Strona 10 z 23 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 222

Wątek: 50mm F1.4 EX DG HSM dla 4/3

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Myślę, że ludziska będą zadowoleni podobne jak z 30tki.
    Pozdrówka.

Awatar kociasek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    DPReview przetestował już Zuiko Digital 50 F2.0, tak więc możemy go porównać bezpośrednio z Sigmą 50mm F1.4:
    http://www.dpreview.com/lensreviews/...ration.xml%3F3
    Jak widać, Sigma ustępuje rozdzielczością ZD, a i tak miała fory dzięki testowi na matrycy APS-C; według autorów z matrycą 4/3 wartość MTF50 Sigmy będzie jeszcze o ok. 13% gorsza.

Tak porównuję też zdjęcia tutaj: http://forums.dpreview.com/forums/re...6&changemode=1 (2 pierwsze na F1.4, pozostałe na F2) i stwierdzam, że dodatkowa światłosiła (Sigmy czy Leici) często nic do portretu nie wnosi...
    Ostatnio edytowane przez kociasek ; 29.09.08 o 20:40

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja się na tych wykresach nie znam zupelnie..ale jak juz chyba pisałem jeśli bezie tak dobra jak 30stka to znajdzie zapewne wielu nabywców pomimo jakichś tam ''wad''
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Znajdzie z dwóch powodów..
    1. F1.4
    2. Szybki AF
    To wystarczy aby to kupić
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Ja sobie tego szkła nie kupię, z uporem maniaka uważam stosownie szkieł projektowanych pod FF w 4/3 za półśrodek. Poza tym ZD 50/2 zadowala mnie całkowicie, co nie zmienia faktu, że przydałoby się super jasne (1.2-1.4) portretowe Zuiko o podobnej ogniskowej.
    Sigma 50/1.4 jest ciekawa bo stanowi trochę wyłom w dotychczasowej polityce tej firmy - oferowania tańszych ale w opinii klientów nieco gorszych czy mniej pewnych alternatyw. Tu Sigma wchodzi na dość dobrze zagospodarowany rynek - każdy (inny niż Oly) producent oferuje przecież 50-tki i to z dwóch wersjach - zarówno 1.4 jak i 1.7-1.8 a propozycja Sigmy cenowo nie jest tu jakąś kuszącą alternatywą... Ciekawy więc jestem czy walory tego szkła zadecydują że będzie w opiniach nabywców konkurencyjne względem "firmowych" 50/1.4...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Rozumiem Cię ktotek, ale są tacy co to wezmą bo potrzebują szybszego AF i na tym zarabiają.
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    [...] każdy (inny niż Oly) producent oferuje przecież 50-tki i to z dwóch wersjach - zarówno 1.4 jak i 1.7-1.8 a
    Z tym to nie jest tak do końca. To zależy co rozumiemy przez pojęcie 50 mm. Czy będzie to napis na obiektywie, czy ekwiwalent filmu 35mm. W pierwszym przypadku Olympus ma ZD 50mm/2.0. W drugim zaś przypadku, system 4/3 paradoksalnie jest jedynym mającym jasną 50tkę skierowaną dla całego systemu (Leica 25mm/1.4). W innych systemach 50tka na FF będzie 50tką, a na APS-C będzie 75tką po przeliczeniu. Stąd też narzekania w stosunku do Olympusa i całego systemu 4/3 są uzasadnione dopiero w tedy kiedy podnosi się zarzut słabej dostępności i wygórowanej ceny jasnych 50tek (w znaczeniu ekwiwalentu 35 mm).
    Ostatnio edytowane przez wujek.samo.h ; 29.09.08 o 21:45
    MK

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wujek.samo.h Zobacz posta
    Z tym to nie jest tak do końca. To zależy co rozumiemy przez pojęcie 50 mm. Czy będzie to napis na obiektywie, czy ekwiwalent filmu 35mm. W pierwszym przypadku Olympus ma ZD 50mm/2.0. W drugim zaś przypadku, system 4/3 paradoksalnie jest jedynym mającym jasną 50tkę skierowaną dla całego systemu (Leica 25mm/1.4). W innych systemach 50tka na FF będzie 50tką, a na APS-C będzie 75tką po przeliczeniu. Stąd też narzekania w stosunku do Olympusa i całego systemu 4/3 są uzasadnione dopiero w tedy kiedy podnosi się zarzut słabej dostępności i wygórowanej ceny jasnych 50tek (w znaczeniu ekwiwalentu 35 mm).
    No tak - porównując 50 mm miałem na myśli ogniskową i nie myślałem o Zuiko tylko N, C, P, S, których pięćdziesiątki w ich korpusach będą dawać takie same kąty widzenia co i Sigma...
    Leica 25/1.4 nie jest specjalnym walorem systemu Olka (szczególne zważywszy na cenę) bo podobny kąt widzenia w FF zapewniają właśnie 50-tki a w APS-X chociażby 35/2 - znacznie tańsze od Leici, co prawda ciemniejsze ale przy mniejszej matrycy walor jasności trochę traci na znaczeniu...
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    No tak - porównując 50 mm miałem na myśli ogniskową i nie myślałem o Zuiko tylko N, C, P, S, których pięćdziesiątki w ich korpusach będą dawać takie same kąty widzenia co i Sigma...
    Leica 25/1.4 nie jest specjalnym walorem systemu Olka (szczególne zważywszy na cenę) bo podobny kąt widzenia w FF zapewniają właśnie 50-tki a w APS-X chociażby 35/2 - znacznie tańsze od Leici, co prawda ciemniejsze ale przy mniejszej matrycy walor jasności trochę traci na znaczeniu...
    Zgadza się. Dlatego też postulowałbym porównywanie 50tki Sigmy dla 4/3 nie tylko ze szkłami oznaczonymi jako 50 mm, ale i z obiektywami rzędu Nikkor 85mm/1.8, czy Canon 85mm/1.8.

Co do Leiki 25mm/1.4 - gdyby cena i dostępność tego szkła były porównywalne z konkurencją nikt by nie narzekał na 4/3. A jedno takie szkło z powodzeniem zaspokoiło by popyt.
    MK

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wujek.samo.h Zobacz posta
    Co do Leiki 25mm/1.4 - gdyby cena i dostępność tego szkła były porównywalne z konkurencją nikt by nie narzekał na 4/3. A jedno takie szkło z powodzeniem zaspokoiło by popyt.
    Leica zawsze będzie droga i zwykle znajdzie się garstka czujących się lepiej mając taki znaczek na optyce i chcących za to zapłacić. Problemem jest brak Zuiko Digital 25/1.4 SWD za tysiąc złotych... . Byłby to najlepszy krok jaki obecnie można sobie wyobrazić w szklarni Olka, dobrze robiący całemu systemowi, inaczej niektórzy będą uciekać do konkurencji. Nie wiem czy można mieć nadzieję na takie szkło. Być może Olek i Leica jakoś dogadały sie między sobą czego efektem jest takie szkło Leici a nie Zuiko

Ok, kończę - myślę, że generalnie się zgadzamy a dyskusja offtopiczna...
    Facebook