Strona 20 z 66 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 659

Wątek: Nowy System Olympusa - micro 4/3

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Oczywiście, że nie znam takich plotek, którymi mógłbym się podzielić.
    Przy ostatniej wizytacji z Japonii, komando wizytatorów doskonale kojarzyło OC z przeciekami z przed praktycznie 2 lat. Jakoś cenię swoją głowę ostatnio.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Oczywiście, że nie znam takich plotek, którymi mógłbym się podzielić.
    Przy ostatniej wizytacji z Japonii, komando wizytatorów doskonale kojarzyło OC z przeciekami z przed praktycznie 2 lat. Jakoś cenię swoją głowę ostatnio.

Pozdrawiam
    To zrozumiałe
    Szkoda, trzeba uzbroić się w cierpliwość...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Olympus PEN
    z drugiej strony: http://www.camerapedia.org/wiki/Olympus_Pen_F_lenses

ogniskowe się nie zgadzają.
    to czyjaś radosna twórczość
    (albo przeciek kontrolowany )

PS. PEN to bardziej format APS niż 4/3"

| OlyJedi Awatar żmija
    Mieszka w
    Pod W-wa
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Napisał Piotr...

Do niedawna używałem Olympusa, ostatnio przesiadłem się na 5D i zdaje się że już nie żałuję (choć jego wady dostrzegam, a także zalety E3). Cały czas patrzę co się dzieje u Olka, bo raz - mam sentyment i uważam go za dobry sprzęt (choć chyba Olek nie docenił parcia rynku na FF), dwa - myślę (tj. do dziś myślałem) o uzupełnieniu behemota 5D o małą lustrzankę E-4xx lub jakiś dobry kompakt (Ricoh, Panas...). Dzisiejsza nowina Olka to dla mnie świetne wieści. Jeśli spełni oczekiwania, to uzupełnię FF o jeszcze mniejsze od E4xx 4/3. Wprost idealnie. Kompakty już odpadają, zosteje microEsystem.

Informacja była zaskakująca. Ale po przemyśleniu, wydaje mi się że to Olkowa ucieczka do przodu przed FF. Ja się cieszę w dwójnasób. Gdybym kupił E3 zamiast 5D pewnie dziś bym się zastanawiał czy dobrze zrobiłem i jak będzie wyglądał 50-200 czy 7-14 z microEbody. Olek wykonuje zaskakujące, nieprzewidywalne ruchy, może niepokoić. Pewnie Minolciarze też po przejęciu przez Sony byli zaniepokojeni, a okazuje się że dobrze na tym wyszli.[/QUOTE]

Myślę, że jeszcze nie raz zmienisz sprzęt, i bardzo dobrze, bo chodzi o to, aby się świetnie bawić i mieć w miarę nowe zabawki.
    Ludzie kupują nowe samochody i po jakimś czasie je sprzedają, bo są nie nowe i temu nikt się nie dziwi.
    Natomiast jak się aparat zestarzeje to wszyscy są zdziwieni i już im nie wystarcza to co jeszcze rok temu było szczytem.
    Pozdrawiam,proszę się na mnie nie gniewać za emotikonkę.
    Ostatnio edytowane przez żmija ; 5.08.08 o 23:51
    Jestem nietolerancyjny wobec nietolerancji.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez osiołek Zobacz posta
    z drugiej strony: http://www.camerapedia.org/wiki/Olympus_Pen_F_lenses

ogniskowe się nie zgadzają.
    to czyjaś radosna twórczość
    (albo przeciek kontrolowany )

PS. PEN to bardziej format APS niż 4/3"
    Tyle że ten PEN to jakaś zupełna egzotyka. Na allegro nie ma nic do niego, a i na ebayu też nie za bardzo jest w czym wybierać.
    Zapraszam do albumu i galerii

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Czuję się zrobiony w wała przez Olka.
    Jestem amatorem. Miesiąc się zastanawiałem czy lustro/jakie czy Fuji f100 fs.
    Użytkownicy tacy jak ja przejdą na micro4/3. Dlaczego:
    1) masa
    2) taka sama wielkość matrycy, a to jest bardzo ważna rzecz, ważniejsza dla mnie niż el. wizjer.
    3) zawsze szansa kupić szkło 4/3, a w drugą stronę kicha
    4) Domyślam się, że filmiki i audio też pójdą.
    5) skoro nowa konstrukcja szkła jest łatwiejsza, to pewnie będzie i tańsza. zatem pewnie większe odpowiedniki z 4/3 nie będą tańsze, amogą co najwyżej być droższe...
    6) skoro amatorzy mówią papa, to przy klasycznym lustrze zostaną profesjonaliści, a dla nich daje się drogie szkła...
    7) By pokonać hybrydy pewnie będą względnie tanie zatem 4/3 odpada.
    Czy sigma będzie wspierać 4/3, czy raczej co co ma być hitem i co przyciągnie kasy od razu z klientów Panasłonika? Zatem tylko Olek będzie raczej rozwijał szkła dla amatorów z 4/3

Szkoda, że Olek nie myśli o tym jak zrobić większą fizycznie matrycę. Widać że z niego po prostu cwaniak. Oby nie zostawił samych sobie użytkowników 4/3 jakimi już są OM.Jak zrobi nowe modele, korpusów szkiełek, zarówno dla amatorów, jak i profesjonalistów to się trochę uspokoję, jak na razie ta wiadomość popsuła mi humor, bo nie wiem, czy inwestować w ten system. No może samą lampkę kupię, tu mam nadzieję, że nie będzie niespodzianek (jak się dowiem że tak, to się wścieknę).
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 6.08.08 o 00:48
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Przecież nie napisali nic o zamknięciu linii 4/3. Napisali, że Olek zrobi część szkieł dla u43 bazując na rozwijanej technologii 4/3, a Panas kompaktowe aparaty do tych szkiełek. Czyli Panasonic kupił know-how optyki od Olka, a Olek dostanie konsturkcje EVILów od Panasa. Jak da Bóg, część kasy z rozwoju kompaktów (mało dochodowych) powędruje do działu SLRów.
    Stawiam na to, że pierwszy będzie EVIL Panasłoika.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Czuję się zrobiony w wała przez Olka.
    Jestem amatorem. Miesiąc się zastanawiałem czy lustro/jakie czy Fuji f100 fs.
    Każdy producent od czasu do czasu pokazuje coś nowego. Tak samo mogą czuć się zrobieni w "wała" użytkownicy Nikonów D300, którzy kupili je tuż przed premierą D700.

Oby nie zostawił samych sobie użytkowników 4/3 jakimi już są OM.
    I jakimi są użytkownicy:

1) Canonów FD,
    2) Minolt MD,
    3) manualnych Nikkorów.

No może samą lampkę kupię, tu mam nadzieję, że nie będzie niespodzianek (jak się dowiem że tak, to się wścieknę).
    Tak samo jak użytkownicy lamp:

1) Nikon serii DX (specjalnych cyfrowych, szkoda że nie działających z amatorskimi DSLR)
    2) Canon EZ,
    3) Minolt nie D ?

Olek nie jest pierwszym i nie jest ostatnim producentem który kombinuje jak może żebyśmy tylko kupowali jego sprzęt i żeby to co już się sprzedało było jak najmniej użyteczne w nowych produktach.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Mi pomysł średnio leży ...
    Wybrałem lustrzanke przez gabaryty ... większa,cięższa niż kompakt a co a tym idzie stabilniej leży w dłoni i dzięki wizjerowi optycznemu lepiej sie kadruje niż trzymając przed sobą małpe i patrząc na lcd ...
    W ten system napewno nie wejde ... szybciej zmienie e-510 na e-3 ...
    Mam nadzieje że faktycznie system m4/3 nie spowoduje zastoju w 4/3 ...
    Jedyne czego można oczekiwać to spadek cen szkiełek pod 4/3
    no co ? marzenia czasem sie spełniają

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Do niedawna używałem Olympusa, ostatnio przesiadłem się na 5D
    Drogi Piotrze_0602 napisałeś to już w ostatnim tygodniu naście razy. Myślę, że już wszyscy wiedzą.