Strona 33 z 39 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 385

Wątek: Nikon d90

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez sickside Zobacz posta
    ta ekstra mapka mnie przekonała
    GPS niektórym jest potrzebny do pracy. Podam kilka zawodów, gdzie zarówno aparat jak i GPS bardzo się przydają. Stricte związany z fotografią zawód fotoreportera czy inne, gdzie używa się aparatu do dokumentowania znalezisk jak przykładowo geolog czy archeolog.

...ale kamera, dla mnie zawsze to bedzie drobne nieporozumienie w aparatach
    O ile ciężko mi wyobrazić sobie, by zawodowe studio, które nie zajmuje się clipami od święta sięgnęło po aparat jako kamerę mając takie cacka jak RED, to łatwo mi sobie wyobrazić amatorów korzystających z opcji movie mode. Są też tacy jak przykładowo RE (Radek), którzy zapewne wykorzystają tryb movie przy redagowaniu materiałów dla TV internetowych.

Nie mogę pojąć dlaczego ludzie sami się ograniczają. Niepotrzebne, nie da się, niemożliwe, nieprzydatne, zbędne. Szkoda, że z czasem tracimy otwartość jaka cechuje dziecko. Dziecko nie zastanawia się nad zasadnością czegoś ale próbuje, sprawdza, uczy się.

za niedlugo bedziemy mieli aparaty z windowsem i dostepem do internetu
    Popatrz na, to szerzej. Dzięki temu będziesz miał mnóstwo haków od Ruskich Nagle sprzęt będzie mógł więcej. Zostanie odblokowane, co producent uznał za zasadne w firmware zablokować. Powstaną aplikacje niezależnych producentów oraz wolnych strzelców rozszerzające możliwości aparatu o nowe opcje.

Idźmy dalej. Aparat z systemem operacyjnym oraz dostępem do internetu. Zdalna diagnostyka sprzętu przez serwis oraz aktualizacja oprogramowania z dowolnego punktu dostępowego. Poprzez WiFi czy też telefon komórkowy, a w skrajnych przypadkach satelitarny. Soft do wywoływania RAW wydaje się dalszą konsekwencją. Nieograniczone możliwości. Zważywszy, że Windows Mobile działa całkiem zacnie kto wie, co przyniesie przyszłość. Obecnie aparat w palmtopie czy też telefonie komórkowym jest czymś naturalnym. Dlaczego nie miałoby, to działać w obie strony?

Zrozumiałbym te wstręty, gdyby nie pamięć pierwszego telefony komórkowego jaki posiadałem. Nie pozwalał praktycznie na nic poza dzwonieniem. Monochromatyczny wyświetlacz graficzny wydawał się wówczas wypasem, bo był dostępny raptem w kilku słuchawkach. Teraz czytam olympusclub.pl czekając na lotnisku, słucham muzyki czy też oglądam film w samolocie, a będąc na wycieczce korzystam z Garmin Mobile i GPS. O głupim organizerze też warto wspomnieć. Rozumiem, że nie wszyscy czują potrzebę korzystania z szerszych możliwości, ale nazywanie większych możliwości nieporozumieniem jest IMO właśnie nieporozumieniem. Niech producenci dodają tyle opcji ile uznają za stosowne. Byłe były przemyślane, dopracowane i nie odbywało się, to kosztem istotniejszych cech jakie powinny cechować dane urządzenie.
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 3.01.09 o 22:22

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    ja tez kiedys chcialem miec telefon ze wszystkim, jak juz kupilem to po trzech miesiacach stwierdzilem ze mi to "wszystko" nie jest potrzebne bo poza tym ze sobie w pracy z nudów pogram w jakies gierki telefon sluzy mi tylko do dzwonienia zawsze bylem zdania ze jak cos jest do wszystkiego to jest do ... ale zgodze sie ze dopóki zabawki nie zdominuja i nie beda pakowane do aparatow kosztem tego co w aparacie najwazniejsze to niech sobie leza w zakuzonych czeluściach menu.

GoOrange
    Gość
    Ja z kolei uważam że wszystko co wpakowano w sprzęt ma jakieś tam odzwierciedlenie w cenie, nawet jeśli nie podnosi wyraźnie kosztów produkcji to producenci skrzętnie wykorzystują tą poprawioną funkcjonalność do podniesienia ceny. W związku z powyższym jestem za modułową budową sprzętu. Niech sobie będzie nagrywanie czy GPS ale w postaci modułu, który możemy dokupić osobno (albo Olek doda nam w promocji po zakupie ). Oczywiście jeśli jakaś funkcja pierwotnie niedoceniana okaże się przydatna dla większości userów niech w przyszłości będzie wbudowywana na stałe w korpusy bo to z kolei obniża koszty.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Do niedawna na stronach C i N można było się dowiedzieć że LV i czyszczenie matrycy to niepotrzebny bzdet.
    Aparat mi się bardzo podoba zaniepokoiła mnie bardziej sprawa AF niż tryb kręcenie filmów . Oglądałem dzisiaj wątek Fatmana i jego kocie fotki i doszedłem do wniosku że warto go kupić tylko dla 50/1.4

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    ...producenci skrzętnie wykorzystują tą poprawioną funkcjonalność do podniesienia ceny.
    W takim razie są kompletnymi nieudacznikami, bo ceny ciągle spadają.

EuroLiberty
    Gość
    ja tez kiedys chcialem miec telefon ze wszystkim, jak juz kupilem to po trzech miesiacach stwierdzilem ze mi to "wszystko" nie jest potrzebne bo poza tym ze sobie w pracy z nudów pogram w jakies gierki telefon sluzy mi tylko do dzwonienia zawsze bylem zdania ze jak cos jest do wszystkiego to jest do ...
    I w tym jest problem. Jeśli z czegoś ty nie skorzystałeś (z różnych zapewne przyczyn) można, to wg ciebie skreślić i uznać za nieporozumienie. Dałem ci wiele przykładów, że funkcje są przydatne. Problem w tym czy CHCEMY i potrafimy we właściwy sposób z nich korzystać. Jeśli z czegoś nie chcesz lub nie potrafisz korzystać nie obrzydzaj tego innym.

zawsze bylem zdania ze jak cos jest do wszystkiego to jest do ...
    Ech. Taka jest Polska (bez obrazy). Przypomniała mi się taka anegdotka. Dałbym tytuł "Młotek jest od wbijania gwoździ, a nie ich wyciągania". Niby logiczne, ale... Mój tata stawiał dom w latach 80-tych. "Ekipę" stanowili starzy budowlańcy. Dobrzy budowlańcy. Chciał pomóc widząc jak strasznie fachura się męczy przy demontażu rusztowań i dał fachurze młotek z jednym końcem do wyciągania gwoździ. Zaznaczyć muszę, że wszystkie gwoździe musiały zostać usunięte, bo deski miały być ponownie wykorzystane. Fachura odpowiedział z uśmiechem, że "młotek jest od wbijania, a nie wyciągania gwoździ". Ok. Tatko młotkiem dziwolągiem zaczął wyciągać gwozdki, a fachura młotkiem rozbijał, a obcęgami wyciągałał. Po jakimś czasie tatko zauważył, że zrobił o połowę więcej niż fachura. Ma fachurę na oku i widzi, że robi nie leży więc trudno mu coś zarzucić. Doszedł do wniosku (IMO słusznego), że będąc pracodawcą, a nie pracownikiem może zrobić sobie przerwę (pewnie fakt, że zrobił dwa razy więcej nie był bez znaczenia). Poszedł sprawdzić czy obiad dla wszystkich gotowy (taki zwyczaj w moim domu, że kto pracuje u nas zawsze jada z rodziną... cenię zasady mojego taty). Trwało, to chwilę. Wraca i co widzi? Fachowiec zapiernicza młotkiem z końcówką do wyciągania gwoździ. Jak zobaczył tatę stwierdził ..."nie głupie te Amerykany"... (młotek był produkcji USArmy i zapewne został dokładnie obejrzany). Z racji wieku nie wiedziałbym o tej historii, gdyby nie fakt, że tata lubi czasami wspomnieć, to zdarzenie. Wydaje mi się że troszkę pasuje do naszej dyskusji

ale zgodze sie ze dopóki zabawki nie zdominuja i nie beda pakowane do aparatow kosztem tego co w aparacie najwazniejsze to niech sobie leza w zakuzonych czeluściach menu.
    Dodałbym, że jeśli producent oferuje jakąś funkcję, to powinna działać prawidłowo, a sprzęt od strony hardware powinien bez problemów ją obsłużyć. Raz w innym wątku przytoczyłem przykład SE 990i. Kompletne nieporozumienie, które skutkuje moją awersją do produktów tej firmy.

Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    Aparat mi się bardzo podoba zaniepokoiła mnie bardziej sprawa AF niż tryb kręcenie filmów.
    Zwróć uwagę, co Fatman zaznaczył. Porównuje go z układem AF zastosowanym w D3. D90 ma wolniejszy AF, ale nadal skuteczny. Wolniejszy nie oznacza woooolny. Przynajmniej ja takie odniosłem wrażenie. Polecam pójście do MM i osobiste zapoznania się ze sprzętem. Osobiście dzielę body ze względu na efektywność AF na dwie grupy. D3/D700 oraz D300/D90. Skoro AF w D300 wielu uważa za super, to tego z D90 obawiać się nie należy.

Ok. Koniec z mojej strony OT.
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 3.01.09 o 22:11

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    "Ech. Taka jest Polska (bez obrazy)." ależ ja nie jestem za postępem, a apropo "czegoś do wszystkiego", stara nokia z czarnobialym wyswietlaczem dziala mi do dzis, tylko bateryjka pada, nowa coraz czesciej sie wiesza, winda 98 dzialala mi zawsze swietnie, potem xp troche gorzej, viste wogole usunalem. moze to doswiadczenie mi kaze tak reagowac ale im kupuje cos bardziej napchanego tym gorzej mi dziala

EuroLiberty
    Gość
    a apropo "czegoś do wszystkiego", stara nokia z czarnobialym wyswietlaczem dziala mi do dzis, tylko bateryjka pada, nowa coraz czesciej sie wiesza
    I o czym ma, to świadczyć? Ja mam e71. Korzystam z WiFi i przeglądarki internetowej, GPS i map, odtwarzacza muzyki, odtwarzacza Divx. Mam też wgrane szachy, bo lubię czasami zagrać będąc w podróży. Expense mgr (zarządzanie wydatkami), notatnika, listy zakupowej, listy czynności do wykonania. Telefon mnie budzi jak również przypomina o ciekawych programach i filmach w TV, spotkaniach, imieninach i urodzinach rodziny oraz znajomych. Często korzystam z kalendarza, kalkulatora, przelicznika walut, stopera i convertera (przelicznika miar). Program pokazujący czasy w różnych miejscach na świecie rozwiązał mój problem z określeniem właściwej pory na telefonowanie do sklepu w HK czy też siostry w Chicago. Korzystam z Call Recordera, gdy ktoś podaje mi przez telefon informacje, które powinienem pamiętać. Zapewne jest jeszcze wiele aplikacji z których korzystam, a których nie wymieniłem. Jak widzisz są osoby, którym tych parę funkcji się przydaje.

Jak aparat fotograficzny będzie pozwalał kręcić filmy, to zapewne skorzystam z tej funkcji.
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 3.01.09 o 20:34

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    EuroLiberty wow jest coś czego telefon za ciebie nie robi? ale ja napisałem wyraźnie że MOJE doświadczenie każe mi być przeciwnikiem zakupu takich wynalazków, innym nie odradzam.

EuroLiberty
    Gość
    EuroLiberty wow jest coś czego telefon za ciebie nie robi?
    Znalazłoby się