Strona 5 z 28 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 276

Wątek: e-520 Problem z Fokusem !? Front Focus ?

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Co Ci doradzić... Jak nie potrzebujesz chwilowo aparatu to wyślij do serwisu. Robienie zdjęć przez LV trochę mija się z celem... Możesz poczekać też aż kolega rodia i ja otrzymamy swoje puszki z serwisu i opiszemy wrażenia Z tego co czytałem to na serwis szły dotychczas głównie 510-tki a 520-stek bardzo mało albo wcale. Jedno jest pewne - serwis Olympusa to chyba jedyna instytucja, która może naprawić ten problem
    | C-220 ZOOM | SP-550 UZ | FE-290 |
    | E-620 | ZD 14-42mm | ZD 40-150mm | FL-36R |

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar MartinP
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    no mi tez nie widzi sie cykac z lv.
    Zrobie tak jak mowisz, poczekam na Wasze opinie po serwisie.
    E-520 i inne foto szpeje

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MartinP Zobacz posta
    no mi tez nie widzi sie cykac z lv.
    Po co masz czekać? Czekani Ci FF nie skoryguje.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Piszemy dokładnie o tym samym Jak obiektyw ostrzył od nieskończoności to FF był wyraźnie mniejszy niż wtedy, gdy ustawianie ostrości przebiegało w drugą stronę. Aczkolwiek nie zawsze efekt ten był dobrze widoczny. Na tej słynnej kartce można to zauważyć.
    No tak. Ale czy nie powinno być tak samo? W koncu AF sprawdza ostrość po ruchu soczewką a nie przed.
    Chyba, że sterownie odbywa się tu metodą zliczania kroków silnika krokowego. Wtedy faktycznie AF już nie sprawdza ostrości po przesunięciu soczewki tylko odrazu potwierdza w ciemno.
    A co będzie jak silnik gubi kroki? Przy dużych obrotach to jest normalka. No i przy spadającym napięciu akumulatorka. Ktoś kiedyś pisał o tym, że FF u niego zależy od stanu naładowania akumulatora. A to jak wiadomo zależy od wielu czynników. Jak tak to ograniczenie prądożernych bajerów powinno pomóc. Np. wyłączenie ekranu...za ciemno żeby sprawdzić.

PS.
    Sprawdziłem tę metodę raz jeszcze i potwierdzam, że jak ustawię ostrość na dalszy punkt a potem na bliższy np. na pasek na karcie to nie mam FF. Wydaje mi się też, że silnik inaczej pracuje kiedy "cofa ostrość" do obiektywu niż kiedy oddala. Jest cichszy i robi więcej próbek. Nie wiem jak to wygląda na większych odległościach w plenerze.
    Ostatnio edytowane przez puchan ; 22.01.09 o 23:47

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MartinP Zobacz posta
    Stwierdziles,ze wadliwy-wysylaj do serwisu.Pozniej po przeczytaniu opini wyslesz raz jeszcze.
    Z tego co mi sie przysnilo to serwis w pewnej partii nie da rady usunac usterki.Snilo mi sie jeszcze,ze ta partia przywedrowala w kontenerach bez klimatyzacji(tansze koszta).Pewnie w tych metalowych pudlach jakas skrajna temperatura byla i moze uszkodzila elektronike,wszak to tylko pewien zakres temperatur przetrzyma.
    Jak na dworze bedzie plus 30 to ile moze byc w srodku jak w pelnym sloncu on sie nagrzeje-chyba troche wiecej.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    A może Olympus poważnie potraktował te wszystkie narzekania na brak FF w systemie

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Mój aparat wrócił dziś z serwisu
    Cały idealnie wyczyszczony. Dołączono dwa wydrukowane zdjęcia z Focus Test Chart-u, gdzie widać jak z podpiętym ZD 14-54mm ostrzy wręcz idealnie, po prostu podręcznikowo
    Po pierwszym włączeniu kolejny szok - podczas czyszczenia sensora na wyświetlaczu pojawia się animacja, której wcześniej nigdy nie widziałem. Tzn. widziałem takie coś w D60. To niezawodny znak, że do aparatu trafił nowy firmware! O dziwo po sprawdzeniu w menu, firmware jest nadal w wersji 1.1... Może to jakaś potajemnie wprowadzona wersja tylko dla serwisów usuwająca problem z FF
    Co do samego FF, to jeszcze nie sprawdzałem i na razie nie mam czasu sprawdzać. Może jutro lub w niedzielę się tym zajmę, ale jestem dobrej myśli

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Mój aparat wrócił dziś z serwisu
    Cały idealnie wyczyszczony. Dołączono dwa wydrukowane zdjęcia z Focus Test Chart-u, gdzie widać jak z podpiętym ZD 14-54mm ostrzy wręcz idealnie, po prostu podręcznikowo
    Po pierwszym włączeniu kolejny szok - podczas czyszczenia sensora na wyświetlaczu pojawia się animacja, której wcześniej nigdy nie widziałem. Tzn. widziałem takie coś w D60. To niezawodny znak, że do aparatu trafił nowy firmware! O dziwo po sprawdzeniu w menu, firmware jest nadal w wersji 1.1... Może to jakaś potajemnie wprowadzona wersja tylko dla serwisów usuwająca problem z FF
    Co do samego FF, to jeszcze nie sprawdzałem i na razie nie mam czasu sprawdzać. Może jutro lub w niedzielę się tym zajmę, ale jestem dobrej myśli
    W menu aparatu jest możliwosć wyłączenia tej animacji. Standardowo zrobili ci reset ustawien a domyślnie jest animacja włączona.

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Niemożliwe... Nigdy wcześniej tej animacji nie widziałem, aktualizowałem firmware oraz robiłem reset. W menu też nie natknąłem się na taką opcję. Jak się ona nazywa i gdzie się znajduje w angielskiej wersji menu?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar MartinP
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Czacha - daj znac czy wizyta w serwisie zalatwila sprawe...
    E-520 i inne foto szpeje