No dobra, jak ACR miało odszumowywanie na 25. to ja już nic nie mówię...![]()
No dobra, jak ACR miało odszumowywanie na 25. to ja już nic nie mówię...![]()
a mimo wszystko mógłbyś ? bo już dosyć późno jest i mam lekką pomroczność (wolno chwytam)
[dopisane]
czyżby chodziło o to, że to mała wartość ? owszem, mała bo ostrość twarzy, która znajdowała się na tym zdjęćiu (jak widać zaprezentowałem jedynie mało ciekawy bokeh) była dla mnie dosyć istotna -i chciałem aby na wersji z ACR była taka sama jak z NX2 -owszem2, mogłem dać color na p[owiedzmy 50 i odszumianie luminacji na powiedzmy 70, ale wtedy ostrość/detal idą w las i są nieporównywalnie gorsze niż w NX2
aha i dodam jeszcze, że wraz z wzrostem odszumiania luminance, rośnie mocno "ciapkowatość" na fotce.....
wszystko stanie się jasne jutro (kurczę........ dziś właściwie) jak wstawię odpowiedniego NEFa do zabawy dla wszystkich![]()
Ostatnio edytowane przez Fatman ; 29.12.08 o 02:31
ACR nawet przy większych wartościach potrafi nie sprostać szumowi z tego co zdązyłem zauważyc,
używam wtyczki do Psa o nazwie Ninja Noise i naprawde nie ma mocnych nie zmiękcza zdjęć a szum nawet gruby powstały przy dłuższych naświetlaniach znika bez śladu.
załączam zdjęcie DRI z d90
to zdjęcie nie ma nic do szumu... niewiem jak mozna było pomyslec tak o zdjeciu 800x500... pełnej rozdzielczości bym i tak nie zmieścił bo jest limit, zamiesciłem je tak sobie, moze komus sie spodoba.
tu znalazłem nefy i jpgi z d90 jesli ktos jest zainteresowany pełną rozdzielczością w surowym stanie (przy okazji jest tez dobry test d90)
http://fotografuj.pl/Article/TEST_Ni...age/11#content
Według mnie 25 to bardzo duża wartość - choć ktoś wcześniej pisze, że jest odwrotnie
Ja używam bardzo małych wartości.
To co jeszcze dopowiedziałeś trochę pogrąża tego ACRa. W sumie ciekawe, bo to bardzo chwalony program. Może po prostu z tym D90 sobie nie radzi(nowa pucha).
"Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.
jak bede chcial krecic filmy to kupie kamere, niepotrzebny bajer zawyzajacy cene, ktos wspominal o gps????????? a na ch** mi gps w aparacie?
Sickside, postaraj się pisać tak, by nie było potrzebne używanie ** .
GPS w aparacie jest bardzo jazzy. Za GPS w Olku oddał bym nawet kurzotrzepaczkę.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto