Nie lubię siać defetyzmu, ale nie lubię też systemowego fanatyzmu. System to nie tylko body, ale przede wszystkim szkła. Te jasne i dobre kosztują sporo. Twierdzenie, że dziś to a jutro tamto nijak się ma do zasobów mojej kieszeni. Póki co inwestowałem w Olka bo mi było z nim dobrze, ale jak mam się przymierzyć do 14-35 kosztującego około 6k skoro Oly daje niepokojące sygnały? Niech to będą tylko sygnały, nadinterpretacje itd. OK! Tylko za wydane pieniądze chcę mieć oprócz dobrej jakości sprzętu również pewność, że Olek nie zarzuci 4/3 w wersji dla ludzi, że będzie wielki E4 z wypasioną matrycą, a przynajmniej realne widoki na kontynuację. Niech sobie będzie Mikrus 4/3 pod warunkiem, że system ten będzie się rozwijał równolegle z 4/3. A skoro teraz są braki, to jak będzie gdy dojdą Olkowi nowe, poważne wyzwania?
A to już żenada. Szkoda komentować.
Poczekaj na Photokinę.
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Witam !
Może Olek zaszaleje i wypuści też wersję z czarno-białą a może biało-czarną matrycą.
Takiego chętnie bym wziął w posiadanie .
Pzdr
[QUOTE=żmija;208786]Do niedawna używałem Olympusa, ostatnio przesiadłem się na 5D i zdaje się że już nie żałuję (choć jego wady dostrzegam, a także zalety E3). Cały czas patrzę co się dzieje u Olka, bo raz - mam sentyment i uważam go za dobry sprzęt (choć chyba Olek nie docenił parcia rynku na FF), dwa - myślę (tj. do dziś myślałem) o uzupełnieniu behemota 5D o małą lustrzankę E-4xx lub jakiś dobry kompakt (Ricoh, Panas...). Dzisiejsza nowina Olka to dla mnie świetne wieści. Jeśli spełni oczekiwania, to uzupełnię FF o jeszcze mniejsze od E4xx 4/3. Wprost idealnie. Kompakty już odpadają, zosteje microEsystem.
Informacja była zaskakująca. Ale po przemyśleniu, wydaje mi się że to Olkowa ucieczka do przodu przed FF. Ja się cieszę w dwójnasób. Gdybym kupił E3 zamiast 5D pewnie dziś bym się zastanawiał czy dobrze zrobiłem i jak będzie wyglądał 50-200 czy 7-14 z microEbody. Olek wykonuje zaskakujące, nieprzewidywalne ruchy, może niepokoić. Pewnie Minolciarze też po przejęciu przez Sony byli zaniepokojeni, a okazuje się że dobrze na tym wyszli.
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami
Nie widze nic żenującego, że nie chcę porównywać canona na stronie olka.
Piszesz, że nie chcesz siać defetyzmu, a jednak to robisz, oczywiście chłopaki z Olympusa zamykają Tatsuno, bo cały świat idzie w FF. Canon L też kosztuje, a nie dasz gwarancji, że jutro zniknie jako producent foto. Jeżeli uraziła Cię emotikonka, to przepraszam, ale skoro twórcy forum ją tu wstawili to ją używam. Pozdrawiam i wolałbym, abyś jednak komentował
Jestem nietolerancyjny wobec nietolerancji.
stawiałbym na metalowe (magnezowe?), uszczelnione body oraz, przynajmniej na początku, brak opcji body only. dlaczego? ten aparat w momencie premiery 'musi' kosztować ~2 kPLN (to będzie konkurent DP1 oraz GX200), a jak inaczej namówić ludzi, aby zapłacili 2x tyle, co za E420?