Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: 40-150 kłopoty z ostrością?

| OlyJedi Awatar Harpo
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

40-150 kłopoty z ostrością?

Witam,

Tak jak to napisałem w podobnym wątku, chyba mam problem z ostrzeniem obiektywem 40-150 (kit) z E-510.
    Pisze "chyba", ponieważ tak do końca nie jestem pewien, czy błąd nie tkwi w złym ustawieniu, w oświetleniu itp.
    Chodzi o portrety: na pierwszych 3 zdjęciach twarz, na którą ustawiam ostrość, jest...nieostra, a chustka jest dobrze wyostrzona. Nie wiem, czy nie jest to "wina" naświetlenia: chustka jasna, naświetlona zdecydowanie lepiej niż twarz, która jest w cieniu. Pojawia się szum (na powiększeniu!), który powoduje, że buzia jest nieostra:
    https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1212348598
    TP011690nieostr.jpg
    TP011694nieostr.jpg
    TP011757nieostr.jpg

przedostatnia fotka pokazuje z kolei, że obiektyw daje jednak radę i zdjęcie (ostrość) jest poprawne.
    TP011741ostr.jpg
    Podobnie jest ze zdjęciem ostatnim - byłem w szoku, że kitowy 40-150 potrafi tak wspaniale wyostrzyć z dość dużej odległości. Spójrzcie na piłkę (pomijając mój błąd, że na nią ustawiłem fokus, a nie na twarz chłopaka). Dla mnie bomba https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1212348598
    TP011789extra.jpg

Więc o co chodzi z tą ostrością?
    Dodam tylko, że niestety moja córcia jest baaaardzo ruchliwa i na każdej fotce się ruszała, ale z drugiej strony - dlaczego chustka jest ostra ??
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	TP011690nieostr.jpg
Wyświetleń:	678
Rozmiar:	159,2 KB
ID:	4588   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	TP011694nieostr.jpg
Wyświetleń:	633
Rozmiar:	147,4 KB
ID:	4589   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	TP011757nieostr.jpg
Wyświetleń:	602
Rozmiar:	407,1 KB
ID:	4590   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	TP011741ostr.jpg
Wyświetleń:	615
Rozmiar:	1,34 MB
ID:	4591  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	TP011789extra.jpg
Wyświetleń:	612
Rozmiar:	903,5 KB
ID:	4592  
    "Amator martwi się o sprzęt,
    Profesjonalista martwi się o kasę,
    a Mistrz martwi się o światło."

Harpowe fotki

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    To nie obiektyw,to Ty.Automat w aparacie nie wie ,ze to dziecko,ustawia ostrosc na krawedziach(Przejsciach o znacznej roznicy w swietle) i tam sie zaczepia i ostrzy.W tym konkretnym przypadku jest to krawedz bluzki,sukienki czy jak to nazwac.Sama twarz dziecka jest cala w lagodnych przejsciach i automat ja pomija.Sprawdz tak .ustawiaj na jednym punkcie,lap ostrosc na oko,nos,usta i wcisnietym do polowy kadruj.Powinno byc dobrze.Na pilce mial najlatwiej(czarne linie)i tam wyostrzyl.

| OlyJedi Awatar Harpo
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    hmm... z takiego bliska, punkt środkowy (pole AF) ustawiam właśnie na oko lub noc i mam potwierdzenie o prawidłowym ustawieniu przez aparat ostrości. Zawsze tak robię (przy portretach): ostrość na twarz, potem kadruję.... Pole AF (w wizjerze) nie "zahaczało" o krawędź chustki w tych przypadkach.

Harpowe fotki

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wydaje mi sie, ze tu nie ma nic podejrzanego ze sprzetem. Jak sie dzieciak rusza, to wystarczy, ze przesunie glowe o 5 cm do przodu juz po ustawieniu AF i klapa... Trzeba miec poza wszystkim nieco szczescia. Nie wszystkie foty wychodza, jak model jest ruchliwy.
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Statyw, linijka, dobre światło - to Ci jest potrzebne do zrobienia testu ostrości, a nie ruchliwa dzidzia, jak rane

| OlyJedi Awatar Harpo
    Mieszka w
    Ruda Śl.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    no tak - ale ja nie robiłem testu, tylko najzwyklejszą fotkę
    co nie zmienia faktu, ze jakiś teścik trza zrobić.

Harpowe fotki

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Harpo, ja mam peeeeelno fotek out of focus Z mojej winy ;p Przy malej GO wystarcza drobne zmiany polozenia i juz sie zmieni nieswiadomie GO. Cwiczyc, cwiczyc!

A do dzieci w ruchu masz C-AF - bedzie ciegle podostrzal.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Harpo - nie widzę problemów z ostrością. Jak dla mnie wszystko jest OK.
    Pozdrawiam!
    Olympus E-1, 5060, E-500, E-3 + Zuiko Digital 14-45, 40-150, 50-200, 50mm f/2 Macro, 12-60mm SWD + lampa błyskowa Fl-36 fl-50 R+ filtry+statyw i inne duperele

Mieszka w
    Elbląg/Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja za to rozumiem tytułowe kłopoty z 40-150, bo sam nie wiem o co mu chodzi z ustawianiem ostrości. Zrobiłem nim kilka dobrych zdjęć z pięknie trafioną ostrością, ale jednak w większości przypadków to loteria i nie jestem zadowolony z rezultatów. Zdiagnozowałem sobie ewidentny front focusing, czego test linijkowy (bądź co bądź nieprofesjonalny) jednak nie potwierdził. Zatem z małą ulgą wróciłem w plener i... przestrzelona ostrość niestety przeważa w większości przypadków - i to w pozornie pewnych sytuacjach: dobre oświetlenie, kontrastowe elementy, sporo pionów. Wszystko ustawiam dla pewności na środkowy punkt i potem dopiero kadruję, ale nie pomaga.
    Teoretycznie wiem, że tym obiektywem da się zrobić dobre zdjęcia, ale na razie odstawiłem go na półkę, bo z drugim kitem 14-42 nie mam takich problemów.

| OlyJedi Awatar ch4rlie
    Mieszka w
    Legnica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda Zobacz posta
    Statyw, linijka, dobre światło - to Ci jest potrzebne do zrobienia testu ostrości, a nie ruchliwa dzidzia, jak rane
    za Smerfem Marudą, sam mam oba kitowe obiektywy i robienie zdjęć dziecku jest dość kłopotliwe szkłem 40-150, tu niestety nie ma czasu na ustawienia kadru, sam skupiam się na ostrości postaci lub twarzy i wtedy dopiero z serii zdjęć mogę wybrać właściwy kadr, także nie szukaj problemu tylko rób zdjęcia
    E-M10 Mark IIIs, 14-42 EZ, E-520, 14-54 ...