki za wszelkie sugestie
    Postanowiłem skorzystać z okazji i unowocześnić swój sprzęt. ....
    Wymiana całego zestawu - fiu, fiu
    Życzę uspokojenia skołatanych nerwów, wspaniałych kadrów i oby ten model nie sprawiał Ci żadnych niespodzianek technicznych.
    OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Aby zakończyć rozpoczęty temat chcę wszystkich poinformować, że cena jaka interesuje mnie za akumulator to 80zł. a za ładowarkę 40zł.
    Biorąc pod uwagę fakt, że był on na prawdę mało używany z powodu serwisowania aparatu (około 10 ładowań może), ma niecały rok i jest produkcji japońskiej, uważam to za uczciwą cenę. Niektóre zamienniki są droższe, nie wspominając już o cenie oryginału.
    Zatem czekam na propozycje na PW.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wadowice/manchester
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Czacha - jak dostaniesz już tą e620 to napisz jakie wrażenia w porównaniu do e520.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Od paru dni jestem już posiadaczem nowego aparatu. Postaram się napisać coś więcej o nim w stosownym wątku, czyli poświęconym E-620.
    Tutaj pozwolę sobie jedynie wspomnieć o problemach z FF, które niestety nie ominęły również mojego nowego sprzętu, a dokładnie obiektywów. Nie ma jednak powodów do zmartwień, gdyż opcja regulacji AF dla poszczególnych obiektywów pozwoliła całkowicie skorygować wadę. Dla 14-42 ustawiłem korekcję W+4 T+0, a dla 40-150 W+2 T+0. Co ciekawe, ZD 14-42 zachowywał się trochę dziwnie ostrząc w punkt, gdy "jechał" od nieskończoności, a w drugą stronę wykazywał FF. Po wprowadzeniu korekcji wszystko działa poprawnie. Co więcej, procedura kalibracji nie jest zbyt skomplikowana, więc nie widzę problemu w wykonaniu jej w domowym zaciszu.
    Podsumowując, jestem zadowolony

| OlyJedi
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria
    Moja rada - jeżeli już stwierdzimy kłopoty z ostrzeniem i jesteśmy o tym przekonani - wysłać do serwisu korpus RAZEM z obiektywami. W moim przypadku winnym okazał się obiektyw 14-42mm. Po wymianie w nim płyty głównej wszystkie problemy znikły
    Pozdrowienia.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Stargard City
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Ja w środę posłałem do serwisu swojego e-520 z dwoma kitami, zdjęcia na 14mm przy słabym świetle wychodzi z takim ogromnymm FF, że ostry był jedynie cieniutki pasek na dole kadru, z drugim obiektywem to dobrze wychodziły chyba tylko te na 150mm, ale i tego pewien nie jestem.

Jedynym plusem w tym wszystkim jest bardzo miła konsultantka w serwisie Oly, oby naprawa była równie sprawna

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Też miałem problem FF wysłałem E-520 z dwoma obiektywami i po 10 dniach miałem sprzęt w domu, wydaje mi się, że teraz jest wszystko ok.
    Na przysłanych tablicach testowych ostrość ok. robiłem zdjęcia z z kilkoma ustawionymi elementami i teraz ostrość jest tam gdzie ustawiam.
    W objawach awarii mam wpisane: B0558

Mam jeszcze obiektyw 140-300 i tutaj też jest kolosalna różnica chociaż obiektywu nie wysyłałem do serwisu.
    Olympus E-520

| OlyJedi Awatar flaa
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Robił ktoś już twardy reset w E-520 po aktualizacji firmware do 1.1 ? Bo jak robię wg. instrukcji dotyczącej E-510 to resetuje mi ustawienia, a firmware zostaje ten sam.
    OMD EM-5 + mZD 45 mm 1.8 + Lumix 20mm 1.7 + mZD 12-50 + FL 36R