Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Sigma 10-20mm sample

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria

Sigma 10-20mm sample

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    No niestety crop robi swoje i ekstremalnie szeroka to ona nie jest

S4INT
    Gość
    Szkoda, że nie ma zdjęć porównawczych - ten sam kadr na 10 i 14mm. Przymierzam się do zakupy tej Sigmy, ale jak różnicy dużej nie będzie to trzeba się będzie zastanowić nad tym czy to na pewno sensowny wybór...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gundi Zobacz posta
    No niestety crop robi swoje i ekstremalnie szeroka to ona nie jest
    Nie jest, ale i tak widac, ze trudno taka ogniskowa okielzac i wykorzystac sensownie!
    Nigdy nie mialem serca i oka dla szerokiego kata. Ale podziwiam tych ktorzy maja. Sample z liku powyzej to nie jest mistrzostwo powiatu.
    Czesc.Ch.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    10 a 14? Bedzie roznica kolosalna, to 8mm po kropie roznicy... Byly kadry porownawcze 11 a 14, a w Galerii sa "Wszystkie szkla Olka" - tam masz m.in. 7, 14, 11 i 8fiszaj.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Saint. Ja bym bardzo chciał mieć za co kupić szeroki kąt :P i po ostatnich przemyśleniach i rozmowach z pewnymi klubowiczami doszedłem do wniosku, że byłby to tylko fisheye

Oferuję większe pole widzenia niż super niesamowity 7-14, a z rybki niby da się softem wszystko wyprostować. Z jakim to skutkiem działa to nie wiem, ale brzmi zachęcająco.

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    10 a 14? Bedzie roznica kolosalna, to 8mm po kropie roznicy...
    Niby tak, ale ja szukam naprawdę szerokie kąta a 20mm po cropie to jednak tak "ultra_super_wide" nie jest. Zdjęcia z tego szkła mi się podobają ale np. w Nikonie gdzie jest 15mm i kąt 106st bodajże. Marzenie to oczywiście 7-14 ale cena zabija. Możliwe że musze jeszcze poczekać na 9-18...

Sry - EOT

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Z dosc dobrym skutkiem https://galeria.olympusclub.pl/displ...lbum=123&pos=2 w komentarzach Rocco mi wyprostowal
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Daniello Zobacz posta
    Saint. Ja bym bardzo chciał mieć za co kupić szeroki kąt :P i po ostatnich przemyśleniach i rozmowach z pewnymi klubowiczami doszedłem do wniosku, że byłby to tylko fisheye

Oferuję większe pole widzenia niż super niesamowity 7-14, a z rybki niby da się softem wszystko wyprostować. Z jakim to skutkiem działa to nie wiem, ale brzmi zachęcająco.
    Ja do fiszaja nie jestem przekonany - potrzebuje szerokiego do zdjęć architektury na zewnątrz jaki i wewnątrz, więc tu polegnie całkowicie. W krajobrazowych jak ustawi się linie horyzontu gdzieś pośrodku kadru to tak dramatycznie nie pokrzywi. Z tym że ja raczej kadrów 50/50 nie mam zamiaru robić
    Co do wyciągania to niby się da, ale coś za coś. Jakość takiego zdjęcia leeeeci na pysk. A trochę odbitek 40x30 robię czasami.
    Sigma też niby trochę krzywi i robi poduche, ale na pewno nie tak jak rybka więc łatwiej i mniej inwazyjnie będzie się to prostować
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Niby tak, ale ja szukam naprawdę szerokie kąta a 20mm po cropie to jednak tak "ultra_super_wide" nie jest. Zdjęcia z tego szkła mi się podobają ale np. w Nikonie gdzie jest 15mm i kąt 106st bodajże. Marzenie to oczywiście 7-14 ale cena zabija. Możliwe że musze jeszcze poczekać na 9-18...

Sry - EOT
    Taki E-system To tylko 9-18, a najlepiej 7-14 - kostatnio bylo na Allegro dosc tanie 4,5k.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Ja do fiszaja nie jestem przekonany - potrzebuje szerokiego do zdjęć architektury na zewnątrz jaki i wewnątrz, więc tu polegnie całkowicie. W krajobrazowych jak ustawi się linie horyzontu gdzieś pośrodku kadru to tak dramatycznie nie pokrzywi. Z tym że ja raczej kadrów 50/50 nie mam zamiaru robić
    Co do wyciągania to niby się da, ale coś za coś. Jakość takiego zdjęcia leeeeci na pysk. A trochę odbitek 40x30 robię czasami.
    Sigma też niby trochę krzywi i robi poduche, ale na pewno nie tak jak rybka więc łatwiej i mniej inwazyjnie będzie się to prostować
    Pozdrawiam
    Jasne, pionowe linie mozna spokojnie wyprostowac, z poziomem gorzej, w takim wypadku to zwykly szeroki kat [tylko czemu E-System? ]
    Ostatnio edytowane przez dog_master ; 6.07.08 o 12:25 Powód: Automatyczne scalenie postów