Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: prześwietlone zdjęcia e-410

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    Po to są rozbudowane układy pomiaru ekspozycji aby w standardowych sytuacjach dawały sobie radę.
    Tyle tylko, że rozbudowane to one wcale nie są.

Jeżeli po zrobieniu RAW-u i ręcznym "wyciąganiu" można uzyskać znacznie lepsze efekty to chyba problem leży w oprogramowaniu aparatu.
    Niebardzo... To kwestia kompresji jpegów, które mają zaledwie 8 bitów, a raw bitów 12, o ile się nie mylę. Jak chcesz mieć skompresowany format prosto z puszki (jpeg), to licz się z tym, że nie zmieszczą się w nim wszystkie informacje, jakie zarejestrowała matryca. Tak jest w każdym aparacie.

Mam kontrast ustawiony na -1, nasycenie na +1, naświetlanie przy scenach kontrastowych takich jak wyżej ustawiam na -0,7 EV i efekty w JPEG są jakie takie. Ale wolałbym aby automatyka aparatu załatwiała to sama.
    Też bym chciał mieć samochód, który sam skręca kierownicą i lepiej ode mnie wie, gdzie chcę jechać

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    OK, czyli przed każdym zdjęciem powinienem się głęboko zastanowić nad warunkami oświetlenia i kompensować ustawieniami ręcznymi. Może to kwesta niekorzystnych warunków oświetleniowych, silne słońce, za plecami itp. Z tym, że najrozsądniejsze zdjęcia wyszły chyba z ustawień tematycznych (scene). Chociaż nadal uważam, że minimalnie lepszy jest jest jednak stary canon. Warunki oświetleniowe są tutaj nieco inne (no i brak jasnych obszarów, poza chmurami).

Olympus
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7020964a.jpg
Wyświetleń:	199
Rozmiar:	169,3 KB
ID:	5493   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7020967a.jpg
Wyświetleń:	197
Rozmiar:	198,5 KB
ID:	5494   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7020974a.jpg
Wyświetleń:	186
Rozmiar:	176,8 KB
ID:	5495  

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No i stary canon
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0753a.jpg
Wyświetleń:	183
Rozmiar:	147,9 KB
ID:	5496   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0762a.jpg
Wyświetleń:	173
Rozmiar:	93,3 KB
ID:	5497   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0778a.jpg
Wyświetleń:	178
Rozmiar:	134,6 KB
ID:	5498   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0780a.jpg
Wyświetleń:	168
Rozmiar:	94,4 KB
ID:	5499  

| OlyJedi Awatar xxxsebusxxx
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    To migotanie przy oglądaniu zdjęć na aparacie to obszary które są uznane jako białe lub czarne (cienie).

Tu jest EXIF z jednego zdjęcia i zastanawiam się czy to nie jest wina ustawienia kontrastu i reszty http://img329.imageshack.us/my.php?image=exiffd5.jpg
    "spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Obejrzałem sobie jedno zdjęcie z pierwszej partii. Zdrowo by było, gdybyś wyłączył tryb Vivid (wybrał Natural colors), zmniejszył kontrast na 0 albo na - (jest +2) i nasycenie kolorów (jest +2) cofnął na 0 lub mniej.
    Przy okazji zdjęcie które oglądałem miało włączony tryb gradacji "Jasna tonacja", a tu jeżeli już to by się przydało auto, które uruchomi Shadows&Highlights apicala.
    Wiele zrobiłeś, by te zdjęcia nie wyszły.

Zaraz obejrzę te z ostatniej strony.

ps. Widzę, że ostatnie przezornie pozbawiłeś EXIFa.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 8.07.08 o 20:34
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez crete Zobacz posta
    OK, czyli przed każdym zdjęciem powinienem się głęboko zastanowić nad warunkami oświetlenia i kompensować ustawieniami ręcznymi.
    Zastanawiać to się nie ma na czym. To, co chcesz mieć poprawnie naświetlone, na to robisz pomiar ekspozycji.

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Zastanawiać to się nie ma na czym. To, co chcesz mieć poprawnie naświetlone, na to robisz pomiar ekspozycji.
    Czyli tak jak wspomniałem trzeba użyc AFL...to tak na wszelki wypadek gdyby kolega nie doczytał instrukcji...dwa tygodnie może być krótkim okresem aby wszystko opanować

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Sorki.
    Teraz dopiero się zorientowałem, o co chodzi. Biegam między 2 komputerami i część zmniejszam pod przeglądarką windows a część pod linuxem. Przesyłam jeszcze raz ostatnią serię spod windows. Mam nadzieję, że exify nie zostały usunięte. A swoją drogą to mnie załamaliście. Vivid usunąć, nasycenie usunąć... Przecież w innych aparatach to dodaje kolorytu zdjęcia. A w lympusie to przeszkadza? Wystarczy porównać odcień nieba w pierwszej serii między canonem a olympusem - w tym ostatnim jest znacznie mniej nasycone. I jeszcze należy to zmniejszać?

Nazwa:	P7020964b.jpg
Wyświetleń:	156
Rozmiar:	272,6 KB
ID:	5500   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7020967b.jpg
Wyświetleń:	159
Rozmiar:	315,0 KB
ID:	5501   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7020974b.jpg
Wyświetleń:	147
Rozmiar:	276,1 KB
ID:	5502  

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Przy poprawnym kadrowaniu problemy z naświetlaniem zmniejszają się znacznie. Proponuję od tego zacząć. Bo jak oglądam te zdjęcia to tak naprawdę nie wiem co powinno być poprawnie naświetlone.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    A swoją drogą to mnie załamaliście. Vivid usunąć, nasycenie usunąć... Przecież w innych aparatach to dodaje kolorytu zdjęcia. A w lympusie to przeszkadza?
    W każdym aparacie to przeszkadza, szczególnie wtedy, kiedy ustawienia domyślne już same w sobie oferują duży poziom kontrastu i nasycenia. Właśnie to powoduje, że masz wszystko tak piękne, że aż za piękne - stąd przepały.

Wystarczy porównać odcień nieba w pierwszej serii między canonem a olympusem - w tym ostatnim jest znacznie mniej nasycone. I jeszcze należy to zmniejszać?
    Niebo na tym nie ucierpi. Jakbyś poprawnie naświetlił zdjecie, to niebo na zdjęciu z olka byłoby nieco ciemniejsze - wyglądałoby podobnie, jak na tym z canona. To kwestia ilości światła, a nie nasycenia kolorów. Poza tym kadr, w którym jest jasne niebo z jeszcze jaśniejszymi chmurami i ciemny dół to już sygnał, że cała scena na pewno nie zmieści się w granicach rozpiętości tonalnej matrycy i ktoś, kto chciałby z tego zrobić dobre zdjęcie krajobrazowe, pokusiłby się o użycie szarej połówki lub zabawę w hdr.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 8.07.08 o 21:09