Strona 44 z 117 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 1164

Wątek: E-3 subiektywne odczucia posiadaczy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ja się przychylam jak najbardziej do opinii kolegów, iż kolorki są właśnie chłodniejsze i właśnie to od razu zauważyłem po przejściu z E-500. I tym samym skóra wchodzi bardziej w róż.
    Ostatnio edytowane przez kali999 ; 14.09.08 o 22:52

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    chomsky:
    Może testowałeś jakąś wersję "nigga" zza oceanu, dostosowaną do kolorowych odcieni skóry i z białych również robiącą czekoladki?
    Poważnie myślisz, że amerykańskie wersje się czymś różnią?
    Popieram to co napisał Eddie: kolorki są w miarę, ale WB czasami dobierany jest za chłodno, co skutkuje różowym odcieniem na twarzach. Z przepałów można wyciągnąć nieco więcej niż z E-330 a forsowanie cieni na wysokim ISO daje piękne pasy, które częściowo niweluje redukcja szumu w pp.
    Dla mnie ważne co piszesz o DR bo wiele legend w Sieci o to najtrudniej wybadać po samplach - w przeciwieństwie do szumu. Skoro porównujesz do E-330 i piszesz, że nie jest gorzej to mam jakiś ogląd - w E-330 nie widzę tragedii. Interesuje mnie czy dostrzegłeś jakąś zauważalną istotną różnicę w definiowaniu kolorów czy WB przez obie puszki w podobnych warunkach?
    W E-500 i E-330 są dostrzegalne...
    Interesuje mnie stabilizacja. W E-330 jestem w stanie utrzymać ZD 50/2 przy 1/100s tak, że praktycznie 100% kadrów mam ostrych jak żyletka - z ręki bez kombinowania, używania LCD itp. Skoro efektywna stabilizacja s E-3 wynosi 5 EV mogę oczekiwać tego samego dla 1/4s - wierzyć się nie chce... Piszę oczywiście o statycznych obiektach, bo przy fotografowaniu żywych ludzi takie czasy na niewiele się zdają...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Poważnie myślisz, że amerykańskie wersje się czymś różnią?

Dla mnie ważne co piszesz o DR bo wiele legend w Sieci o to najtrudniej wybadać po samplach - w przeciwieństwie do szumu. Skoro porównujesz do E-330 i piszesz, że nie jest gorzej to mam jakiś ogląd - w E-330 nie widzę tragedii. Interesuje mnie czy dostrzegłeś jakąś zauważalną istotną różnicę w definiowaniu kolorów czy WB przez obie puszki w podobnych warunkach?
    W E-500 i E-330 są dostrzegalne...
    Interesuje mnie stabilizacja. W E-330 jestem w stanie utrzymać ZD 50/2 przy 1/100s tak, że praktycznie 100% kadrów mam ostrych jak żyletka - z ręki bez kombinowania, używania LCD itp. Skoro efektywna stabilizacja s E-3 wynosi 5 EV mogę oczekiwać tego samego dla 1/4s - wierzyć się nie chce... Piszę oczywiście o statycznych obiektach, bo przy fotografowaniu żywych ludzi takie czasy na niewiele się zdają...
    Że się wtrące z E-510 przy ZD14-54 czasy 1/20s są nie straszne 90% fotek ostrych mi wychodzi więc tak sobie kombinuje że w E-3 powinno być co najmniej lepiej...
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dziekan Zobacz posta
    ZD14-54 czasy 1/20s są nie straszne 90% fotek ostrych
    Ale bliżej 14 czy 54? - różnica zasadnicza ...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Ale bliżej 14 czy 54? - różnica zasadnicza ...
    raczej na krótszym końcu ma się rozumieć - napstrykałem się w Chorwacji rozmytych fal wodospadów tym zestawem i wyniki co najmniej zadowalające - schodziłem do 1/10s ale tutaj to już u mnie była loteria z ostrością 50/50
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Czas 1/20s przy 54mm styknie jeśli nie ma ruchu w kadrze. Do fotek efektowych można się bujać nawet na 1/10s.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    chomsky:

Może testowałeś jakąś wersję "nigga" zza oceanu, dostosowaną do kolorowych odcieni skóry i z białych również robiącą czekoladki? Popieram to co napisał Eddie: kolorki są w miarę, ale WB czasami dobierany jest za chłodno, co skutkuje różowym odcieniem na twarzach. Z przepałów można wyciągnąć nieco więcej niż z E-330 a forsowanie cieni na wysokim ISO daje piękne pasy, które częściowo niweluje redukcja szumu w pp. Wysokie ISO prosto z aparatu nie zachwyca, ale dobrze się odszumia.

AF zaczyna wymiękać dopiero w klimatach klubowo-weselnych czyli brak światła a do tego ruch, poza tym błyskawica.

Ostatnio znalazłem odpowiedź na pytanie: "jak to jest z tym ISO 1250"... Takie jaja, że w wizjerze wyświetla ISO1200 a wszędzie indziej ISO1250... Ciekawe czy to konkretny firmware (1.2) jest niedorobiony, czy coś pominięto w wirze walki...

p.s. naprawdę masz zdrowie do siedzenia przy OS 2.xx?
    Raczej pisze o OS 2,11. Nie o wersji dla kolorowych mieszkancow USA.
    Mam zdrowie siedziec bo nie mialem mnostwa Raw z E3 a te z E1 mieli nie wolniej niz PS.
    Czepiam sie kolorystyki i przepalow, bo ISO mniej mnie interesuje. Wiekszosc zdjec w pomieszczeniach robie na ISO 200 z wykorzystaniem kilku lamp, rozswietlajacych lepiej, czy gorzej cala sale. Iso mniej mnie interesuje ( chociaz lepiej miec to niskoszumiace, przyznaje).
    Co do przepalania bialego, nie chce sie jakos przekonac.
    czesc.Ch.

GoOrange
    Gość
    chomsky:
    ...p.s. naprawdę masz zdrowie do siedzenia przy OS 2.xx?
    W takim razie czym najlepiej wywoływać RAW-y z E-3?

(Właśnie mi lampa przyszła gratisowa... super jest)

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ma ktoś może jakiś pomysł na moje wcześniejsze zapytanie? Bo nie mogę tego rozkminic a bardzo mi na tym zależy..

Pozdrawiam;MicSzu.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Zachwyciła mnie stabilizacja E-3ki w sobotę... na ogniskowej 54 mm w kicie powychodziły mi nieporuszone zdjęcia na czasach 1/15-1/20 sekundy... bajka.

Ale za to wczoraj znienawidziłem olka (i siebie - swoje gapiostwo) za szumy... zrobiłem (prawie zrobiłem) najlepsze ślubne zdjęcie w życiu - tylko zapomniałem obnizyć ISO z 800 na 100 po wyjściu z pomieszczenie, niedoświetlając w dodatku... i spaprałem jakość foty kompletnie, nie sądzę aby udało się ją uratować do odbitki 15-21...