Nie poddawaj się...ja również chodzę po górach i teoretycznie wygodniej byłoby nosić kompakta z zoomem zamiast dwa obiektywy. Kompakt leży jednak w szafie i czeka na ekstremalne wyprawy gdzie zniszczenie lustrzanki byłoby wielce prawdopodobne. Kiedy chodzę z bratem ścigantem nie mam czasu na rozłożenie statywu i musiałem np nauczyć się robić zdjęcia potoków na czasie 1/8 z ręki przy nieustabilizowanym oddechu. Ogólnie żeby szybko zrobić fotke przy normalnym oświetleniu korzystam przeważnie z trybu P. Często wykorzystuje filtry szczególnie połówkowy lub polarowy. Sczególnie ten drugi daje fajne efekty na niebie z chmurkami...ale to już pewnie wiesz. Kiedy chodzę sam i mam czas na ustawia bawię się wszystkimi trybami ale automatu jeszcze nie używałem...oduczyłem się na Olku 510 SP, który miał ten tryb skopany na maksa. Trzeba jeszcze założyć, że są różne warunki oświetleniowe i w tych skrajnych przypadkach żaden aparat sobie nie poradzi...jak wyjdzie Ci zaledwiw kilka zdjęć dobrych, których nie bałbyś się zamieścić na forum to pełny sukces
Nie rezygnuj za szybko![]()

Odpowiedz z cytatem