Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: prześwietlone zdjęcia e-410

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez crete Zobacz posta
    Jak jestem w górach i mam krótki czas na zrobienie fotki to wierzcie lub nie ale ciężko zastanawiać się nad wszystkim co powinienem wiedzieć i co przewidzieć.
    Nie poddawaj się...ja również chodzę po górach i teoretycznie wygodniej byłoby nosić kompakta z zoomem zamiast dwa obiektywy. Kompakt leży jednak w szafie i czeka na ekstremalne wyprawy gdzie zniszczenie lustrzanki byłoby wielce prawdopodobne. Kiedy chodzę z bratem ścigantem nie mam czasu na rozłożenie statywu i musiałem np nauczyć się robić zdjęcia potoków na czasie 1/8 z ręki przy nieustabilizowanym oddechu. Ogólnie żeby szybko zrobić fotke przy normalnym oświetleniu korzystam przeważnie z trybu P. Często wykorzystuje filtry szczególnie połówkowy lub polarowy. Sczególnie ten drugi daje fajne efekty na niebie z chmurkami...ale to już pewnie wiesz. Kiedy chodzę sam i mam czas na ustawia bawię się wszystkimi trybami ale automatu jeszcze nie używałem...oduczyłem się na Olku 510 SP, który miał ten tryb skopany na maksa. Trzeba jeszcze założyć, że są różne warunki oświetleniowe i w tych skrajnych przypadkach żaden aparat sobie nie poradzi...jak wyjdzie Ci zaledwiw kilka zdjęć dobrych, których nie bałbyś się zamieścić na forum to pełny sukces
    Nie rezygnuj za szybko
    Ostatnio edytowane przez tkud ; 8.07.08 o 21:55

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    tkud, czy filtr polarowy to taki wykonany z polaru?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Przed laty jak chodzilem focic,to nieraz robilo sie po parenascie kilometrow,zeby krajobraz zrobic.Na picie jedzenie i palenie nie bylo czasu-slonca nie zatrzymasz.A czasem ten kwadrans na fotke to bylo malo,a slonce juz ucieklo.Ale jesli Ty przy okazji chcesz pstryka zrobic,to moze bym te lustro na malpke zamienil.
    Instrukcji nie czytaj -tam nic nie ma .Tyle sprzetu co Ty w recach miales to to masz wszystko w glowie-tam nic nowego nie wymyslili.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 8.07.08 o 22:02

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    No, nie każdy musi być landszafcistą. W sierpniu jedziemy na urlop, szkieł wezmę najmniej jak się da. Zauważyłem, że moim ciągłym zatrzymywaniem się, rozkładaniem statywu, pomiarami, pierdami, to ja urlop psuję tylko. A ma być zabawa i przyjemnie. Kontemplacja i powolne robienie zdjęć zostawiam sobie na plenery, na które mam zamiar jeździć. Od teraz

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    tkud, czy filtr polarowy to taki wykonany z polaru?
    ) To takie małe przejęzyczenie...jak się ma na sobie w górach polar to i na obiektyw też trzeba go założyć...w ostateczności również ociepla kolarki )

qbic
    Gość
    Jeśli jest tak jak sugerujecie to powinien być jedynie manual. Jeśli jesteś ekspertem i przed każdą fotką ręcznie ustawiasz migawkę, ekspozycję, czułość i całą resztę to sobie poradzisz.
    Nawet profesjonaliści nie jada na manualu.

Zrób to co mówił RadioErewan jeżeli chodzi o kontrast w aparacie (-2). To wcale nie oznacza ze zdjęcia będą mało kontrastowe.

W prostych aparatach kompaktowych pomiar światła jest robiony cała matryca (a jak nie to jej dużym obszarem) dlatego większość osób które się dopiero przesiadła doznaje pewnego szoku. Nie tylko z Olympusem miałbyś problem lecz praktyczne z każdą lustrzanką cyfrową.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Znajdź sobie motyw o różnym natężniu swiatła i pobaw sie różnymi nastawami aparatu poglądając w instrukcje. Nie bój sie przepałów i ciemnicy. Niech będa. Mają być. Poznasz możliwości sprzętu. Po zrobieniu kiluset "szkolnych" fotek nie będziesz zgadywał tylko będziesz wiedzieć co można a czego nie wypada, bo aparat sie pogniewa.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam Was

Dwa tygodnie temu kupiłem olympusa e-410. Jestem załamany, ponieważ wszystkie zdjęcia wychodzą mi koszmarnie prześwietlone. I to niezależnie w jakim trybie fotografuję, auto, P , A, M, Scene. Nie mogę znaleźć w instrukcji, żadnych informacji na ten temat. Dotychczas używałem kompaktów canona i nigdy nie spotkałem się z takim problemem. Porównanie zdjęć canon i olympusa wychodzi dramatycznie. Tam gdzie canon bez trudu radzi sobie z ekspozycją i balansem bieli w trybie auto, olympus niezależnie od ustawień koszmarnie prześwietla. Po wykonaniu zdjęcia olympusem na ekranie LCD obszary które są prześwietlone migają na biało i czarno. W akcie desperacji zresetowałem ustawienia do defaultowych, ale nic to nie dało. Proszę Was o pomoc, bo jestem zrozpaczony, tyle ciułałem na wymarzoną lustrzankę, a tu taka kicha. Zdjęcia auto wykonane Nikonem D40 są bez porównania lepsze. Błagam o pomoc.
    Zobacz na:
    https://forum.olympusclub.pl/showthr...ht=przepalanie
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak