Strona 88 z 199 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098138188 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 871 do 880 z 1989

Wątek: Olympus E-30

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Coraz bardziej sie skłaniam do kupienia go. Wypróbuje go na ślubach

Ciekawe jak szybko będzie spadać cena.

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Radku, mogłeś jeszcze (oficjalnie) zapytać o nową matrycę (szczególnie o DR oraz zachowanie przy ISO > 400) oraz zmiany w AF w stosunku do modeli z linii 3xx/4xx/5xx. To moim zdaniem jeden z poważniejszych atutów pierworodnego Exx 4/3.
    Co do technicznych kwestii nagrania, to oprócz drugiej kamery i łączonego tła mógłbyś jeszcze pomyśleć o zmianie jingla w podkładzie na dłuższy, lub mniej rytmiczny - MZ jego monotonny, nieco drażniący charakter zbyt mocno wkrada się w Waszą rozmowę.
    Poza tym: Świetna robota ! Doskonały pomysł i dobre wykonanie. O wiele przyjemniej zobaczyć porządny wywiad czy opis techniczny, niż nudnawe testy poparte sproszkowanymi danymi. Czyżby słynny Pan z Cameralabs miał poważną konkurencję ?
    Pozdrawiam !
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver Zobacz posta
    Radku, mogłeś jeszcze (oficjalnie) zapytać o nową matrycę (szczególnie o DR oraz zachowanie przy ISO > 400) oraz zmiany w AF w stosunku do modeli z linii 3xx/4xx/5xx. To moim zdaniem jeden z poważniejszych atutów pierworodnego Exx 4/3.
    Hmmm, pytałem o rzeczy nowe, te które mogliśmy sprawdzić/wcześniej przetestował Jacek. Fakt, że 11 pól AF w stosunku do serii 3/4/5xx jest znaczącym postępem, ale na E-30 spojrzałem z perspektywy E-3. Niemniej, dzięki za uwagi. Postaram się w przyszłości.
    Co do technicznych kwestii nagrania, to oprócz drugiej kamery i łączonego tła mógłbyś jeszcze pomyśleć o zmianie jingla w podkładzie na dłuższy, lub mniej rytmiczny - MZ jego monotonny, nieco drażniący charakter zbyt mocno wkrada się w Waszą rozmowę.
    Z muzyką sprawa nie jest prosta. Kamera, akurat tak się złożyło, że miałem do dyspozycji tylko duet HD/DV, ale muzyka... Dłuższe kawałki są pierońsko drogie. No, ale spróbuję jeszcze jakąś kasę na podkłady muzyczne wyskrobać.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Z muzyką sprawa nie jest prosta. Kamera, akurat tak się złożyło, że miałem do dyspozycji tylko duet HD/DV, ale muzyka... Dłuższe kawałki są pierońsko drogie. No, ale spróbuję jeszcze jakąś kasę na podkłady muzyczne wyskrobać.
    Szkoda że nie ma na forum Piotra Rubika, ten to dopiero podkłady robi
    A tak na serio - pokusiłbym się o miks dźwięku z mniejszym udziałem tła, lub z udziałem dynamicznym, tj. w scenach w których nikt nic nie mówi bo n.p. mruga sobie lampa ciut w górę, później w trakcie rozmowy - odpowiednio niżej.
    Na moje oko portal zrobi karierę. Siły, wiary i cierpliwości w dążeniu do doskonałości życzę. I mniejszej liczby takich zawracaczy, jak ja

Odnośnie E-30 - wiewiórki z "Amateur Photographer Magazine" donoszą, że G-1 ma lepszy DR od Canona 50D, Nikona D300 i D90. Jeszcze nigdy tak bardzo nie lubiłem wiewiórek !
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Na moje oko portal zrobi karierę. Siły, wiary i cierpliwości w dążeniu do doskonałości życzę. I mniejszej liczby takich zawracaczy, jak ja
    Co ty, prawie każdy materiał pokazuję najpierw Fotomicowi i zbieram gromy. Przecież o to chodzi.
    Odnośnie E-30 - wiewiórki z "Amateur Photographer Magazine" donoszą, że G-1 ma lepszy DR od Canona 50D, Nikona D300 i D90. Jeszcze nigdy tak bardzo nie lubiłem wiewiórek !
    Eeee, jakoś mi się wierzyć nie chce.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

qbic
    Gość
    Wiewiórki są ślepe albo pijane.

http://www.imaging-resource.com/PROD...CG1IMATEST.HTM

Nikon D90
    (Adobe Camera Raw 4.6b) 9.27

Canon EOS 50D
    (Adobe Camera Raw 4.6) 8.06

Panasonic DMC-G1
    (Adobe Camera Raw 5.2) 7.32

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Co ty, prawie każdy materiał pokazuję najpierw Fotomicowi i zbieram gromy. Przecież o to chodzi.
    Pozdrawiam
    Tak mi się portal spodobał, że aż mi się tryb punkciarza uruchomił Dołączam do klubu gromowładnych (a raczej do jego części pod tytułem "mądry Polak po prezentacji"), dla dobra Portalu.

Co do DR w E30 - opierając się na danych stanowiących że matryca systemu 4/3 ma powierzchnię 225mm kwadratowych, APS-C Canona ma ich 329 a w Nikonie jest aż 370, wychodzi po przeliczeniu że gęstość upakowania pikseli w przypadku matrycy G1 (więc i E30) jest o ~16,5% wyższa niż w przypadku 50D, i ~60% wyższa niż w przypadku D300 oraz D90. O ile w pierwszym przypadku można założyć że wyższość DR w G1 wynika po prostu z lepszej matrycy, o tyle w drugim możemy mówić o cudzie, w skład którego mogą wchodzić odmienne kryteria pomiaru dla poszczególnych systemów, lub mocniejsze niż w C i N zaangażowanie procesora G1 w obróbkę obrazu. Poprawcie mnie jeśli się mylę, a chciałbym

Pozdrawiam

EDIT: Qbic > nie spojrzałem przed wysłaniem. Rzeczywiście, ktoś im na święta porwał orzechy, i jedzą "wzmocnione" z poprzedniej jesieni

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Kompakty Fuji mają stosunkowo duży DR, chociaż matrycę mają kilkukrotnie mniejszą, niż 4/3. To wszystko kwestia technologi...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Trochę się pogubiłem w informacjach o obiektywach, które będą ostrzyć w E-30 na zasadzie detekcji kontrastu. Nowe obiektywy wraz z 14-54 II będą tak ostrzyć. Do starszych ma wyjść firmware dodające tą funkcjonalność. Tu pytanie - wszystkie starsze ZD to dostaną czy tylko wybrane Jeśli wybrane to które (np. starszy 14-54?) Rozumiem, że z tymi obiektywami, które będą ostrzyć po kontraście w E-30, będzie również działać AF w micro4/3 za pomocą opcjonalnego adaptera
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Nowe obiektywy wraz z 14-54 II będą tak ostrzyć.
    Na razie wszystkie nowe (9-18 i 14-54II) ostrzą, więc można przypuszczać, że inne nowe także będą.

Do starszych ma wyjść firmware dodające tą funkcjonalność. Tu pytanie - wszystkie starsze ZD to dostaną czy tylko wybrane
    Była tylko mowa, że będą się starać, także prawdopodobnie niektóre szkła nigdy nie będą ostrzyć po kontraście (np. 14-54, skoro zrobili jego nową wersję, tylko żeby takie coś dodać).

Rozumiem, że z tymi obiektywami, które będą ostrzyć po kontraście w E-30, będzie również działać AF w micro4/3 za pomocą opcjonalnego adaptera
    Praktycznie na 100% można powiedzieć, że tak. Zapewne jednak wolniej niż dedykowane szkła do micro4/3.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów