Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Matryca w lustrzankach

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ok dzięki.

Awatar maryo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    a czy ktoś wie dlaczego i co to oznacza, że matryca e-510 ma 10mpx (naprawde 10,9mpx) a e-520 też 10mpx ( ale naprawde 11,8pmx).
    czy coś daje ta róznica 0,9mpx?

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez maryo Zobacz posta
    a czy ktoś wie dlaczego i co to oznacza, że matryca e-510 ma 10mpx (naprawde 10,9mpx) a e-520 też 10mpx ( ale naprawde 11,8pmx).
    Nic nie daje.

| OlyJedi Awatar yoro1
    Mieszka w
    RZESZÓW
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez herbie_mp Zobacz posta
    Ja kupiłem E-510 na początku czerwca i nie żałuję... Nota bene lustro "chodziło" za mną od wieków, ale też pierwotnie rozważałem zakup SP-570...

Bierz E-510, nie będziesz żałował

Od trzech miesięcy jestem posiadaczem E 510 z zestawem "kitowym" kupionym w VOBIS-e i jestem naprawdę zadowolony z możliwośći tego aparatu, szkła które są w zestawie na pewno na początku wystarczają do pracy, ale w "miarę jedzenia apetyt rośnie" i tak jest też w moim przypadku.Zastanawiam się nad zakupem ZD 14-54 ze względu na jasność( 2.8 ) i w następnej kolejnośći marzy Mi się "szeroki kąt" np.7-14 lub "rybie oko" Fotki robię w RAW-ie dlatego też najlepiej zaopatrzyć się w karty CF 4GB lub 2 GB.Ostatnio "bawię się" HDR-ami i dlatego też duże karty są potrzebne do robienia RAW-a
    Jeszcze raz polecam E510
    Ostatnio edytowane przez yoro1 ; 30.06.08 o 20:57
    E510+ZD14-42+40-150+TUMAX DPT386AFZ+Polar SUNPAK

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Tak naprawdę, to zarówno E-510, jak i E-520 ma dokładnie 10.363.904 efektywnych pikseli w rawie.

| OlyJedi Awatar xxxsebusxxx
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yoro1 Zobacz posta
    ...kupionym w VOBIS-e...
    Wiem że to nie moja sprawa i nie jest to związane z tematem ale ceny tam nie wyglądają interesująco :-/ a obsługa zapytana o konkrety odpowiada że aparat robi fajne fotki itp.
    "spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tomek1989 Zobacz posta
    Witam.
    Mam do forumowiczów pytanie odnośnie matrycy w lustrzankach. Ponieważ chcę kupić lustrzankę Olympusa, a
    dowiedziałem się ze matryca wystarcza na zrobienie
    danej liczby zdjęć po czym trzeba kupić nową, a
    cena jej jest prawie taka sama jak nowego body.
    Proszę odpiszcie czy to prawda. Ile kosztuje taka
    matryca i ile można zrobić na niej zdjęć. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie samego aparatu i obiektywu. Co sądzicie o Olympusie e-420 z jednym obiektywem 14-42mm. Bierzcie pod uwagę fakt że jeszcze do niedawna chciałem kupić kompakt Olympusa Sp-570, jednak gdy poczytałem kilka wątków waszego forum zaraziliście mnie lustrzanką.
    Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.
    Matryca moze Ci najwyzej pasc... jak wszystko inne

Przy normalnym uzytkowaniu aparatu bardziej sie moralnie
    zuzyje niz fizycznie

Masz duze prawdopodobienstwo ze kupisz nowy a stary odlozysz w kat czy dasz dzieciakowi do zabawy albo sprzedasz za friko
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Awatar maryo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Tak naprawdę, to zarówno E-510, jak i E-520 ma dokładnie 10.363.904 efektywnych pikseli w rawie.
    no właśnie ale jeśli mają różną liczbę nieefektywnych px to oznacza, że są to różne matryce chyba?
    a co ma znaczenie tylko: liczba efektywnych mpx czy nieefektywnych tez?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    no właśnie ale jeśli mają różną liczbę nieefektywnych px to oznacza, że są to różne matryce chyba?
    A mają różną liczbę nieefektywnych pikseli? W instrukcji obsługi mojego E-410 napisali, że ma 11,8 mpx. Z tego, co wiem, to w E-420/E-520 napisali tak samo. Czy napisali prawdę? Nie wiem. Czy to są różne matryce? Nie wiem. Ludzie twierdzą, że różne, chociaż wiedzą o nich tyle samo, co i ja Jednak wcale nie zdziwiłbym się, gdyby były takie same, a wszystkie różnice w jakości zdjęci wynikałyby jedynie z innej elektroniku i/lub algorytmów.

Awatar maryo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    wg fotokuriera z tego miesiąca e510 ma 10,9mpx a e520 11,8mpx. zastanawiam sie tylko czy to ma jakis wpływ, np na mniejsze szumy. a może nadwyżka nie jest wykożystywana do celów jakim jest zapisywanie obrazu. jesli tak to po co w e520 zrobili większą nadwyżke?

"- Liczba wszystkich pikseli, to liczba określająca ile pikseli światłoczułych jest na matrycy tego aparatu.
    - Liczba pikseli efektywnych mówi nam, ile z tych pikseli stanowi punkty robionego zdjęcia. Jest ona praktycznie równa iloczynowi podanej rozdzielczości aparatu.
    Pozostałe piksele są potrzebne do otrzymania informacji o jasności i kolorze, którym naświetlone zostały piksele brzegowe (na zewnątrz tych efektywnych)."

hm czyli cos te pozostałe jednak zapisują ważnego..

ortografia! - M.
    Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 2.07.08 o 09:49 Powód: stop bykom