Właśnie przeczytałem na fotopolis.pl, że funkcja ta dostępna jest tylko w obiektywach:14-42mm f/3.5-5.6, 40-150mm f/4.0-5.6 i nowym 25mm f/2.8 Pancake.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7475&p=5
Właśnie przeczytałem na fotopolis.pl, że funkcja ta dostępna jest tylko w obiektywach:14-42mm f/3.5-5.6, 40-150mm f/4.0-5.6 i nowym 25mm f/2.8 Pancake.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7475&p=5
OLYMPUS Your Vision, Our Future
Hmmm - nie jest dobrze, wie ktoś co na to Olympus - są planowane jakieś aktualizacje dla innych szkieł?
I jeszcze szybkie pytanie dla posiadaczy - rozumiem, że jest tam histogram na żywo? - czy może on działać pokazując wyłącznie przepały?- tak jak starsze Olki pokazują po zrobieniu zdjęcia - migające na czarno przepalone obszary (lub coś w tym stylu)...?
Jak tam działa auto ISO? - pokazuje w wizjerze aktualnie ustawione ISO w tym trybie?
Histogram na żywo owszem jest w trybie LV. Jest też ciekawa funkcja podglądu na żywo z zastosowaniem bracketingu - ekran jest dzielony na cztery części, a w każdej widać efekt ustawień dla poszczególnych wartości ekspozycji. Można też przełączyć na podgląd dla różnych wartości WB.
Natomiast przepały (na czerwono) i niedoświetlenia (na niebiesko) pokazuje tylko podczas przeglądania zdjęć (funkcja Info) lub bezpośrednio po wykonaniu zdjęcia, jeśli taki akurat podgląd ustawimy. W tym trybie jest również ciekawy histogram dla składowych RGB. Aktualnych ustawień ISO w trybie Auto nie pokazuje.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez Xano ; 10.08.08 o 15:49
Ups, to trochę przykre. Fajne szkiełko, a tu taka "skucha". Nie żeby mi jakoś bardzo zależało na tej funkcjonalności, ale ciekawe co takiego "magicznego" jest w tym ustawianiu ostrości detekcją kontrastu że część obiektywów działa, a część nie?
Dla mnie to spora wada, szczególnie w kontekście u4/3.
Co gorsza z tego co piszecie to rozumiem że 12-60 też nie działa w tym trybie.
Napisał serafinJak pisałem wcześniej histogram na żywo jest widoczny na ekranie LCD po przełączeniu w tryb LV. Niestety przepały i niedoświetlenia można zobaczyć dopiero po wykonaniu zdjęcia. Dlatego przydatna okazuje się funkcja podglądu bracketingu.czyli histogramu "na żywo" nie ma e520? troche szkoda
MAF napisał:Mnie się wydaje, że to sztuczne (celowe?) ograniczenie. Bo nawet obiektywy niekompatybilne z tą funkcją, a do takich należy też niestety 12-60, przełączają się w tryb Hybrid AF i ostrzą wstępnie właśnie na zasadzie kontrastu, a następnie lustro opada i czujnik AF ostrzy dokładnie. Zajmuje to niekiedy parę sekund !ciekawe co takiego "magicznego" jest w tym ustawianiu ostrości detekcją kontrastu że część obiektywów działa, a część nie?
Sprawdzałem go przed chwilą i faktycznie takowy luz jest. Przy pierścieniu to ok 0,5 mm, a na końcu jest to ok 1 mm. W wizjerze również wystąpiło minimalne przesunięcie. Nie martw sie tym luzem. Testowałem również obiektywy innych systemów i tego typu luzy również tam występują.
Pozdrawiam![]()
OLYMPUS Your Vision, Our Future
Dzięki !!! Uspokoiłeś mnie. Po prostu będę bardziej uważał.
Pozdrawiam![]()
Witam. Posiadam 14-54 od roku. Od czasu do czasu blokuje mi sie przysłona, prawdopodobnie na najmniejszym otworze ponieważ "widzę ciemność" i aparat nie może złapać AF. Objaw ustępuje po wyzwoleniu migawki. Niestety wskazuje że to wina obiektywu. Czy mieliście podobne objawy. Obiektyw mam jeszcze na gwarancji. Co radzicie SERWIS?
Pozdrawiam.
Serwis.
Ale o problemie pierwsze słyszę... nie zasadziłeś gdzieś szkiełkiem?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.