Bardzo mi się podobają te zdjęcia lotnicze. Super kadry. Jak sobie radzi AF w E-3 w takich przypadkach, gdy obiekt nie jest na środku kadru?
Bardzo mi się podobają te zdjęcia lotnicze. Super kadry. Jak sobie radzi AF w E-3 w takich przypadkach, gdy obiekt nie jest na środku kadru?
Jarek
12, 14 i 15 są bardzo dobre, podoba mi się kompozycja, ale dla mnie 22 wygrywa dynamiką.
wido - generalnie AF działa idealnie, może z małym minusem. Używałem trybu ze wspomaganiem punktu głównego 3ma okolicznymi i dobrze się sprawdzał. Czasem włączałem wszystkie i ciekawy jestem jaki jest zapisany algorytm wyboru jednego z nich, bo w 95% przypadków był to środkowy.
Ale żeby nie było różowo - oczywiście Skosy zapomnieli o paru rzeczach w takim sprzęcie. Niedopuszczalne jest, powtarzam - NIEDOPUSZCZALNE, że nie zrobili możliwości zmiany pola AF domyślnie strzałkami, bez przyciskania guziora pól AF i kręcenia rolkami. Pamiętam to z minolty (teraz mają joystick - extra sprawa). Masz przyłożone oko do wizjera i tylko, myk, guziczkiem zmieniasz pole. W E-3 tego bardzo brakuje, bardzo.
Oczywiście istnieje szansa, że ja nie doczytałem instrukcji albo czegoś nie potrafię zrobić ale wg mnie nie ma takiej możliwości, o której piszę...
I druga sprawa - przy okazji apel do posiadaczy E-3. CZy w trybie AF-C też Wam tak mocno zwalnia, mimo krótkich czasów migawki? U mnie to nie było nawet 3kl/sek a już koło 5kl/sek to nawet nie leżało. Nawet jeśli ostrzyłem na obiekt bez ruchu w tym trybie. Noszę się z zamiarem serwisowania ale żebym nie wyszedł na cymbała, sprawdźcie swoje Trójki proszę...
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
ciekawie, różnorodna tematyka, fajna stronka, wszystko z wyczuciem i bardzo przyjemnie się ogląda.
pozdrawiam Wiejo
Dziwne z tym wyborem środkowego punktu w większości przypadków, ale chyba było coś wtedy w środku kadru czy tylko niebo? Z tego co czytałem na różnych forach, to w trybie C-AF niezależnie od release priority off/on zwalnia właśnie do około 3kl/s, nawet jak się obiekt nie rusza, więc jest to normalne i nie ma co serwisować. Szkoda tylko, że nie jest szybciej.
Jarek
to powiem szczerze że powinni to w specyfikacji napisać, serii zazwyczaj się używa się w trybie C-AF. Chciałem sobie zrobić piękną mijankę w locie a zrobiłem wielkie G....
Eh...aparat przed zakupem powinni wypożyczać na miesiąc![]()
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Znów świetne kadry a 27 REWELKA![]()
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"
Hm, a ja nic nie widzę w takich zdjęciach samolotów... Ot, samoloty. Tak ja to widzę. Kilka poprzednich, gdzie była dynamika i coś się działo, było o wiele ciekawszych.