Strona 53 z 199 PierwszyPierwszy ... 343515253545563103153 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 1989

Wątek: Olympus E-30

| OlyJedi Awatar jarekzon
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    http://www.dpreview.com/reviews/nikond90/page20.asp
    u dołu
    D90 ma nizsze szumy na iso 800 niż 400
    D300 też.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Właśnie przy wysokiej dynamice kot byłby czarny, bo byłby sporo ciemniejszy od maksymalnej zarejestrowanej wartości. Czym wyższa dynamika, tym wszystko poza najjaśniejszymi fragmentami sceny staje się ciemniejsze.
    Bzdura, wszystko zależy od krzywej jakiej użyto.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Oczywiście, ale generalnie zwiększanie dynamiki powoduje "dociskanie" histogramu w kierunku wartości 0. Oczywiście wartości rejestrowane w RAW moga się w ogóle nie zmieniać, ale przecież monitor nie posiada juz "zapasu" wartości które można wykorzystać.
    A w 99% przypadków krzywa transferu to zwykła gamma i nie nalezy przypuszczać, żeby w E30 było inaczej.
    Poza tym trudno mi wyobrazić sobie soft który dobiera krzywą transferu tak, żeby obraz stawał się jaśniejszy wraz ze wzrostem dynamiki, bo dynamika rośnie "do góry".
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Zastanawia mnie brak sampli z iso 100
    Autor jeszcze nie nauczył się obsługi sprzętu Wartość ISO przy zdjęciach została ustawiona na AUTO, a najniższa domyślnie ustawiona fabrycznie jest to wartość 200. To można zmienić w menu.
    Jack
    Edit: Małe wyjaśnienie związane z domyślnym ISO i filtrami artystycznymi. Domyślna czułość dla ustawienia ISO AUTO ma najniższą wartość 200. Napisałem, że da się zmienić w menu, ale (pomyliłem się) tylko na wartość wyższą.
    Jednak przy wybieraniu filtra artystycznego, E-30 ustawia sobie ISO na domyślną (czyli najniżej 200), ale można wejść do menu i przestawić czułość dla danej sesji zdjęciowej z danym filtrem na ISO 100.
    Ufff
    Jack
    Ostatnio edytowane przez Jack ; 27.11.08 o 15:32

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jarekzon Zobacz posta
    D300 też.
    Bo porównawcze zdjęcia z Dpreview robione są w JPG, a odszumianie w D90/300 włącza się automatycznie własnie od iso 800 (można to wyłączyć) -stąd zazwyczaj zdjęcia robione w JPG przy iso 400 wyglądają na bardziej zaszumione niże te w iso 800.............

tyle razy już było o tym pisane...........

piotrek204
    Gość
    I wyraźny szum na ISO200.
    Owszem, cienie wygladaja kiepsko.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Oczywiście, ale generalnie zwiększanie dynamiki powoduje "dociskanie" histogramu w kierunku wartości 0.(...)
    Patrząc na JPG masz zero informacji o tym, jak wygląda histogram w RAW.

Gdyby kot był kompletnie czarny ("przepalenie" na czarno), można by przypuszczać (ale tylko przypuszczać, bo może to po prostu być wynik kontrastowej krzywej), że DR jest małe - mieści światła, ale nie ma już miejsca na cienie.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Patrząc na JPG masz zero informacji o tym, jak wygląda histogram w RAW.
    Ale czym większa będzie dynamika, tym obiekty "w cieniach" staną się ciemniejsze po konwersji do JPG.

Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Gdyby kot był kompletnie czarny ("przepalenie" na czarno), można by przypuszczać (ale tylko przypuszczać, bo może to po prostu być wynik kontrastowej krzywej), że DR jest małe - mieści światła, ale nie ma już miejsca na cienie.
    Nie, gdyby kot był _zaszumiony_.
    DR jest limitowana od góry przez pojemność fotodetektorów, a od dołu przez rozdzielczość kwantyzacji i poziom szumów. Nie ma czegoś takiego, że aparat rejestruje wyłącznie wartości od pewnego poziomu (pomijając techniczne szczegóły przetwornika AC i energię fotonu, bo jest to wpływ zbyt mały żeby mógł być widoczny).
    Ostatnio edytowane przez mathu ; 27.11.08 o 15:34
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ale czym większa będzie dynamika, tym obiekty "w cieniach" staną się ciemniejsze po konwersji do JPG.
    Ależ farmazon. To zależy od nałożonej krzywej.

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No to powiedz jaki sens miałoby aplikowanie takich krzywych, przy których obiekty na wyjściu są jasniejsze na tle nieba niż na tle ściany.
    I skąd pomysł, że E30 tak robi.
    Fuji S5 Pro

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów