Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Buraki latoś obrodzili epizod IX

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jak zmniejszam PS zdjęcie to zapisuje je jako kopię i znikają mi właściwości . W zdjęciach, które chcę pokazać nic nie jest gmerane w tym programie dlatego ważne jest aby były właściwości. Może najpierw zrobię kopię a potem zmniejszę.

Zaraz wszystko powiem i aby ubiec ewentualne pytania chciałem aby były właściwości inni nazywają to Exiff czy jakoś tak.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    Jak zmniejszam PS zdjęcie to zapisuje je jako kopię i znikają mi właściwości . W zdjęciach......
    Ty mnie nie tlumacz o PS i czy tam co znika czy nie,bo sie na tym nie znam.
    Napisz po prostu jaka pucha i jakie szklo-OK.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Fotomic- Dziewczyna jest dobrana nieprzypadkowo. Myślę, że niebawem przyznasz mi rację.

Lucca- E3 i 12-60mm i wbrew wcześniejszej teorii bez wbudowanej lampy.

Ogniskowa 60mm przysłona 5,6 czułość 100
    Ostatnio edytowane przez Sergiuszone ; 2.08.08 o 19:17

Awatar maryo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta

I jeszcze napis Olympus zaświecił przez użycie flesza bez dyfuzora.
    zobacz na cień prawej ręki, napewno to nie lampa, na aparacie wykonującym zdjęcie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    ...i wbrew wcześniejszej teorii bez wbudowanej lampy.
    W każdym razie strzelone na wprost gołą lampą (bez dyfuzora).
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Popatrzcie uważnie może jeszcze coś znajdziecie? W pierwszym poście jest o patrzeniu. To co najważniejsze nikt jeszcze nie zauważył. Jeśli ktoś ma ochotę pokazać swoje zdjęcie to jestem jak najbardziej „za”

Co byś Rafale zaproponował zamiast tej lampy na wprost?

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Co byś Rafale zaproponował zamiast tej lampy na wprost?
    Strzelenie gołą lampą na wprost to gwałt na fotografii. Nie wolno tego robić. Jest tysiąc i jeden sposobów, żeby nie strzelać prosto w japę.

Najlepszy sposób, od zawsze wykorzystywany przez fotoreporterów to odbijanie od sufitów lub ścian z karteczką na gumce (która lekko doświetla pierwszy plan). Jak nie ma od czego odbić, to trza użyć dyfuzora. Ja używam rozpraszacza własnego pomysłu "Kaszmirowy dotyk". Jak go zrobić można znaleźć w forumowej szukajce.

Jest jeszcze wiele sposobów, żeby nie zmasakrować foty strzelając gołą lampą na wprost.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wszystkie dyfuzory pomimo tego, że rozpraszają światło niestety ograniczają jego siłę, moc. Każdy podobnie jak Ty ma swoje upodobania. Ja preferuję ostre światło. Takie prosto w pyszczycho. To zdjęcie zrobione jest z bliska więc światła było nadmiar. Ale w większości przypadków mi go brakuje. To zdjęcie wykonałem sobie na próbę aby poznać skutki jak to pięknie ująłeś masakry. Ja to określam jako katastrofa.

Proponuję zerknąć na prawą rękę dziewczyny. Chyba nie wygląda za specjalnie?

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Proponuję zerknąć na prawą rękę dziewczyny. Chyba nie wygląda za specjalnie?
    Skurcz?

Ostre światło to jedno, a kierunek światła to drugie. Światło może być ostre, byle nie było skierowane w osi obiektywu. Ostatnio modne są kabelki z kostką do zamontowania flesza. Bardzo przydatny patent. Albo patent z Olkowymi R-fleszami. Wystarczy trzymać na wyciągniętej ręce błyskacza i efekt jest o niebo lepszy. Ale i tak najlepiej odbijać...
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jedna strona ręki jest ładna a druga ładna inaczej. Powinno pokazywać się na zdjęciach tą pierwszą czyli bez żył. Tu jest tak pomiędzy jedną i drugą stroną. Do tego jest bałagan z palcami. Szkoda gadać.

Zdjęcia robię z ręki. U nas na wsi mówią na to z palca. Sprzęt trochę waży. Do tego lampa w drugim ręku kabelki kostki itd. Wypadałoby wziąć statyw. Można odbijać światło od blendy. Piękna sprawa. Złota, srebrna można zrobić sobie w zasadzie dowolne światło i dopasować je do karnacji skóry. Mieszać dzienne z błyskowym. Wolna wola. Uwielbiam odbijać światło. Ale nikt mi nie przytrzyma blendy jestem sam. Jak na rozstawiam statywów to muszę mieć na nie oko bo zaraz będę miał ich mniej. A czasem jeszcze zawiewa wiatr. Muszę sobie radzić sam. Dlatego świecę na wprost.

Chętnie poznam opinię innych. Poza ręką coś tam jeszcze siedzi w tym zdjęciu. Niestety muszę udać się w kierunku miejsca zamieszkania. Pięknie dziękuję i do poniedziałku.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów