Kiepsko... w ogóle nie pokazuje potęgi 7-14. Xle dobrany kadr.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
12-60SWD wyszedł idealnie, a prawdziwie to na 12mm też beczkuje.
Ostatnio widziałem zdjęcia z kosioła robione rybim okiem (8mm), możliwość ujecia na jednej fotce: mozaiki podłogi, ścian, i fresków na suficie robi wrażenie![]()
Taki test powinien być robiony w małym pomieszczeniu...
W galerii w kat. "wszystkie szkła olka V3" jest wszystko oprócz 9-18, więc coś tam się dowiedzieliśmy. Faktem jest, że przydałyby się zdjęcia w pomieszczeniach.
No i... suma sumarum największy kąt widzenia daje ZD 8mm, oczywiście po wyprostowaniu. Zastanawiam się nad tą opcją, bo jest tylko 300 zł droższy od 9-18 o_O.
Na 9mm na brzegach jest spora nieostość. Co prawda nie czytałem całego artykułu ale wydaje mi się że wszystkie te zdjęcia były robione jednym obiektywem 7-14 więc o porównywaniu innym niż FOV nie może być mowy a szkoda bo chętnie bym zobaczył ten sam kadr ze wszystkich tych szkiełek.
Ostatnio edytowane przez czmielek ; 8.11.08 o 10:39
zapraszam do siebie http://czmielek.wix.com/chmielewski
Fajne poróownanie.
Nie jestem pewien cy to było robione tylko 7-14 - bo wtedy to nie byłoby miarodajne. Zdarza się, że FOV przy tej samej ogniskowej w różnych obiektywach delikatnie się różni.
Poza tym 9-18 ma chyba najgorszy kontrast i najmniej nasycone kolory. Kontrast widać w cieniach po prawej na dole, a kolory na niebie i dachówkach. Szkoda.
A może to nawet dobrze, łatwiej będzie wyciągać szczegóły z cieni, a kontrast zawsze można podbić.
http://biofos.com/esystem/9_18tst.html
SHARPNESS: Very Good: I was surprised and delighted to see levels of sharpness akin to the more expensive ZD7-14mm.
CORNERS: Very Good to excellent: to me there was no loss of sharpness in the corners on relatively close subjects. Corner sharpness will drop a tad on longer shots though - inevitable with UWA's
CONTRAST: Very Good - contrasty enough, but not over-done.
COLOUR RENDERING: Excellent: accurate, slightly warm but no major issues here.
RESOLUTION: Very good to excellent; bearing in mind its 'budget' status this lens competes very well.
CHROMATIC ABBERRATION: There is a touch of CA (PF) on areas having high contrast areas. Nothing dramatic.
BARRELLING: Average at 9mm, excellent at 18mm: This is a wide angle lens and as such is prone to a bit of barrel.
FLARE: I did not find flare an issue but I did not take off the hood. I'd expect flare when the sun hits the lens periphery.
HANDLING: Good, smooth zoom, manual focus the same as all Fly By Wire ZD's.