Chodzi o to ze wyniki 4/3 MTF sa wyzsze od FF ze wzgledu na wieksze upakowanie pikseli. Nie mozna wynikow porownywac bezposrednio, nie oznacza to ze szkla sa ostrzejsze tylko ze przy tej samej jakosci obrazu wychodzi wyzszy MTF. To samo szklo da rozne wyniki przy tej samej wielkosci matrycy a innej ilosci mpix.
Co do samego szkla to owszem jest podobno warte uwagi, jednak jak podkreslaja czesto wymaga przebierania w egzemplarzach.
Sigma dolepila bagnet 4/3 do szkla FF wiec pasuje niestety ono do systemu jak OM, roznica to sterowanie przyslona i AF. Zalozen podstaw systemu nie spelnia.
Jestem ciekaw jak sie ono sprawdzi przy 4/3, sprawdza sie przy FF ale przez duzo mniejsze upakowanie pikseli, sprawa robi sie skomplikowana.
Mozna odrzucic brzeg obrazu, w 4/3 nie rysuja ale rozdzielczosc w centrum ktora przy FF daje ostry obraz przy 4/3 moze dac niestety mydlo.
Moze sie okazac ze 1.4 to swiatlo teoretyczne, wymaga przymykania i... lepiej kupic ZD 50/2, cena podobna, mniejsze, ostre od pelnej dziury i makro w gratisie.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Szklo mnie bardzo interesuje, cena jeszcze akceptowalna, sa klopoty z dostepnoscia? Za wielka woda wyglada na dostepne.
Co do ZD25/1.4 to pewnie szybko go nie bedzie, szkoda ze olek wykastrowal nalesnika do swiatla 2.8, chyba jedynie walczac o rozmiar![]()
Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 29.09.08 o 22:45 Powód: Automatyczne scalenie postów
Raz jest raz go nie ma. Można kupić ale to nie jest tak, że idziesz kupujesz. Kiedyś dwa razy byłem na niego napalony i 2x nie było dostępne w B&H i Adoramie. Raz sprawdzałem to osobiście a raz znajomi mieli dzięki moim niespełnionym zachciankom wycieczkę po Manhattanie. Ostatnio było na stanie B&H - tak wynikało z ich strony, co jak się przekonałem niekoniecznie ma 100% odbicie w rzeczywistości - ich aktualizacja dostępności niekoniecznie działa, podobnie jak e-maile z powiadomieniem, że dany towar jest już dostępny...
Piotrek204, Ktotek,
Leici macie od ręki na Allegro. Cena 2500-2600. Tanio jak barszcz![]()
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether
Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 29.09.08 o 23:12
Jakoś zadziwiające, ale Sigma 30/1.4 nie mydli na Olkach przy f1.4. Więc pewnie i ta 50 mydlić nie będzie, a jeśli już to akceptowalnie. Za to powłok nikt nie ma lepszych od Sigmy.
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
Nie twierdze ze mydlic bedzie tylko ze tak moze byc.
Przyklad jak roznia sie wyniko FF i cropa dla tego samego szkla:
http://www.dpreview.com/lensreviews/...ration.xml%3F3
Sigma 30/1.4 jest szklem projektowanym pod cropy wiec sytuacja moze byc lepsza.
blablabla jak zawsze...
Leica za droga, sigma za duża zuiko za ciemne -a jasność ma na 4/3 "jakby mniejsze znaczenie" -gdybyście nie ładowali kasy w zabawki których sensu i tak nie widzicie mielibyście o wiele łatwiejszy żywot.
Co roku wymiana puchy na nowszą -przejścia i migracje systemowe - wywalanie kasy w błoto a 2500zł na szkło leici to "gwiezdne wojny" i sajensfikszyn... - ludzie!
Chcecie co innego to macie rynek zaj...any innośćią -choćby 5D i D700 a tam tony "tanio i dobrze" - w czym problem>?<
Już mi się ta cyfrowość w brzuchu wywraca -nie potraficie wyznaczyć sobie wymagań i potrzeb a do nich dobrać sprzętu.
Kręcicie w kółko ten sam temat -jest nie tak jak powinno albo nie tak jak gdzie indziej.
To do cholery czemu nie idziecie gdzie indziej?
Bo miało być a nie ma?
Gdzie miało być?
Kiedy -czy coś z roadmapu zostało pominięte>?<
Jak się nie wie co się chce to chce się wszystko- najlepiej za darmo i w najlepszym gatunku > wszystkim zdrowia i pieniędzy.
Jeden z drugim chciałby używać Dsa a nie spuści 200zł z ceny starego klamota by go się pozbyć i uszczęśliwić siebie i Ludzkość...
Kupiłem L25 2go dnia po premierze rynkowej -bo go potrzebowałem (jak sądziłem) za 1100euro. Okazało się że używam go raz na ruski rok.
Cieszę się z niego bo raz na ruski rok daje mi ujęcie jakiego potrzebuję
i tyle -po to został skonstruowany i sprawdza się znakomicie.
Sigma o której mowa też została skonstruowana DO ROBIENIA ZDJĘĆ a nie by konkurować w porównaniach, rankingach i wysokościach półek.
To że nie ma takiego czy innego obiektywu w 4/3 wynika z prostej przyczyny -nie ma ich kto kupować.
Niestety - przykładem TopPro - zamiast mieć 2 szkła i robić nimi zdjęcia wszyscy kolekcjonują puszki i inne pierdoły i analizują sznse na rynku oraz obroty i pozycję w klasyfikacji rankingowej największych firm w branży.
Gdzie tu jest miejsce na fotografię>?<
Sigmy nie było -źle
Sigma jest -źle bo "niesystemowo" jak*zuiko
Leici nie było -źle
Leica jest -źle bo drogo i miało być zuiko
Zuiko wypuści jakąś systemową perełkę to źle bo miało być tanio jak 20 letnie wykopaliska z allegro ...
A jak wiadomo światło w szkle do 4/3 to nie to samo co światło w FF bo tam to światło jest bardziej świetliste?
Jakby zuiko wypuściła dajmy na to 21mm f 1.7 do 4/3 to byłby lament że to nie 25 i 1.2 a do tego takie drogie a GO i tak większa jak gdzie indziej...
O tak -lepiej władować kasę w E-3 czy inne pińsetdziesięć i ślinić się do Ds´a bo tam jest tanio i dobrze a taki EF35 to jak barszcz panie rozdają.
Oftopicznie ale nie da się czytać tych jęków już pod czymkolwiek co jest związane z olympusem.
Przecież można wyrwać doskonalszy sprzęt za ułamek cen jakie musicie wyharatać z kabzy olympusowi - zróbcie sobie dobrze > "olympus switch off" i będziecie mogli wreszcie poczuć radość nieskrępowanego fotografowania -wypróbowane!
fotka z 25tki -która powinna kosztować 500zł na allegro
Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 30.09.08 o 00:48