Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Marcinowe fotki

Mieszka w
    Strzelin
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Marcinowe fotki

Witam,
    chce się czegoś nauczyć, posłuchać rad starszych i mądrzejszych toteż bede wstawiał tutaj zdjęcia. Proszę oceniać, komentowac, krytykować.

Fotografią zajmuję się w sumie od niecałego roku, dlatego też w dziale dla poczatkujących.

1-zdjęcia, jakich wszędzie wiele
    2-portret. ostrość lekko podciągnięta na psie, choć mało kiedy z niego korzystam
    3-debiut jeśli chodzi o studio
    4-kolejny prosty portret
    5-kot
    6-pomidorki

na dniach chce się wybrac z aparatem na spacer to bedzie więcej zdjęć, wszystki wykonane Olkiem e500 z Zuiko 14-45.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	6.jpg
Wyświetleń:	104
Rozmiar:	296,4 KB
ID:	82911Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	5.jpg
Wyświetleń:	105
Rozmiar:	576,2 KB
ID:	82910Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4.jpg
Wyświetleń:	126
Rozmiar:	562,1 KB
ID:	82909Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3.jpg
Wyświetleń:	112
Rozmiar:	311,2 KB
ID:	82908Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	111
Rozmiar:	513,0 KB
ID:	82907Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	103
Rozmiar:	491,7 KB
ID:	82906
    E-500; Zuiko 14-45; Helios 58 mm f/2.0

| OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Siła reputacji
    312
    Moja galeria

Odp: Marcinowe fotki

Witaj Marcinie!
    Poświęć troszkę czasu na lekturę forum, popatrz co wstawiają i co poprawiają doświadczeni koledzy i wtedy sam potrafisz znaleźć dystans do własnych prac i je ocenić. Zwróć uwagę jak praktycy korzystają ze światła. Wszak ono maluje obraz.
    Powodzenia!
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Okropnie popsułeś 2kę - ciekawa twarz która aż prosi się o staranne światło by wyciągnąć dobry portret została ...echm...
    3ka jest porażająca, brakuje jej jakości, stylizacja przekombinowana i wątpię żeby tak cierpiąca i pobita dziewczynka była wstanie pozować i co więcej chwalić się tym jak wygląda - naciągane i niewiarygodne - chyba że do portfolio człowieka zajmującego się scenicznym oszpecaniem : /
    w 4ce zgubiłeś oczy a pokazałeś piersi (ok są całkiem niezłe ) - kadr może być - panowanie nad światłem nie...

Nie chce żebyś się uraził - wystawiłeś to skomentowałem zgodnie z tym jak moje oczy widzą.

Pozdrawiam
    Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
    Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
    http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem

Mieszka w
    Strzelin
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Urazić się nie urażę, o to chodzi zeby komentować.
    Co do trójki - charakteryzacja była celowa, nie miało na celu pomyslenie "o jej, jaka zmasakrowana", tylko koleżanka z wizażu chciała miec zdjęcia swoich prac więć ogarnęlismy temat. Zreszta, to był debiut w studio,wiec wiem ze jest słabo .

Jestem świadomy tego ze zdj nie sa najlepsze, mówię, fotografią od niecałego roku nie zajmuję, a dodałem je zeby wskazac wady bo chciałbym w przyszlosci lepiej focić.

| OlyJedi Awatar PanMarecq
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Widać ,że masz jakiś tam swój styl-lubisz mroczne i kontrastowe fotki . popracowałbym trochę nad kompozycją. A co do zdjęcia w studiu to super stylizacja jednak świeciłbym bardziej ostrym światłem...nie masz innych fotek z tej sesji?

Mieszka w
    Strzelin
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez PanMarecq Zobacz posta
    Widać ,że masz jakiś tam swój styl-lubisz mroczne i kontrastowe fotki . popracowałbym trochę nad kompozycją. A co do zdjęcia w studiu to super stylizacja jednak świeciłbym bardziej ostrym światłem...nie masz innych fotek z tej sesji?
    mam z ostrzejszym światłem jednak dla mnie ciemniejsze są bardziej mroczne.
    ale jak chcesz to wstawiam dwa z ostrzejszym :

ZDJECIA sa bez retuszu .
    7
    8
    Ostatnio edytowane przez marcin1999 ; 10.03.13 o 21:58

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez marcin1999 Zobacz posta
    mam z ostrzejszym światłem jednak dla mnie ciemniejsze są bardziej mroczne.
    ale jak chcesz to wstawiam dwa z ostrzejszym :
    7
    Moim zdaniem ciemniejsze sa po prostu ciemniejsze.Mrocznosc ja troche inaczej rozumiem-moze tak?Załącznik 83043Moge sie rowniez mylic.

Takie np. http://imageshack.us/a/img210/3236/kleen.jpg uwazam za mroczne
    albo takie http://imageshack.us/a/img823/7404/kleen35.jpg
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 10.03.13 o 22:18

Mieszka w
    Strzelin
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Zalezy własnie kto co uważa za mroczność. choć może nie użyłem właściwego słowa, może chodziło mi o jakiś ciemniejszy klimat, tajmniczość, sam nie wiem już. Po prostu takie bardziej mi się podoba.

Co do twojej propozycji edycji mojego zdjęcia, to przede wszystkim nie przepadam za takimi metodami - sa one dość krytykowane, dwa - że przy większym ostrzeniu zdjęcia i pogłębianiu go widac jeszcze bardziej wady zdjęcia - plecy i pupa modelki, są jakby poruszone (nie wiem czemu tak się działo, robiłem zdjęcia na statywie ale kolo od wynajmu studoa sadził, że tak ma być).

no i fakt - to dobre http://imageshack.us/a/img210/3236/kleen.jpg

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez marcin1999 Zobacz posta
    Zalezy własnie kto co uważa za mroczność. choć może nie użyłem właściwego słowa, może chodziło mi o jakiś ciemniejszy klimat, tajmniczość, sam nie wiem już. Po prostu takie bardziej mi się podoba.

Co do twojej propozycji edycji mojego zdjęcia, to przede wszystkim nie przepadam za takimi metodami - sa one dość krytykowane, dwa - że przy większym ostrzeniu zdjęcia i pogłębianiu go widac jeszcze bardziej wady zdjęcia - plecy i pupa modelki, są jakby poruszone (nie wiem czemu tak się działo, robiłem zdjęcia na statywie ale kolo od wynajmu studoa sadził, że tak ma być).

no i fakt - to dobre http://imageshack.us/a/img210/3236/kleen.jpg
    Widzisz,czesto jest trudno opisac co sie chce a co przeszkadza.Na pokazanym obrazie jest latwiej.Ale rozumiem i szanuje Twoje zdanie.Juz wiecej nie wezme Twojego zdjecia.Co do uwidaczniania wad,uwazam,ze lepiej je pokazac niz o nich nie mowic.Pozniej to mniej boli.
    Przekaz koledze od wynajmu ze jego sady nie sa prawdziwe i sie myli.Po prostu zle ustawiane swiatla bez znajomosci podstaw,bliki i krotkie polcienie.

Acha.Twoje jest po prostu niewyostrzone,inaczej piszac rozmazane,ale moze tak mialo byc.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 10.03.13 o 22:56

Mieszka w
    Strzelin
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Widzisz,czesto jest trudno opisac co sie chce a co przeszkadza.Na pokazanym obrazie jest latwiej.Ale rozumiem i szanuje Twoje zdanie.Juz wiecej nie wezme Twojego zdjecia.Co do uwidaczniania wad,uwazam,ze lepiej je pokazac niz o nich nie mowic.Pozniej to mniej boli.
    Przekaz koledze od wynajmu ze jego sady nie sa prawdziwe i sie myli.

Acha.Twoje jest po prostu niewyostrzone,inaczej piszac rozmazane,ale moze tak mialo byc.
    wady, które dostrzegam w swoich zdjęciach staram się na bieżąco przy każdej sesji eliminowac - na poczatku były to złe kadry,światło itp . pomimo to wiem, ze zdjęcia są dość słabe dlatego też załozyłem ten wątek aby mi wytykać błędy - im więcej ktoś da mi świadomości tego, co jest błędne i beznadziejne tym lepiej, bo na przykładach więcej się nauczę. Tak więc spokojnie można krytykowac, wytykac błędy i przerabiać zdjęcia. Nie zawsze muszę się zgadzać co do retuszu - każdy ma swój gust, ale ciekawi mnie tez to, kto jak widzi lepiej moje prace.
    Na dniach także bede robił zdjęcia i też oczekuję jakieś konstruktywnej krytyki .
    pozdrawiam.

---------- Post dodany o 22:15 ---------- Poprzedni post był o 21:56 ----------

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Przekaz koledze od wynajmu ze jego sady nie sa prawdziwe i sie myli.Po prostu zle ustawiane swiatla bez znajomosci podstaw,bliki i krotkie polcienie.

Aha i co do zdania, że nie przepadam za przeróbkami takimi, jaki był twój przykład - nie chodziło mi o to, że jest to złe, czy coś takiego. Tym bardziej nie chodziło mi o odegranie się za krytykę - po prostu, nie lubię takiego czegoś, ale to nie oznacza, że nie możesz dalej mi doradzać edytowac itp - mówię, krytyka przede wszystkim, podpowiadanie i doradzanie da mi szanse efektywniejszych zdjęć .