Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: prześwietlone zdjęcia e-410

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

prześwietlone zdjęcia e-410

Witam Was

Dwa tygodnie temu kupiłem olympusa e-410. Jestem załamany, ponieważ wszystkie zdjęcia wychodzą mi koszmarnie prześwietlone. I to niezależnie w jakim trybie fotografuję, auto, P , A, M, Scene. Nie mogę znaleźć w instrukcji, żadnych informacji na ten temat. Dotychczas używałem kompaktów canona i nigdy nie spotkałem się z takim problemem. Porównanie zdjęć canon i olympusa wychodzi dramatycznie. Tam gdzie canon bez trudu radzi sobie z ekspozycją i balansem bieli w trybie auto, olympus niezależnie od ustawień koszmarnie prześwietla. Po wykonaniu zdjęcia olympusem na ekranie LCD obszary które są prześwietlone migają na biało i czarno. W akcie desperacji zresetowałem ustawienia do defaultowych, ale nic to nie dało. Proszę Was o pomoc, bo jestem zrozpaczony, tyle ciułałem na wymarzoną lustrzankę, a tu taka kicha. Zdjęcia auto wykonane Nikonem D40 są bez porównania lepsze. Błagam o pomoc.

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    A może wrzucisz jakieś zdjęcia żeby można było zobaczyć o co chodzi ?

EDIT:

Coś mi to śmierdzi punktowym pomiarem światła
    Ostatnio edytowane przez J.Graph ; 8.07.08 o 18:54

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    W pierwszej chwili przychodzi na myśl, że złe są ustawienia: pomiar światła, zbyt duże iso lub ekspozycja na + ale jeśli piszesz, że na automacie również są takie problemy to ciężko powiedzieć. W moim Olku również zdarzaja się przepały ale to w ostrym słońcu w jasnych miejscach tyle, że rzadko.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam

Zdjęcia robione przy pięknej słonecznej pogodzie.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6300680a.jpg
Wyświetleń:	305
Rozmiar:	280,3 KB
ID:	5487   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6300712a.jpg
Wyświetleń:	304
Rozmiar:	287,4 KB
ID:	5488   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6300720a.jpg
Wyświetleń:	266
Rozmiar:	342,5 KB
ID:	5489   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6300727a.jpg
Wyświetleń:	275
Rozmiar:	412,8 KB
ID:	5490  

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Według mnie zdjęcia są naświetlone poprawnie, lub prawie poprawnie. Matryca nie ma nieskończonej rozpiętości tonalnej i w takich warunkach zawsze coś się prześwietli lub nie doświetli, a zadecyduje p tym albo aparat albo fotograf - w zależności o ustawień.

Spójrz na histogram, ucina się z lewej i prawej strony. Wykorzystany cały zakres tonalny sprzętu. Jeśli cię to denerwuje, możesz spróbować wprowadzić lekką korekcję EV na minus, robić rawy i podciągać sobie ciemniejsze partie obrazu.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Matryca (w sensie: pomiar matrycowy) powinna sobie poradzić z takimi scenami, a jeśli już miałaby sobie nie radzić, to bardziej w stronę niedoświetlenia niż prześwietlenia. Coś jest nie tak. Pokaż EXIFy.

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Rozumiem, że miałeś możliwość sprawdzenia robiąc te same ujęcia canonem. Przedstawiłeś zdjęcia, które są w ostrym słońcu gdzie dominują jasne miejsca (białe ściany) czyli dość ciężkie przypadki. Pewnie mój Olek również miałby problemy. Próbowałbym ekspozycję na minus ale czy pomogłoby...sam nie wiem. Może polarek...? Na początku myślałem, że wszystkie zdjęcia wychodzą przepalone nawet w pochmurny dzień a tak widzę, że nie ma co rozpaczać...to tylko tak na pocieszenie. Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Faktycznie, miejsca przepalone zajmują dość duży obszar na zdjęciach, którego pomiar ESP nie powinien raczej pomijać (co innego jakieś drobne przepały). Nie jest jednak tak tragicznie, żeby nie dało się tego poprawić przy wywoływaniu rawa - przynajmniej częściowo.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Smerfie, ESP to loteria. Mi on zdecydowanie prześwietla niż nie doświetla. (E-500)

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No niezupełnie mogę się zgodzić z faktem, że zdjęcia są prawidłowo naświetlone. Robiłem (widząc efekty pracy z olympusem) zdjęcia canonem serii A 500 w tych samych warunkach oświetleniowych. Proszę zwróć uwagę na ilość detali architektonicznym na zdjęciach canona, tam gdzie w olympusie jest jedynie jaskrawa biała plama. A canon ma już pięć lat i 4 mpx.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0147a.jpg
Wyświetleń:	276
Rozmiar:	272,2 KB
ID:	5491   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0148a.jpg
Wyświetleń:	264
Rozmiar:	244,1 KB
ID:	5492