Strona 32 z 39 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 385

Wątek: Nikon d90

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Sickside, postaraj się pisać tak, by nie było potrzebne używanie ** .
    GPS w aparacie jest bardzo jazzy. Za GPS w Olku oddał bym nawet kurzotrzepaczkę.

Pozdrawiam
    GPS który pokazuje gdzie zrobić zdjęcia swojego zycia jest cool

| OlyJedi Awatar Sagarmatha
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Smile

Cytat Zamieszczone przez J.Graph Zobacz posta
    GPS który pokazuje gdzie zrobić zdjęcia swojego zycia jest cool
    Wchodzisz na stronę plfoto czy galerię Olympusclubu, wybierasz najlepiej oceniane zdjęcia, spisujesz z podanych danych gps miejsce gdzie zrobiono zdjęcie z dokładnością do 1m i parametry, następnie idziesz w to samo miejsce, o tej samem godzinie i ustawiasz tak samo aparat i masz super zdjęcie i się cieszysz.

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Sagarmatha Zobacz posta
    Wchodzisz na stronę plfoto czy galerię Olympusclubu, wybierasz najlepiej oceniane zdjęcia, spisujesz z podanych danych gps miejsce gdzie zrobiono zdjęcie z dokładnością do 1m i parametry, następnie idziesz w to samo miejsce, o tej samem godzinie i ustawiasz tak samo aparat i masz super zdjęcie i się cieszysz.
    Jeszcze łatwiej sobie skopiować to zdjęcie ze strony...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Jeszcze łatwiej sobie skopiować to zdjęcie ze strony...
    To już była by kradzież

Na serio gps to fajne rozwiazanie, zwłaszcza dla podróżujących0łażących. Mozna sobie zrobić ekstra mapkę z trasą podróży i miejscami gdzie foto było zrobione - kapitalna sprawa.

W sumie niby wystarszy włączyc logowanie w telefonie/palmie i zakładająć zsynchronizowany czas z aparatem po niem wyciągać miejsce zrobienia zdjęcia... ale to już za duzo kombinowania - mi się nie chciało mimo, ze możliwości techniczne mam.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez sickside Zobacz posta
    jak bede chcial krecic filmy to kupie kamere, niepotrzebny bajer zawyzajacy cene, ktos wspominal o gps????????? a na ch** mi gps w aparacie?
    Co do kamery to nawet jestem skłonny się z Toba zgodzić. Sprawdziłem, działa ale kręcenie mnie nie kręci więc ten ficzer czeka na specjalną okazję.
    Za to tagi GPS to bardzo fajna sprawa, trzeba tylko dokupić odbiornik a to już mniej fajne, podobno kosztuje $240 i jeszcze nigdzie go nie ma
    Co do samego aparaciku, to i bez kamery i GPS jest on wart uwagi

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sickside Zobacz posta
    jak bede chcial krecic filmy to kupie kamere, niepotrzebny bajer zawyzajacy cene, ktos wspominal o gps????????? a na ch** mi gps w aparacie?
    biorąc pod uwagę istnienie trybu LV w D90, "filmowanie" to w większości tylko kwestia oprogramowania aparatu a nie sprzętu, więc koszt raczej niewielki

jakość "filmu" z D90 ze wzgledu na kompresję jest delikatnie pisząc taka sobie, jednak nadal mamy bardzo dobrą kontrolę nad GO, co nadaje "filmom" z D90 pewien profesionalny klimacik -był bym zobowiązany za linka gdzie można kupić kamerę do 2500 zł -niech będzie nawet SD a nie HD, byle dawała taką kontrolę nad GO.....

wracając do GPSa, to spoko może i by się Tobie na siusiaka nie przydał, ale są tacy, którzy z ochotą przypną go do aparatu, i którym informacja o lokalizacji (w danych zdjęcia) się przyda

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Co do kamery to nawet jestem skłonny się z Toba zgodzić. Sprawdziłem, działa ale kręcenie mnie nie kręci więc ten ficzer czeka na specjalną okazję.
    Za to tagi GPS to bardzo fajna sprawa, trzeba tylko dokupić odbiornik a to już mniej fajne, podobno kosztuje $240 i jeszcze nigdzie go nie ma
    Co do samego aparaciku, to i bez kamery i GPS jest on wart uwagi
    Miałem okazję pobawić się trochę tym nikonem (D90ka miała podpiętego Nikkora 18-105). Miałem okazję porównać go z E-3. Na pewno drobniejszy sprzęcik, trochę lżejszy.
    Co do obsługi - mieszane uczucia. Z jednej strony jakoś mało intuicyjna obsługa choćby głównego menu na LCD (w olkach po prostu OK->strzałki->rolka), a z drugiej dobrze rozwiązana guzikologia - niby mniej guziczków ale: pokrętło wyboru trybów, lepiej rozmieszczone guziki koło górnego LCD i "wokół obiektywu", tylna rolaka na kciuku (bardziej mi to pasi niż rolka w E-3; może to przyzwyczajenia z E-410?).
    Co do szumów. Nie testowałem ich (brak tablic pod ręką ), zrobiłem parę fotek w JPG. Z tego co zauważyłem, ISO3200 wychodzi bez odszumiania mniej-więcej jak ISO1250 na E-3 (przy jakiś cięższych warunkach oświetleniowych głównie używam tego ISO). Obiektyw 18-105 Nikkora nieco ciemniejszy, na pewno "szerszy" i "dłuższy" niż 14-54mm. Stabilizacji w sumie nie porównywałem - VR w Nikkorze jak i IS w olku były włączona i tyle. IMHO N90 daje większe możliwości fotografowania w trudniejszych warunkach oświetleniowych i tyle.

Filmów nie robiłem. GPSu nie testowałem. Przyznaję - godny polecenia sprzęcik.

PS.
    2598,00 zł - body Nikon D90 (fotozakupy.pl)
    3699,00 zł - body Olka E-3 z lampą FL-50R (fotozakupy.pl)

Wybrałem E-3 i nie żałuję

Pozdrawiam
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    W D90 najbardziej irytuje mnie AF -jest niby szybki ale jak dla mnie za mało precyzyjny. Niestety porównuję go z tym co mam w D3, dlatego wymagania mam spore.

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    To już była by kradzież

Na serio gps to fajne rozwiazanie, zwłaszcza dla podróżujących0łażących. Mozna sobie zrobić ekstra mapkę z trasą podróży i miejscami gdzie foto było zrobione - kapitalna sprawa.

W sumie niby wystarszy włączyc logowanie w telefonie/palmie i zakładająć zsynchronizowany czas z aparatem po niem wyciągać miejsce zrobienia zdjęcia... ale to już za duzo kombinowania - mi się nie chciało mimo, ze możliwości techniczne mam.

ta ekstra mapka mnie przekonała, rzeczywiscie to moglaby byc fajna sprawa, ale kamera, dla mnie zawsze to bedzie drobne nieporozumienie w aparatach, za niedlugo bedziemy mieli aparaty z windowsem i dostepem do internetu

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    W D90 najbardziej irytuje mnie AF -jest niby szybki ale jak dla mnie za mało precyzyjny. Niestety porównuję go z tym co mam w D3, dlatego wymagania mam spore.
    To chyba prawda
    Z nowymi szkiełkami z AF-Sem jest dobrze ale te mam ciemniejsze i często błąd mieści się w GO ale używając 85/1.8 i 50/1.8 mam spory odsetek nietrafionych fotek.