Znalazłem link na cyfrowej http://www.fot-o-grafiti.hr/default.asp?IDArt=386
To szkło nie może być tanie...Strzelam w zakres 5.5-7kPLN
![]()
Znalazłem link na cyfrowej http://www.fot-o-grafiti.hr/default.asp?IDArt=386
To szkło nie może być tanie...Strzelam w zakres 5.5-7kPLN
![]()
Pozdrawiam,
Piotr.
Jeśli cena będzie w granicach 7tyś oznacza że cała gadka Olympusa o tańszych szkłach do 4/3 to zwykłe kłamstwa i nabijanie użytkowników w balona.
7 tyś kosztuje L 2.8 70-200 IS USM Canona - a szkła do 4/3 miały być mniejsze i tańsze.
Rozmiary ma ogromne , wagę też i jeśli cena będzię identyczna jak Lki to raczej Olympus nie pozyska klientów, a obecne jego kłopoty finansowe raczej się pogłebią.
Pozdrawiam
Robert
The new ZD lenses that are the original subject of this thread are supposed to be available this fall. They are all high-end constant-aperture lenses that appear to be designed for professional photographers like many of their past lenses. Here are estimated US$ prices based on Euro prices released by an Australian distributor:
ED 14-35mm f2.0 --- $3000
ED 35-100mm f2.0 --- $3600
ED 90-250mm f2.8 --- $6000
Jeśli to okaże się prawdą to zmienie obóz sprzętowy. ;(.
Pozdrawiam
Robert
O w mordę... Chociaż droga dochodzenia do tych kwot trochę pokrętna: Australian distributor guessed $ based on Euro...
Gdzie to znalazłeś?
Pozdrawiam,
Piotr.
www.google.com - po wpisaniu Zuiko Digital 35-100 f/2
Jeśli ceny się sprawdzą po obecnym kursie cenna netto to odpowiednio:
ED 14-35mm f2.0 --- $3000 = 9900zł. - bez vatu i cła.
ED 35-100mm f2.0 --- $3600 = 1188zł.- bez vatu i cła.
ED 90-250mm f2.8 --- $6000 = 1980zł. - bez vatu i cła.
Zate pięniądze można nabyś 1dMkII z zestawem kilku szkieł L - porażka Olympusa jednym zdaniem.
Pozdrawiam
Robert
Jeżeli to się potwierdzi to obawiam się, że jest już po nas... Olek będzie sprzedawał nowe szkła w cenie... Canona 5DW kontekście wątku o przyszłości 4/3 zaczynam mieć poważne obawy
No chyba, że pokażą jaką kosmiczną puszkę, ale i tak nas na nią stać nie będzie
![]()
Pozdrawiam,
Piotr.
ot i przykrość, ale ja takiej ceny powyżej 10tys zł spodziewałem się od zapowiedzi produktu (2/35-100mm) i już dawno wybiłem sobie z głowy kupowanie tej armaty. Największą przyjemność sprawia mi obecnie próbowanie różnego "badziewia" stałoogniskowego. Robię składanki miękkorysujące i przerabiam przysłony w obiektywach w/g własnego "patentu"---niedługo więcej o tym napiszę...--pozdrawiam i życzę mimo wszystko zadowolenia z Olków
http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/soft.jpg
(trochę pod Avedona)
No bez przesady, ja tam z E-1 jestem baaaardzo zadowolony, tylko chciałbym, żeby to był mój system za np 20 lat...![]()
Czekamy na opisy! Po tym jak Janko Muzykant narobił smaku swoim "impresjonizmem" na cyfrowej sam nabrałem ochoty na takie eksperymenty, ale niestety muszę poczekać z 10 lat aż mi młodzież podrośnie...![]()
Pozdrawiam,
Piotr.
Hmm ciekawe... ale krcze myślę, że Olympus ze swoim doświadczeniem wie co robi i nie będzie się narażał na straty... a te szkła to wybitne przygotowanie pod nową puszkę.
Czekajmy na nią i na panasonica...
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
IMO to szkło nie może być takie drige max 5 tyś. Tak jak ktoś napisał, że obiecywano że szkłą będą tanie i leżejsze. W olka jeszcze nie wchodzę. W sumie to i dobrze, zanim to zrobie wyjdzie kilka szkiełek i zobaczymy ich ceny.
Jak będą z kosmosu to niestety system jest skazany na porażkę.
było sobie życie