Strona 13 z 28 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 275

Wątek: Zuiko Digital 14-54

| OlyJedi Awatar Drughi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Właśnie przeczytałem na fotopolis.pl, że funkcja ta dostępna jest tylko w obiektywach:14-42mm f/3.5-5.6, 40-150mm f/4.0-5.6 i nowym 25mm f/2.8 Pancake.

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7475&p=5
    OLYMPUS Your Vision, Our Future

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Drughi Zobacz posta
    Właśnie przeczytałem na fotopolis.pl, że funkcja ta dostępna jest tylko w obiektywach:14-42mm f/3.5-5.6, 40-150mm f/4.0-5.6 i nowym 25mm f/2.8 Pancake.
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7475&p=5
    Hmmm - nie jest dobrze, wie ktoś co na to Olympus - są planowane jakieś aktualizacje dla innych szkieł?
    I jeszcze szybkie pytanie dla posiadaczy - rozumiem, że jest tam histogram na żywo? - czy może on działać pokazując wyłącznie przepały?- tak jak starsze Olki pokazują po zrobieniu zdjęcia - migające na czarno przepalone obszary (lub coś w tym stylu)...?
    Jak tam działa auto ISO? - pokazuje w wizjerze aktualnie ustawione ISO w tym trybie?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Histogram na żywo owszem jest w trybie LV. Jest też ciekawa funkcja podglądu na żywo z zastosowaniem bracketingu - ekran jest dzielony na cztery części, a w każdej widać efekt ustawień dla poszczególnych wartości ekspozycji. Można też przełączyć na podgląd dla różnych wartości WB.
    Natomiast przepały (na czerwono) i niedoświetlenia (na niebiesko) pokazuje tylko podczas przeglądania zdjęć (funkcja Info) lub bezpośrednio po wykonaniu zdjęcia, jeśli taki akurat podgląd ustawimy. W tym trybie jest również ciekawy histogram dla składowych RGB. Aktualnych ustawień ISO w trybie Auto nie pokazuje.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Xano ; 10.08.08 o 15:49

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Olyjan Zobacz posta
    z obiektywem ZD 14-54 nie działa nowa funkcja AF na zasadzie detekcji kontrastu
    Ups, to trochę przykre. Fajne szkiełko, a tu taka "skucha". Nie żeby mi jakoś bardzo zależało na tej funkcjonalności, ale ciekawe co takiego "magicznego" jest w tym ustawianiu ostrości detekcją kontrastu że część obiektywów działa, a część nie?
    Dla mnie to spora wada, szczególnie w kontekście u4/3.

Co gorsza z tego co piszecie to rozumiem że 12-60 też nie działa w tym trybie.
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez serafin Zobacz posta
    czyli histogramu "na żywo" nie ma e520? troche szkoda....bo trzeba zrobić kilka ujeć i sprawdzić które ma dobrą ekspozycje...
    Jest. Przecież Olyjan napisał to w pierwszym zdaniu

Histogram na żywo owszem jest w trybie LV.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Napisał serafin
    czyli histogramu "na żywo" nie ma e520? troche szkoda
    Jak pisałem wcześniej histogram na żywo jest widoczny na ekranie LCD po przełączeniu w tryb LV. Niestety przepały i niedoświetlenia można zobaczyć dopiero po wykonaniu zdjęcia. Dlatego przydatna okazuje się funkcja podglądu bracketingu.
    MAF napisał:
    ciekawe co takiego "magicznego" jest w tym ustawianiu ostrości detekcją kontrastu że część obiektywów działa, a część nie?
    Mnie się wydaje, że to sztuczne (celowe?) ograniczenie. Bo nawet obiektywy niekompatybilne z tą funkcją, a do takich należy też niestety 12-60, przełączają się w tryb Hybrid AF i ostrzą wstępnie właśnie na zasadzie kontrastu, a następnie lustro opada i czujnik AF ostrzy dokładnie. Zajmuje to niekiedy parę sekund !

| OlyJedi Awatar Drughi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Przy okazji pytanie do posiadaczy ZD 14-54:
    czy luz wysuniętej "mordy" to normalna rzecz ? Przy pierścieniu, z którego wysuwa się tubus jest to ok 1mm, ale już na końcu obiektywu przy osłonie jest to ok. 2mm. Wprawdzie obiektyw ma uszczelnienia (tak przynajmniej go opisują), ale ten luz mnie martwi. Wpływu na jakość zdjęć to nie ma, jednak we wizjerze widoczne są przesunięcia obrazu przy poruszaniu tubusem.

Pozdrawiam.
    Sprawdzałem go przed chwilą i faktycznie takowy luz jest. Przy pierścieniu to ok 0,5 mm, a na końcu jest to ok 1 mm. W wizjerze również wystąpiło minimalne przesunięcie. Nie martw sie tym luzem. Testowałem również obiektywy innych systemów i tego typu luzy również tam występują.

Pozdrawiam
    OLYMPUS Your Vision, Our Future

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dzięki !!! Uspokoiłeś mnie. Po prostu będę bardziej uważał.
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar gama
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Blokująca się przysłona

Witam. Posiadam 14-54 od roku. Od czasu do czasu blokuje mi sie przysłona, prawdopodobnie na najmniejszym otworze ponieważ "widzę ciemność" i aparat nie może złapać AF. Objaw ustępuje po wyzwoleniu migawki. Niestety wskazuje że to wina obiektywu. Czy mieliście podobne objawy. Obiektyw mam jeszcze na gwarancji. Co radzicie SERWIS?
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Serwis.

Ale o problemie pierwsze słyszę... nie zasadziłeś gdzieś szkiełkiem?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.