Myślę, że ludziska będą zadowoleni podobne jak z 30tki.
Pozdrówka.
Myślę, że ludziska będą zadowoleni podobne jak z 30tki.
Pozdrówka.
DPReview przetestował już Zuiko Digital 50 F2.0, tak więc możemy go porównać bezpośrednio z Sigmą 50mm F1.4:
http://www.dpreview.com/lensreviews/...ration.xml%3F3
Jak widać, Sigma ustępuje rozdzielczością ZD, a i tak miała fory dzięki testowi na matrycy APS-C; według autorów z matrycą 4/3 wartość MTF50 Sigmy będzie jeszcze o ok. 13% gorsza.
Tak porównuję też zdjęcia tutaj: http://forums.dpreview.com/forums/re...6&changemode=1 (2 pierwsze na F1.4, pozostałe na F2) i stwierdzam, że dodatkowa światłosiła (Sigmy czy Leici) często nic do portretu nie wnosi...
Ostatnio edytowane przez kociasek ; 29.09.08 o 20:40
Ja się na tych wykresach nie znam zupelnie..ale jak juz chyba pisałem jeśli bezie tak dobra jak 30stka to znajdzie zapewne wielu nabywcówpomimo jakichś tam ''wad''
![]()
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
Znajdzie z dwóch powodów..
1. F1.4
2. Szybki AF
To wystarczy aby to kupić
/*...................*/
/* ...........................*/
Ja sobie tego szkła nie kupię, z uporem maniaka uważam stosownie szkieł projektowanych pod FF w 4/3 za półśrodek. Poza tym ZD 50/2 zadowala mnie całkowicie, co nie zmienia faktu, że przydałoby się super jasne (1.2-1.4) portretowe Zuiko o podobnej ogniskowej.
Sigma 50/1.4 jest ciekawa bo stanowi trochę wyłom w dotychczasowej polityce tej firmy - oferowania tańszych ale w opinii klientów nieco gorszych czy mniej pewnych alternatyw. Tu Sigma wchodzi na dość dobrze zagospodarowany rynek - każdy (inny niż Oly) producent oferuje przecież 50-tki i to z dwóch wersjach - zarówno 1.4 jak i 1.7-1.8 a propozycja Sigmy cenowo nie jest tu jakąś kuszącą alternatywą... Ciekawy więc jestem czy walory tego szkła zadecydują że będzie w opiniach nabywców konkurencyjne względem "firmowych" 50/1.4...
Rozumiem Cię ktotek, ale są tacy co to wezmą bo potrzebują szybszego AF i na tym zarabiają.
/*...................*/
/* ...........................*/
Z tym to nie jest tak do końca. To zależy co rozumiemy przez pojęcie 50 mm. Czy będzie to napis na obiektywie, czy ekwiwalent filmu 35mm. W pierwszym przypadku Olympus ma ZD 50mm/2.0. W drugim zaś przypadku, system 4/3 paradoksalnie jest jedynym mającym jasną 50tkę skierowaną dla całego systemu (Leica 25mm/1.4). W innych systemach 50tka na FF będzie 50tką, a na APS-C będzie 75tką po przeliczeniu. Stąd też narzekania w stosunku do Olympusa i całego systemu 4/3 są uzasadnione dopiero w tedy kiedy podnosi się zarzut słabej dostępności i wygórowanej ceny jasnych 50tek (w znaczeniu ekwiwalentu 35 mm).
Ostatnio edytowane przez wujek.samo.h ; 29.09.08 o 21:45
MK
No tak - porównując 50 mm miałem na myśli ogniskową i nie myślałem o Zuiko tylko N, C, P, S, których pięćdziesiątki w ich korpusach będą dawać takie same kąty widzenia co i Sigma...
Leica 25/1.4 nie jest specjalnym walorem systemu Olka (szczególne zważywszy na cenę) bo podobny kąt widzenia w FF zapewniają właśnie 50-tki a w APS-X chociażby 35/2 - znacznie tańsze od Leici, co prawda ciemniejsze ale przy mniejszej matrycy walor jasności trochę traci na znaczeniu...
Zgadza się. Dlatego też postulowałbym porównywanie 50tki Sigmy dla 4/3 nie tylko ze szkłami oznaczonymi jako 50 mm, ale i z obiektywami rzędu Nikkor 85mm/1.8, czy Canon 85mm/1.8.
Co do Leiki 25mm/1.4 - gdyby cena i dostępność tego szkła były porównywalne z konkurencją nikt by nie narzekał na 4/3. A jedno takie szkło z powodzeniem zaspokoiło by popyt.
MK
Leica zawsze będzie droga i zwykle znajdzie się garstka czujących się lepiej mając taki znaczek na optyce i chcących za to zapłacić. Problemem jest brak Zuiko Digital 25/1.4 SWD za tysiąc złotych.... Byłby to najlepszy krok jaki obecnie można sobie wyobrazić w szklarni Olka, dobrze robiący całemu systemowi, inaczej niektórzy będą uciekać do konkurencji. Nie wiem czy można mieć nadzieję na takie szkło. Być może Olek i Leica jakoś dogadały sie między sobą czego efektem jest takie szkło Leici a nie Zuiko
Ok, kończę - myślę, że generalnie się zgadzamy a dyskusja offtopiczna...