Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: 7-14 vs 9-18 vs 12-60 porownanie Fov

qbic
    Gość

7-14 vs 9-18 vs 12-60 porownanie Fov

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Kiepsko... w ogóle nie pokazuje potęgi 7-14. Xle dobrany kadr.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kamionka Mała
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    12-60SWD wyszedł idealnie, a prawdziwie to na 12mm też beczkuje.

Ostatnio widziałem zdjęcia z kosioła robione rybim okiem (8mm), możliwość ujecia na jednej fotce: mozaiki podłogi, ścian, i fresków na suficie robi wrażenie

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    154
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MichalS Zobacz posta
    Ostatnio widziałem zdjęcia z kosioła robione rybim okiem (8mm), możliwość ujecia na jednej fotce: mozaiki podłogi, ścian, i fresków na suficie robi wrażenie
    Mam takie ze swojego ślubu i są to najlepsze foty ze wszystkich moich ślubnych.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Taki test powinien być robiony w małym pomieszczeniu...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    W galerii w kat. "wszystkie szkła olka V3" jest wszystko oprócz 9-18, więc coś tam się dowiedzieliśmy. Faktem jest, że przydałyby się zdjęcia w pomieszczeniach.

No i... suma sumarum największy kąt widzenia daje ZD 8mm, oczywiście po wyprostowaniu. Zastanawiam się nad tą opcją, bo jest tylko 300 zł droższy od 9-18 o_O.

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Na 9mm na brzegach jest spora nieostość. Co prawda nie czytałem całego artykułu ale wydaje mi się że wszystkie te zdjęcia były robione jednym obiektywem 7-14 więc o porównywaniu innym niż FOV nie może być mowy a szkoda bo chętnie bym zobaczył ten sam kadr ze wszystkich tych szkiełek.
    Ostatnio edytowane przez czmielek ; 8.11.08 o 10:39

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Fajne poróownanie.
    Nie jestem pewien cy to było robione tylko 7-14 - bo wtedy to nie byłoby miarodajne. Zdarza się, że FOV przy tej samej ogniskowej w różnych obiektywach delikatnie się różni.
    Poza tym 9-18 ma chyba najgorszy kontrast i najmniej nasycone kolory. Kontrast widać w cieniach po prawej na dole, a kolory na niebie i dachówkach. Szkoda.
    A może to nawet dobrze, łatwiej będzie wyciągać szczegóły z cieni, a kontrast zawsze można podbić.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    http://biofos.com/esystem/9_18tst.html

SHARPNESS: Very Good: I was surprised and delighted to see levels of sharpness akin to the more expensive ZD7-14mm.

CORNERS: Very Good to excellent: to me there was no loss of sharpness in the corners on relatively close subjects. Corner sharpness will drop a tad on longer shots though - inevitable with UWA's

CONTRAST: Very Good - contrasty enough, but not over-done.

COLOUR RENDERING: Excellent: accurate, slightly warm but no major issues here.

RESOLUTION: Very good to excellent; bearing in mind its 'budget' status this lens competes very well.

CHROMATIC ABBERRATION: There is a touch of CA (PF) on areas having high contrast areas. Nothing dramatic.

BARRELLING: Average at 9mm, excellent at 18mm: This is a wide angle lens and as such is prone to a bit of barrel.

FLARE: I did not find flare an issue but I did not take off the hood. I'd expect flare when the sun hits the lens periphery.

HANDLING: Good, smooth zoom, manual focus the same as all Fly By Wire ZD's.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Daniello Zobacz posta
    No i... suma sumarum największy kąt widzenia daje ZD 8mm, oczywiście po wyprostowaniu. Zastanawiam się nad tą opcją, bo jest tylko 300 zł droższy od 9-18 o_O.
    Tylko srednio sie uzupelniaja Fiszaja wyprostujesz jak masz widoczki czy budynki, ale ludzi...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.