Ok dzięki.
Ok dzięki.
a czy ktoś wie dlaczego i co to oznacza, że matryca e-510 ma 10mpx (naprawde 10,9mpx) a e-520 też 10mpx ( ale naprawde 11,8pmx).
czy coś daje ta róznica 0,9mpx?
Od trzech miesięcy jestem posiadaczem E 510 z zestawem "kitowym" kupionym w VOBIS-e i jestem naprawdę zadowolony z możliwośći tego aparatu, szkła które są w zestawie na pewno na początku wystarczają do pracy, ale w "miarę jedzenia apetyt rośnie" i tak jest też w moim przypadku.Zastanawiam się nad zakupem ZD 14-54 ze względu na jasność( 2.8 ) i w następnej kolejnośći marzy Mi się "szeroki kąt" np.7-14 lub "rybie oko" Fotki robię w RAW-ie dlatego też najlepiej zaopatrzyć się w karty CF 4GB lub 2 GB.Ostatnio "bawię się" HDR-ami i dlatego też duże karty są potrzebne do robienia RAW-a
Jeszcze raz polecam E510![]()
Ostatnio edytowane przez yoro1 ; 30.06.08 o 20:57
E510+ZD14-42+40-150+TUMAX DPT386AFZ+Polar SUNPAK
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
A mają różną liczbę nieefektywnych pikseli? W instrukcji obsługi mojego E-410 napisali, że ma 11,8 mpx. Z tego, co wiem, to w E-420/E-520 napisali tak samo. Czy napisali prawdę? Nie wiem. Czy to są różne matryce? Nie wiem. Ludzie twierdzą, że różne, chociaż wiedzą o nich tyle samo, co i jaJednak wcale nie zdziwiłbym się, gdyby były takie same, a wszystkie różnice w jakości zdjęci wynikałyby jedynie z innej elektroniku i/lub algorytmów.
wg fotokuriera z tego miesiąca e510 ma 10,9mpx a e520 11,8mpx. zastanawiam sie tylko czy to ma jakis wpływ, np na mniejsze szumy. a może nadwyżka nie jest wykożystywana do celów jakim jest zapisywanie obrazu. jesli tak to po co w e520 zrobili większą nadwyżke?
"- Liczba wszystkich pikseli, to liczba określająca ile pikseli światłoczułych jest na matrycy tego aparatu.
- Liczba pikseli efektywnych mówi nam, ile z tych pikseli stanowi punkty robionego zdjęcia. Jest ona praktycznie równa iloczynowi podanej rozdzielczości aparatu.
Pozostałe piksele są potrzebne do otrzymania informacji o jasności i kolorze, którym naświetlone zostały piksele brzegowe (na zewnątrz tych efektywnych)."
hm czyli cos te pozostałe jednak zapisują ważnego..
ortografia! - M.
Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 2.07.08 o 09:49 Powód: stop bykom