Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: prześwietlone zdjęcia e-410

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    No cóż, nie od dziś wiadomo, że pomiar ekspozycji w kompaktach, wykorzystujący całą matrycę, jest często bardziej skuteczny, niż pomiar w lustrzankach opierający się jedyna na kilkudziesięciu punktach. Trzeba po prostu widzieć, jak rozkładają się światła w fotografowanej scenie i odpowiednio zareagować poprzez użycie kompensacji ekspozycji lub umiejętnie korzystać z pomiaru punktowego albo CW. Właśnie pomiar ekspozycji stwarza najwięcej problemów tym, którzy przyzwyczajeni są do działania światłomierza w kompaktach.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dziwi mnie tylko, że autor wątku, po popatrzeniu, jak aparat przepala zdjęcia, nie zdecydował się na wprowadzenie korekty

ESP to loteria, fakt, ale to są typowe sceny fotografowane przez turystów. Każdy aparat powinien mieć takie wprogramowane w pamięć, żeby wiedzieć, jak dobrać parametry. EXIFa bym zobaczył, jak już napisałem.

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Te zdjęcia są przekonywujące...ale nie zamierzam mojego Olka wyrzucać

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Przekonywujący będzie dopiero exif. W sumie nie wiem, co autor wątku z tym aparatem robił A exif prawdę powie...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Pewnie macie rację, że ESP to loteria i przy każdym zdjęciu powinienem się zastanawiać nad korektą ekspozycji, ewentualnie robić w rawach i potem mozolnie je obrabiać. Pewnie tak jest ponieważ to moja pierwsza lutrzanka. Ale najbardziej mnie irytuje to, że mój małoletni kuzyn dostał nikona d40 i bardzo wątpię, czy on wprowadza jakiekolwiek ustawienia poza auto, a zdjęcia wyszły mu powalające. Kolorystyka i ilość szczegółów bije na głowę canona o olympusie nie wspomnię, ponieważ trudno mi nawet na te zdjęcia patrzeć.
    A odnośnie tego migotania na biało i czarno na ekranie LCD, tuż po zrobieniu zdjęcia, obszarów (moim zdaniem) przepalonych , to czy nie jest to sygnał jakiś nieprawidłowości.
    Dane exifa mogę zrzucić. ..... Ale jak się to robi?

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Obawiam się że to uroda Olympusa. Uważam że dobra lustrzanka (amatorska) w trybie automatycznym ma sobie poradzić w takich w końcu typowych dla pewnej strefy klimatycznej warunkach. I nie zgodzę się z twierdzeniem że kupujemy lustrzankę tylko po to aby panować nad światlem i warunkami naświetlania, stale dodawać lub odejmować jakąś część EV, spędzać pół nocy na obrabianiu RAW-ów. Po to są rozbudowane układy pomiaru ekspozycji aby w standardowych sytuacjach dawały sobie radę. Jeżeli po zrobieniu RAW-u i ręcznym "wyciąganiu" można uzyskać znacznie lepsze efekty to chyba problem leży w oprogramowaniu aparatu. Używam E-510 i wiem że z przepałami jest problem. Mam kontrast ustawiony na -1, nasycenie na +1, naświetlanie przy scenach kontrastowych takich jak wyżej ustawiam na -0,7 EV i efekty w JPEG są jakie takie. Ale wolałbym aby automatyka aparatu załatwiała to sama.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez crete Zobacz posta
    ...najbardziej mnie irytuje to, że mój małoletni kuzyn dostał nikona d40 i bardzo wątpię, czy on wprowadza jakiekolwiek ustawienia poza auto, a zdjęcia wyszły mu powalające.
    A bo D40 ma 420-segmentowy pomiar ekspozycji, a E-410 tylko 49-segmentowy. Światłomierze w nikonach są już niemal owiane legendą

A odnośnie tego migotania na biało i czarno na ekranie LCD, tuż po zrobieniu zdjęcia, obszarów (moim zdaniem) przepalonych , to czy nie jest to sygnał jakiś nieprawidłowości.
    No właśnie to migotanie pokazuje Ci obszary przepalone i niedoświetlone, więc wskazuje na nieprawidłowości w doborze parametrów ekspozycji.

Dane exifa mogę zrzucić. ..... Ale jak się to robi?
    Wystarczy wrzucić nietknięte zdjęcie - exif będzie w nie wpisany.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zdjęcie 4 było wykonane na ISO 100 f 8 i czasie 1/200. Tak na moje oko a jak wynika z załączonych fotografii słońce było mniej więcej za plecami fotografującego skrócenie czasu lub wprowadzenie korekty ekspozycji załatwiło by sprawę.

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Co do migotania to wystarczy sobie tą opcję wyłączyć...zawsze są jakieś miejsca żle doświetlone. W takich sytuacjach radziłbym spróbowac zablokować ekspozycję na jasnym miejscu przyciskiem AFL a dopiero póżniej wyostrzyć i pstryknąć. Wtedy będzie więcej miejsc niedoświetlonych ale takie zdjęcie będzie można jeszcze uratować.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Już sobie zajrzałem pod Operą, choć w tej przeglądarce słabo pokazują się parametry.

Na jednym zdjęciu jest: ISO 100, f/9, czas: 5/1000.

W takich warunkach bez mierzenia światła robiłbym f/16 1/100, czyli przy przy f/9 jakieś 2/1000. Zdjęcie jest gdzieś o działkę prześwietlone. Ciekawe czemu.