Oczywiście, że nie znam takich plotek, którymi mógłbym się podzielić.
Przy ostatniej wizytacji z Japonii, komando wizytatorów doskonale kojarzyło OC z przeciekami z przed praktycznie 2 lat. Jakoś cenię swoją głowę ostatnio.
Pozdrawiam
Oczywiście, że nie znam takich plotek, którymi mógłbym się podzielić.
Przy ostatniej wizytacji z Japonii, komando wizytatorów doskonale kojarzyło OC z przeciekami z przed praktycznie 2 lat. Jakoś cenię swoją głowę ostatnio.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
z drugiej strony: http://www.camerapedia.org/wiki/Olympus_Pen_F_lenses
ogniskowe się nie zgadzają.
to czyjaś radosna twórczość
(albo przeciek kontrolowany)
PS. PEN to bardziej format APS niż 4/3"
Napisał Piotr...
Do niedawna używałem Olympusa, ostatnio przesiadłem się na 5D i zdaje się że już nie żałuję (choć jego wady dostrzegam, a także zalety E3). Cały czas patrzę co się dzieje u Olka, bo raz - mam sentyment i uważam go za dobry sprzęt (choć chyba Olek nie docenił parcia rynku na FF), dwa - myślę (tj. do dziś myślałem) o uzupełnieniu behemota 5D o małą lustrzankę E-4xx lub jakiś dobry kompakt (Ricoh, Panas...). Dzisiejsza nowina Olka to dla mnie świetne wieści. Jeśli spełni oczekiwania, to uzupełnię FF o jeszcze mniejsze od E4xx 4/3. Wprost idealnie. Kompakty już odpadają, zosteje microEsystem.
Informacja była zaskakująca. Ale po przemyśleniu, wydaje mi się że to Olkowa ucieczka do przodu przed FF. Ja się cieszę w dwójnasób. Gdybym kupił E3 zamiast 5D pewnie dziś bym się zastanawiał czy dobrze zrobiłem i jak będzie wyglądał 50-200 czy 7-14 z microEbody. Olek wykonuje zaskakujące, nieprzewidywalne ruchy, może niepokoić. Pewnie Minolciarze też po przejęciu przez Sony byli zaniepokojeni, a okazuje się że dobrze na tym wyszli.[/QUOTE]
Myślę, że jeszcze nie raz zmienisz sprzęt, i bardzo dobrze, bo chodzi o to, aby się świetnie bawić i mieć w miarę nowe zabawki.
Ludzie kupują nowe samochody i po jakimś czasie je sprzedają, bo są nie nowe i temu nikt się nie dziwi.
Natomiast jak się aparat zestarzeje to wszyscy są zdziwieni i już im nie wystarcza to co jeszcze rok temu było szczytem.
Pozdrawiam,proszę się na mnie nie gniewać za emotikonkę.
Ostatnio edytowane przez żmija ; 5.08.08 o 23:51
Jestem nietolerancyjny wobec nietolerancji.
Czuję się zrobiony w wała przez Olka.
Jestem amatorem. Miesiąc się zastanawiałem czy lustro/jakie czy Fuji f100 fs.
Użytkownicy tacy jak ja przejdą na micro4/3. Dlaczego:
1) masa
2) taka sama wielkość matrycy, a to jest bardzo ważna rzecz, ważniejsza dla mnie niż el. wizjer.
3) zawsze szansa kupić szkło 4/3, a w drugą stronę kicha
4) Domyślam się, że filmiki i audio też pójdą.
5) skoro nowa konstrukcja szkła jest łatwiejsza, to pewnie będzie i tańsza. zatem pewnie większe odpowiedniki z 4/3 nie będą tańsze, amogą co najwyżej być droższe...
6) skoro amatorzy mówią papa, to przy klasycznym lustrze zostaną profesjonaliści, a dla nich daje się drogie szkła...
7) By pokonać hybrydy pewnie będą względnie tanie zatem 4/3 odpada.
Czy sigma będzie wspierać 4/3, czy raczej co co ma być hitem i co przyciągnie kasy od razu z klientów Panasłonika? Zatem tylko Olek będzie raczej rozwijał szkła dla amatorów z 4/3
Szkoda, że Olek nie myśli o tym jak zrobić większą fizycznie matrycę. Widać że z niego po prostu cwaniak. Oby nie zostawił samych sobie użytkowników 4/3 jakimi już są OM.Jak zrobi nowe modele, korpusów szkiełek, zarówno dla amatorów, jak i profesjonalistów to się trochę uspokoję, jak na razie ta wiadomość popsuła mi humor, bo nie wiem, czy inwestować w ten system. No może samą lampkę kupię, tu mam nadzieję, że nie będzie niespodzianek (jak się dowiem że tak, to się wścieknę).
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 6.08.08 o 00:48
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
Przecież nie napisali nic o zamknięciu linii 4/3. Napisali, że Olek zrobi część szkieł dla u43 bazując na rozwijanej technologii 4/3, a Panas kompaktowe aparaty do tych szkiełek. Czyli Panasonic kupił know-how optyki od Olka, a Olek dostanie konsturkcje EVILów od Panasa. Jak da Bóg, część kasy z rozwoju kompaktów (mało dochodowych) powędruje do działu SLRów.
Stawiam na to, że pierwszy będzie EVIL Panasłoika.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Każdy producent od czasu do czasu pokazuje coś nowego. Tak samo mogą czuć się zrobieni w "wała" użytkownicy Nikonów D300, którzy kupili je tuż przed premierą D700.
I jakimi są użytkownicy:Oby nie zostawił samych sobie użytkowników 4/3 jakimi już są OM.
1) Canonów FD,
2) Minolt MD,
3) manualnych Nikkorów.
Tak samo jak użytkownicy lamp:No może samą lampkę kupię, tu mam nadzieję, że nie będzie niespodzianek (jak się dowiem że tak, to się wścieknę).
1) Nikon serii DX (specjalnych cyfrowych, szkoda że nie działających z amatorskimi DSLR)
2) Canon EZ,
3) Minolt nie D ?
Olek nie jest pierwszym i nie jest ostatnim producentem który kombinuje jak może żebyśmy tylko kupowali jego sprzęt i żeby to co już się sprzedało było jak najmniej użyteczne w nowych produktach.
Mi pomysł średnio leży ...
Wybrałem lustrzanke przez gabaryty ... większa,cięższa niż kompakt a co a tym idzie stabilniej leży w dłoni i dzięki wizjerowi optycznemu lepiej sie kadruje niż trzymając przed sobą małpe i patrząc na lcd ...
W ten system napewno nie wejde ... szybciej zmienie e-510 na e-3 ...
Mam nadzieje że faktycznie system m4/3 nie spowoduje zastoju w 4/3 ...
Jedyne czego można oczekiwać to spadek cen szkiełek pod 4/3![]()
no co ? marzenia czasem sie spełniają![]()