Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: 40-150 kłopoty z ostrością?

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Tak czytam ten wątek i zastanawim się o co chodzi. potem przeglądnąłem kilkanaście zdjęć robionych przez córkę aparatem C5060 i wszystko okazało się jasne. Bije on na głowę ostrość zdjęć z E1 i E3 razem wziętych.
    Tak jak napisał tymczasowy_ - jeżeli brakuje komuś ostrości pobawcie się PS lub innym Paint Shop Pro. Taka już uroda lustrzanek.
    Pozdrawiam!
    Olympus E-1, 5060, E-500, E-3 + Zuiko Digital 14-45, 40-150, 50-200, 50mm f/2 Macro, 12-60mm SWD + lampa błyskowa Fl-36 fl-50 R+ filtry+statyw i inne duperele

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bollo Zobacz posta
    Tak czytam ten wątek i zastanawim się o co chodzi. potem przeglądnąłem kilkanaście zdjęć robionych przez córkę aparatem C5060 i wszystko okazało się jasne. Bije on na głowę ostrość zdjęć z E1 i E3 razem wziętych.
    Tak jak napisał tymczasowy_ - jeżeli brakuje komuś ostrości pobawcie się PS lub innym Paint Shop Pro. Taka już uroda lustrzanek.
    Nie moge uwierzyc, ze autor dysponuje tym sprzetem, ktory wyliczyl w stopce i pisze takie rzeczy. Kazda lustrzanka, jej cala konstrukcja, optyka, wielkosc matrycy, metoda AF ma dac pewnosc lub prawie pewnosc prawidlowego automatycznego ustawiania ostrosci w punkt. Cala technologia i pomysl lustrzanki temu sluzy!
    To, ze kompakty maja 'wrodzona' duza glebie ostrosci i poprawiane softowo jpg to fakt, ktory pomaga odniesc falszye wrazenie ostrzejszych zdjec niz z lustarzanki. Zaden PS nie wyrowna jednak zle trafionego AF. Lustrzanka ma trafiac, tam gdzie zyczy sobie tego fotografujacy i moze to robic bezblednie, chyba ze jest uszkodzona w jakims zakresie.
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Trollujesz, tak?

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Legal Zobacz posta
    To, ze kompakty maja 'wrodzona' duza glebie ostrosci i poprawiane softowo jpg to fakt, ktory pomaga odniesc falszye wrazenie ostrzejszych zdjec niz z lustarzanki.
    A o czym ja niby piszę?!
    Wiele osób przesiadających się z kompaktu na kustrzankę (spadek cen lustrzanek powoduje, że są one szeroko dostępne) pisze tylko o jednym - braku lub małej ostrości obrazu. Do tego zmierzam.
    Ponieważ nie chciałem nikogo urazić posłużyłem się przykładem córki.
    Widzę jednak, że trzeba wykładać kawę na ławę bo w innym razie jest się posądzanym o kłamstwo lub trollowanie!!!

Cytat Zamieszczone przez Legal Zobacz posta
    Nie moge uwierzyc, ze autor dysponuje tym sprzetem, ktory wyliczyl w stopce i pisze takie rzeczy.
    Nie będę Cię na siłę przekonywał. Jeżeli Cię moja stopka denerwuje, to mogę usunąć jej zawartość.
    Ostatnio edytowane przez Bollo ; 6.06.08 o 22:42
    Pozdrawiam!
    Olympus E-1, 5060, E-500, E-3 + Zuiko Digital 14-45, 40-150, 50-200, 50mm f/2 Macro, 12-60mm SWD + lampa błyskowa Fl-36 fl-50 R+ filtry+statyw i inne duperele

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jak ktoś chce, to może sobie w puszce ustawić sharpness na maksimum i będzie miał taką "ostrość", że aż mu gały wyjdą z wrażenia.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie będę Cię na siłę przekonywał. Jeżeli Cię moja stopka denerwuje, to mogę usunąć jej zawartość.
    Jakby mogla mnie denerwowac czyjas stopka (?) - wyrazilem zdziwienie, ze klubowicz operujacy profesjonalnymi lustrami stwierdza, ze ostrosc E1 i E3 nie umywa sie do kompaktu. Dobrze trafiony z ostroscia obraz RAW z lustrzanki bije wielokrotnie odpowiednik z kompaktu i tyle. Gdyby tak nie bylo, to ... koniec swiata. Nawet mi sie nie chce dyskutowac - moze ktos inny sie znajdzie, kto wylozy lawe na kawe.

Masz racje - tanie lustra obnazaja braki wiedzy u masy ludzi, ktorym wydaje sie, ze dumnie brzmiace slowo 'lustrzanka' i 2000 PLN same zalatwia reszte.
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

| OlyJedi Awatar Harpo
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jak ktoś chce, to może sobie w puszce ustawić sharpness na maksimum i będzie miał taką "ostrość", że aż mu gały wyjdą z wrażenia.
    ...nie w E-510 W E-410 owszem, ale różnica ostrość pomiędzy tymi dwoma aparatami jest znaczna (test na fotopolis - banknot: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6030&p=3)

@Bollo: chyba jasno tłumaczyłem na początku, że nie chodzi o ogólną ostrość obiektywu/aparatu, tylko o prawidłowy punkt AF...

Po próbach w plenerze doszedłem do wniosku, że kiepskie oświetlenie=kiepska ostrość.(yeah! Amerykę odkryłem, nie? )

Spójrzcie na to zdjęcie (koniecznie w pełnym wymiarze): czy twarz, na którą nastawiałem AF jest równie ostra jak palec (kciuk) trzymający dzieciaka?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	TP021859.JPG
Wyświetleń:	210
Rozmiar:	2,95 MB
ID:	4705  
    "Amator martwi się o sprzęt,
    Profesjonalista martwi się o kasę,
    a Mistrz martwi się o światło."

Harpowe fotki

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Harpo Zobacz posta
    ...nie w E-510 W E-410 owszem, ale różnica ostrość pomiędzy tymi dwoma aparatami jest znaczna (test na fotopolis - banknot: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6030&p=3)
    Fotopolis jakieś bajki wypisuje. Na zdjęciach z dpreview nie widzę żadnej różnicy w wyostrzaniu między E-410 a E-510.

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Spójrzcie na to zdjęcie (koniecznie w pełnym wymiarze): czy twarz, na którą nastawiałem AF jest równie ostra jak palec (kciuk) trzymający dzieciaka?

Harpo - nie obraź się ale zwracamy uwagę na zupełnie inne szczegóły. Dla mnie nie do przyjęcia jest cień, który położył się na dziecku. Innego większego problemu nie widzę.
    Większość obiektywów najlepiej ostrzy w centrum. Czym dalej od środka tym powinno być gorzej. Szczególnie w kicie. Pocieszę Cię w kitach Zuiko jest bardzo, bardzo przyzwoicie.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Fotopolis jakieś bajki wypisuje.
    Problem w tym, że dla wielu polskich Internautów, którzy szukają porad w necie jest to wyrocznia. Ja znam wiele osób, które zakupiły puszki właśnie wg punktacji Fotopolis.
    Co jak co ale E-510 ocenili bardzo pozytywnie. Nie czytałem lepszej recenzji w Polsce.

@Bollo: chyba jasno tłumaczyłem na początku, że nie chodzi o ogólną ostrość obiektywu/aparatu, tylko o prawidłowy punkt AF...
    Faktycznie, przeoczyłem - może stąd nasze nieporozumienie.
    Ostatnio edytowane przez Bollo ; 7.06.08 o 20:30
    Pozdrawiam!

| OlyJedi Awatar Harpo
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    @Bollo - dobrze , że doczytaleś

Fotopolis żadnych głupot nie wypisuje: miałem okazję porównać fotki i z 410 i z 510. To prawda, że programowo body E-410 wyostrza zdecydowanie lepiej.

Ale nie w tym rzecz - dzięki za uwagi.
    "Amator martwi się o sprzęt,
    Profesjonalista martwi się o kasę,
    a Mistrz martwi się o światło."

Harpowe fotki