Strona 7 z 26 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 255

Wątek: Ślubne w wykonaniu Fatmana

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam

"Zwykle siedzę nad zdjęciami 3-6 godzin."

to ile zdjęć w tym czasie obrobisz ?
    czy wliczasz w ten czas selekcję zdjęć ?
    czy mam rozumieć że 3-6 godzin zajmuje Ci obróbka zdjęć z jednego ślubu ( przygotowania, ślub, wesele, plener ) ?

pozdrawiam
    OBYWATELGC

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    OBYWATELGC, 3-6 godzin jedna sesja, czyli przygotowania-ślub-wesele, plener to następna sesja (i zwykle jest tam teżsporo zdjęć).
    Metoda prosta, już podczas robienia zdjęć, część nieudanych kasuję, następnie w podczas przeglądania miniaturek w oknie otwierania pliku odrzucam duble i kolejne nieudane ujęcia -wybieram po około 20 plików (zaznaczam je) i wgrywam do ACRa.
    Tam następuje wstępna obróbka (która zazwyczaj jest już obróbką finalną) -jeśli potrzeba to już w PSie pracuję nad zdjęciem dalej (łatka, stempel, zmiana rozdzielczości, odszumienie).
    Nagrywam zdjęcia na dysk, i wybieram kolejną dwudziestkę. I tak do momentu aż skończę. Bo jak w połowie zrobię przerwę np. na 2-3 dni.............. to proces wydłuża się conajmniej o tydzień

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    no własnie ja siedzę nad ślubem zwykle ok 20 godzin,, a to obejmuje tylko wywołanie zdjeć w Lightroomie oraz ewentualne poprawki na paru portretowych dla Panny młodej...

robie też ok 1000 zdjęć.. młodym daje ok 700-800 zdjęć

czy jestem tak wolny w obróbce?
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    czyli bez pleneru ok
    to ile dokładnie zdjęć w tym czasie obrobisz ?
    OBYWATELGC

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    OBYWATELGC, 3-6 godzin jedna sesja, czyli przygotowania-ślub-wesele, plener to następna sesja (i zwykle jest tam teżsporo zdjęć).
    Metoda prosta, już podczas robienia zdjęć, część nieudanych kasuję, następnie w podczas przeglądania miniaturek w oknie otwierania pliku odrzucam duble i kolejne nieudane ujęcia -wybieram po około 20 plików (zaznaczam je) i wgrywam do ACRa.
    Tam następuje wstępna obróbka (która zazwyczaj jest już obróbką finalną) -jeśli potrzeba to już w PSie pracuję nad zdjęciem dalej (łatka, stempel, zmiana rozdzielczości, odszumienie).
    Nagrywam zdjęcia na dysk, i wybieram kolejną dwudziestkę. I tak do momentu aż skończę. Bo jak w połowie zrobię przerwę np. na 2-3 dni.............. to proces wydłuża się conajmniej o tydzień
    Nie masz czasami dość?

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    andytown, zapewne obrabisz dokładniej niż ja -zdjęcia, które uznam za mniej wartościowe obrabiam w mniejszym stopniu niż te "perełki". Najwięcej czasu i tak zajmuje mi wgranie tego wszystkiego do PSa i nagranie -szlag mnie przy tym trafia

alakin, właśnie na tym polega mój sposób na obróbkę -jednym ciągiem jak robot do końca -żeby broń Boże nie dać świadomości szansy na wysłanie impulsu: "stary nie masz już dego dość ? weź sobie odpocznij.........."

No, czas na kolejną parę -tym razem jest to Alicja i
    Tomek. Cudownie się z nimi współpracowało -plener był wręcz niesamowitą przygodą

11.

12.

13.

| OlyJedi Awatar damnian
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    te ostatnie dla mnie poprostu wysmienite
    Ostatnio edytowane przez damnian ; 8.08.08 o 13:12

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    ja aż tylu nie robię...ostatnio ślub w USC, trochę imprezy i plener to razem jakieś 500-600 zrobiłem z czego wybrałem coś koło 300.
    A moje akcje są takie:
    1. Po zgraniu wszystkiego oglądam po kolei i wywalam nieudane bądź powielone klatki.
    2. Korekta na rawach wszystkich, które zostały.
    3. Zaznaczenie wszystkich i wywolanie - komp robi to sam, ja robię obiad/śniadanie/kolacje/ lub coś innego - najczęściej padam na pysk.
    4. Otwieram jpgi w PS - kadruję wszystko do 21x15, korekty tonalne, stempelki, odszumianie itd..
    Na tym mógłby być koniec ale...ja osobiście nienawidzę oglądania dużych formatów. Każdy "przeglądacz" do fotek coś nimi robi, skalując do wielkości ekranu, więc czasem oglądam i nie wierzę w to co widzę. Dlatego robię kolejną rzecz - wszystkie foty robię w wersji "do oglądania" - czyli najczęściej 800x600 piks lub nieco więcej ale więcej jak 1000 moim zdaniem nie ma sensu bo pionowe wyjdą w końcu znowu "za duże".
    I tak Młodzi dostają wersję "do ewentualnego wywołania lub dalszej edycji" i wersję na ekran.
    Aha, dochodzi obróbka części lub wszystkich fot do sepii i B/W. Sepie to robię sobie akcję i konwertuję wsadowo ale B/W to już zwykle trzeba indywidualnie każde. Robię co prawda akcję ale zaczytuję po kilka fot i kontroluję akcję - jak coś się nie podoba to poprawka.
    To mi zajmuje zwykle 1,5 tyg, bo foty robię tylko wieczorem po 2-3 godz.

A teraz najlepsze - mam 2 synów, z których jeden jest szybszy od pułapki na myszy, a drugi ma 3 tygodnie. Taka obróbka to jest hardkor najwyższych lotów.

Fatman - plener w sklepie robiłeś?
    Ostatnio edytowane przez lessie ; 8.08.08 o 13:05

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    lessie, tak -konkretnie to na stacji benzynowej BP

A teraz najlepsze - mam 2 synów, z których jeden jest szybszy od pułapki na myszy, a drugi ma 3 tygodnie. Taka obróbka to jest hardkor najwyższych lotów.
    Moje słodkie maleństwo też "pomaga" zazwyczaj jak może

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    co by trochę podsumowac: robisz fajne foty z bardzo ciekawym pomysłem. W połączeniu z profi sprzętem daje to extra efekt. Brałbym Cię na mój ślub w cenie z górnej półki bez marudzenia. Ale na mnie już nie zarobisz...