Fatman - dzięki - a dlaczego lampa ustawiona była na -1EV? Po co?
Fatman - dzięki - a dlaczego lampa ustawiona była na -1EV? Po co?
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
ma -1EV bo chciałem żeby tylko delikatnie musnęła pierwszy plan -żeby nie było jej za bardzo widać -iso 800 gwarantowało duży zapas podczas obróbki (jeśli chodzi o wyciąganie) -użycie całej mocy błysku dobranej przez aparat podczas focenia z palnikiem na wprost, moim zdaniem zniszczyło by cały klimat zdjęcia (kolorki w tle by osłabły itd)
druga kurtyna to ryzyko, nie każda para lubi "majzy" choć ja osobiście uwielbiam (zwykle też staram się podpytać o oczekiwania).
Ale fakt - fatman ma rację, szum zawsze można zblurować w PS i będzie git. Tylko ile roboty...potem
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
z robotą potem jest tylko jeden problem, trzeba to zrobić natychmiast po ślubie/weselu/plenerze -ja wtedy jestem podekscytowany i łatwo mi idzie -ale jak juz odłożę coś na później......... to jest masakraemocje opadają, zdjęcia wydają się normalne, dostrzegam w nich błędy.......... nic mi się nie chce itd.... i trzeba się zmuszać do pracy
![]()
ja zwykle jak najszybciej obrabiam rawy i potem zostawiam do masowej konwesji na jpg, co zwykle mu zajmuje koło 1h. Potem to już luz, dokadrować, coś występlować, ostatnie korekty i włala...Im więcej zrobię w Rawie tym łatwiej mi potem z jpegami. Ale nie lubię tego etapu, bo jest dość wolny.
Generalnie kiedyś lubiłem obróbkę - śluby skutecznie mi ją obrzydziły.
A z innej beczki - na ciemnej imprezie używacie pełnego mauala w korpusie i na lampie, czy M na korpusie a ttl w lampie? Czy jeszcze innej konfiguracji?
Ostatnio edytowane przez lessie ; 8.08.08 o 11:39
Sebastian
dokładnie zważywszy kiedy młodzi oczekują od ciebie 500 i więcej zdjęć obróbka staje się niestety smutną kolejnością...
dużo łatwiej byłoby się skupić na kilku perełkach
Teraz pytanie do Fatmana - tylko śluby, czy też inna praca zawodowa, a jeżeli inna, czy ktoś do pomocy w obróbce...
trochę fotografowie napędzili sobie tą robotę - 500fotek to przegięcie pały. Nawet Yervant nie zrobi 500 perełek, więc będzie 100 extra i 400 do uśpienia
Sebastian